Απαξίωση του πολιτικού συστήματος (2) | ΕΝΩΣΙΣ Ιουνίου
Κοινωνία Κυπριακό Οικονομία Πολιτική

Απαξίωση του πολιτικού συστήματος (2) | ΕΝΩΣΙΣ Ιουνίου

fantastic-zizdlaw-beskinski-couple-d-surrealism-picture-image

Το πρώτο άρθρο της στήλης γράφτηκε ακριβώς πριν από πέντε μήνες και αφορούσε την πλήρη απαξίωση του κοινωνικού συνόλου προς το πολιτικό σύστημα. Σήμερα, θεωρούμε αναγκαίο να επανέλθουμε εκ νέου και να κρούσουμε για ακόμα μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Δυστυχώς, φαίνεται πως η πλειοψηφία του κόσμου συνεχίζει να μην εμπιστεύεται τους πολιτικούς και τα αισθήματα απαισιοδοξίας και απογοήτευσης είναι αυτά που εξακολουθούν να κυριεύουν τους πολίτες, ειδικά σε ό,τι αφορά τα δύο πιο σημαντικά ζητήματα, αυτά της Οικονομίας και του Κυπριακού.

Σε μια σχετικά πρόσφατη δημοσκόπηση, σε σχέση με τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του 2016, βάσει των απαντήσεων που έδωσαν οι συμμετέχοντες, νικητής των εκλογών αναδεικνύεται ο «κανένας». Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ακριβώς αυτό που προαναφέραμε, ότι ο κόσμος δεν έχει καμία απολύτως εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα. Επίσης, σε σχέση με την εσωτερική διακυβέρνηση Αναστασιάδη, ένα 35% την κρίνει ως καλή και ένα ποσοστό της τάξης του 31% την κρίνει ως κακή, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι απαντήσεις του κόσμου σε σχετική ερώτηση για τους χειρισμούς του Προέδρου στο θέμα της Οικονομίας.

Παρακολουθώντας τα αποτελέσματα της πιο πάνω δημοσκόπησης, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς γιατί τόση απαισιοδοξία.

Κατ’ αρχάς έχουμε τα της Οικονομίας, όπου από τη μία σε πολιτικό επίπεδο παίρνουμε συνεχώς τα συγχαρητήρια των Ευρωπαίων εταίρων, αφού τα τελευταία αποτελέσματα χαρακτηρίζονται ως «εντυπωσιακά», εγκρίνοντας την 5η, 6η και 7η αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος της Κύπρου. Την ίδια ώρα, οι «δικοί» μας μιλούν για συνεχή ανάκαμψη και βελτίωση, στηρίζοντας φυσικά τα λόγια τους σε αυτά των εταίρων. Από την άλλη όμως, σε κοινωνικό επίπεδο, βλέπουμε κόσμο να ζει στα όρια της φτώχιας, ανθρώπους να φτάνουν στα όρια τους και να ξεσπούν. Χίλια δυο προβλήματα ταλανίζουν αρκετούς από τους συμπατριώτες μας και, δυστυχώς, η πολιτεία δεν κάνει κάτι για να βοηθήσει την κατάσταση. Τώρα ποια από τις δύο εικόνες αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα (πολιτικό ή κοινωνικό επίπεδο), είναι στην κρίση του καθενός από εμάς.

Στη συνέχεια, έχουμε το μείζον θέμα του Κυπριακού. Όταν είχε γραφτεί το προηγούμενο άρθρο, πριν από πέντε μήνες, το Μπαρμπαρός έπλεε στα χωρικά μας ύδατα, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αποχωρήσει από τις συνομιλίες. Σήμερα, οι συνομιλίες έχουν επαναρχίσει, με τον κύριο Μουσταφά Ακιντζί να εκτελεί χρέη αντιπροσώπου των Τ/κ. Μάλιστα, οι δυο τους επιδίδονται σε διάφορες κινήσεις εντυπωσιασμού που τάχα καλλιεργούν το αίσθημα της λύσης, παρακολουθώντας θέατρα και πραγματοποιώντας διάφορους κοινούς περιπάτους στις ελεύθερες αλλά και στις κατεχόμενες περιοχές. Επίσης, με διάφορα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προσπαθούν να πείσουν τον λαό για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν για να βρεθεί επιτέλους μια λύση. Ας δούμε, όμως, τι πραγματικά συμβαίνει, όταν ο εκπρόσωπος των Τ/κ, σε πρόσφατη συνέντευξή του, αναφέρει πως η «Τουρκία θα παίξει έναν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία επίλυσης και ως εγγυήτρια χώρα». Ακόμη, δημοσιεύματα στον τ/κ τύπο μιλούν για επιστροφή μικρής μερίδας των προσφύγων (10.000-20.000), όταν και εφ’ όσον επέλθει λύση, άρα έχουμε το παράλογο του εσύ επιστρέφεις και εσύ όχι. Αυτά και πολλά άλλα που χρήζουν εκτενέστερης ανάλυσης δείχνουν ότι και πάλι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο.

Φαίνεται πως οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά καθοριστικοί για την Οικονομία αλλά και για το Κυπριακό και ο κόσμος θέλει να δει αλλαγές για να εμπιστευθεί ξανά αυτούς που διοικούν. Για να συμβεί αυτό, η πολιτική ηγεσία καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της και να προασπιστεί πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας με οποιοδήποτε κόστος.

Φοίβος Νικολαΐδης

Βίος και πολιτεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *