Στην Κυθρέα, ρε ληγμένοι; | ΕΝΩΣΙΣ Ιανουαρίου
Κοινωνία

Στην Κυθρέα, ρε ληγμένοι; | ΕΝΩΣΙΣ Ιανουαρίου

Eric-Cantona-kung-fu-kicks-Crystal-Palace-fan-Matthew-Simmons

Και τι περιμένεις από ανθρώπους
που τους βιάσανε τις γυναίκες
μπροστά στα μάτια τους
και δεν τράβηξαν τον σουγιά τους…

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
«Κατάθεση», 1975

Έγινε πολύς λόγος για τον πρώτο ποδοσφαιριστή που αποφάσισε να παίξει σε ομάδα της κατεχόμενης Κυθρέας, όμως κι αυτό λησμονήθηκε όπως πολλά άλλα που συμβαίνουν στον τόπο. Άλλωστε, η ίδια η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου έδωσε δικαίωμα σε Ελληνοκύπριους ποδοσφαιριστές να κάνουν καριέρα στα κατεχόμενα. Θυμηθείτε την περιβόητη ενοποίηση του ποδοσφαίρου.

Σήμερα, τα πράγματα έχουν φτάσει στα όριά τους. Δεν φτάνει που ακόμα δύο ποδοσφαιριστές, ο γνωστός Στέλιος Κίττος και ένας Μιχάλης Μιχαήλ (άλλως Τσίτσος), επέλεξαν να παίξουν στα κατεχόμενα, υπό το καθεστώς της παράνομης ομοσπονδίας, ως υπάλληλοι (!), περίπου, του ψευδοκράτους, μιλάνε κιόλας. Και μιλάνε ανίκανοι να αντιληφθούν γιατί γίνονται στόχοι από πολίτες αυτού του τόπου. Γράφουν σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης με ύφος χιλίων σουλτάνων (τυχαίο;), προσπαθώντας να πάρουν τη θέση του θύματος.

Πιο συγκεκριμένα, γράφει ο Κίττος: «…και να πολιτικοποιείτε αυτό που γεννήθηκα για να κάνω… δεν φταίω εγώ για τις άχρηστες κυβερνήσεις και το χάος στα πολιτικά ζητήματα ούτε του πριν ούτε και του τώρα… ας τα βάλετε με αυτούς που τρώνε καθημερινά το ψωμί από τα σπίτια σας και πλουτίζουν εις βάρος όλων μας… είστε ανθρωπάκια ρε όλοι όσοι πήγατε να κατηγορήσετε εμένα και δεν είχατε ποτέ τα κότσια να μου τα πείτε μπροστά μου γιατί ξέρετε τι θα γινόταν… δεν μετανιώνω για τίποτα και για κανέναν… το 2004 που έφυγα από την Ανόρθωση και πήγα στην Ομόνοια πάλι προδότη με είπατε εσείς οι ίδιοι που τώρα ασχολείστε… έχω ήσυχη τη συνείδησή μου γιατί χτύπησα πολλές πόρτες και δεν μου άνοιξε κανένας… δεν θα ζητήσω και την άδειά σας για να δουλέψω… στα καζίνα να πηγαίνετε είναι καλά και να ταξιδεύετε μέσω κατεχομένων όλοι σας…»

Ίσως να μην είναι καλό που δίνεται τόση δημοσιότητα σε ανθρώπους που φαίνεται να μην είναι στα καλά τους, αλλά δεν πάει άλλο. Προσέξτε τώρα. Ο άλλος θεωρεί ότι είναι πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου η αντίδραση για το ότι θα πάει να παίξει στα κατεχόμενα. Θεωρεί ότι είναι το ίδιο με μια μεταγραφή από την Ανόρθωση στην Ομόνοια. Θεωρεί ότι είναι ήρωας, γιατί «έχει ήσυχη τη συνείδησή του». Αν είναι δυνατόν.

Κι ο άλλος: «…Εσείς οι έξυπνοι που πολιτικοποιείτε κάποια πράγματα να μας αφήσετε ήσυχους και να βρείτε τους πραγματικούς ενόχους που διέλυσαν αυτόν τον τόπο. Στο κάτω κάτω εμείς με τον τρόπο μας προσπαθούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτόν τον τόπο […] Και για όσους με ξέγραψαν ποδοσφαιρικά ένα έχω να τους πω TSITSOS TOO HARD TO DIE – KEEP WALKING!»

Στο ίδιο τέμπο κι ο Μιχαήλ, λίγες μέρες μετά, μάλλον παρασυρόμενος από τον… σοφότερο Κίττο, δίνει το δικό του ρεσιτάλ. Ρίχνει κι ένα σύνθημα ηρωικό, σάμπως και πάει στο μέτωπο.

Είναι ένα ζήτημα, λοιπόν, το ότι δουλεύουν στα κατεχόμενα, στο πρωτάθλημα της παράνομης ομοσπονδίας, και άλλο ζήτημα το ότι δεν καταλαβαίνουν το πρόβλημα. Πιστεύουν αμφότεροι ότι η μεταγραφή τους είναι σαν μια οποιαδήποτε μεταγραφή, σαν αυτή του Αλωνεύτη στο ΑΠΟΕΛ, ας πούμε, ή του Βακουφτσή στην Ομόνοια. Νομίζουν ότι οι αντιδράσεις γίνονται επειδή τους μισά ο κόσμος κι όχι επειδή υπάρχει στον τόπο κατοχή.

Όλα αυτά δεν θα τα συζητούσαμε σήμερα, αν η πολιτεία έπαιρνε τα μέτρα της. Σαφώς, ο Κίττος και ο Μιχαήλ δεν είναι οι πρώτοι που θα δουλέψουν στα κατεχόμενα. Σαφώς, η ίδια η διέλευση στα κατεχόμενα αποτελεί πρόβλημα για τον τόπο. Σαφώς και τα οδοφράγματα δεν έπρεπε να ανοίξουν ποτέ, ας μην το αναλύσουμε. Αλλά, θα μας έλεγε ο Κίττος, εδώ ο κύριος Κουτσοκούμνης χαριεντίζεται με παράνομο θεσμό του ψευδοκράτους, τι μας ενοχλούν δυο τρεις ποδοσφαιριστές;

Είναι πρόβλημα της κοινωνίας να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος και της ίδιας της κατοχής, αλλά είναι πρόβλημα της πολιτείας το ότι δεν κάνει απολύτως τίποτε γι’ αυτό. Μπορεί να θεωρείται ασήμαντο το γεγονός, καλό όμως θα ήταν να γίνει κάτι πριν γιγαντωθεί. Αλήθεια, οι οπαδοί των ομάδων γιατί δεν αντιδρούν; Γιατί δεν κάνουν αποχή μέχρι να σταματήσει η ΚΟΠ να συναγελάζεται με το ψευδοκράτος; Μόνο η περιβόητη κάρτα οπαδού είναι πρόβλημα;

Αλ. Μιχ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *