Οι δυνάμεις της συντήρησης και η απουσία πολιτικής σκέψης | ΕΝΩΣΙΣ Μαΐου
Κοινωνία Κυπριακό Πολιτική

Οι δυνάμεις της συντήρησης και η απουσία πολιτικής σκέψης | ΕΝΩΣΙΣ Μαΐου

sad_boy_sitting_alone_1280_1024

Σχεδόν όλο το πολιτικό σύστημα θεωρεί ότι μοναδική λύση πρέπει να είναι η ομοσπονδία, αφού εδώ και τόσα χρόνια έχει συμφωνηθεί και δεν μπορεί να ανατραπεί. Τώρα τελευταία, έχει επανέλθει στον δημόσιο λόγο η αντίληψη αυτή, λόγω της στροφής της ΕΔΕΚ στο Κυπριακό, η οποία βέβαια παραμένει ελλιπής. Πέραν, όμως, από την άγνοια ή την αποσιώπηση της ιστορικής πορείας της τουρκικής πολιτικής στην Κύπρο, η άποψη αυτή ενέχει στοιχεία εμμονής αλλά και αντίφασης, παρουσιάζοντας τρία σημαντικά σφάλματα.

Αρχικά, εντοπίζεται απουσία αντίληψης του κόσμου, ο οποίος συνεχώς επιδέχεται αλλαγών κατά το «τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ’ αυτό μένειν». Η αντίληψη ότι τόσο η ιστορία όσο και οι κοινωνίες είναι στατικές είναι εκ των πραγμάτων λανθασμένη. Η αντίφαση εδώ βρίσκεται στο ότι, ενώ δεν αποδέχονται την έννοια της αλλαγής, ακόμη και η ίδια η μορφή λύσης την οποίαν υποστηρίζουν από πολυπεριφερειακή εξελίχθηκε σε διζωνική, για να καταλήξει στις μέρες μας να παίρνει στην ουσία συνομοσπονδιακή δομή. Με λίγα λόγια, ακολούθησε την ίδια πορεία.

Επιπλέον, υπάρχει έλλειψη πολιτικής σκέψης, αφού η προσκόλληση σε δήθεν παγιωμένες συμφωνίες βρίσκεται σε αντίθεση με την αρχή ότι τα κράτη ενεργούν με γνώμονα τα συμφέροντά τους και όχι με βάση δεδομένα που τους επιβλήθηκαν κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Χωρίς να παραγνωρίζεται η ασυμβατότητα μεταξύ των δύο περιπτώσεων, χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει την πιο πάνω αρχή είναι η ηττημένη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Γερμανία, η οποία, αν και της επιβλήθηκαν σκληρά μέτρα στρατιωτικού ελέγχου και περιορισμού της κυριαρχίας της, εν τούτοις, ενεργώντας με βάση τα συμφέροντά της, σταδιακά αναδείχθηκε ξανά σε περιφερειακή δύναμη.

Ως τρίτο και διακριτό σφάλμα χαρακτηρίζεται η απουσία επαναστατικότητας, την οποίαν όμως επικαλούνται οι δήθεν προοδευτικοί από όλους τους πολιτικούς χώρους, αλλά φαίνεται όμως να μην την αντιλαμβάνονται. Έτσι, αντί να εμφανίζονται ως παραγωγοί επαναστατικής σκέψης, προτείνοντας ριζοσπαστικές –πάντα ως προς τα σημερινά δεδομένα– θέσεις, επιμένουν στα τετριμμένα, καθιστώντας τους εαυτούς τους γνήσιους εκπροσώπους της συντήρησης.

Εκτός από τα παραπάνω που ορθολογικά εξάγονται ως παρατηρήσεις, είναι θεμιτό να εξετάσουμε και το ίδιο το αίτημα της ελευθερίας. Η θεώρηση όσων υποστηρίζουν την ομοσπονδία ότι πρέπει να αποδεχθούμε τη μοίρα μας αγόγγυστα αποτελεί τη βάση της προβληματικής τους σκέψης. Πιστεύουν, δηλαδή, ότι αφού η ιστορία έχει γραμμική και εν προκειμένω καθοδική πορεία, και άρα ότι προηγήθηκε και αιτήθηκε δεν μπορεί να επανέλθει, τότε πρέπει να συμβιβαστούμε με ό,τι υπάρχει.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, υπάρχουν μόνο δύο εργαλεία τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν στην ερμηνεία αλλά και την επίλυση σύγχρονων προβλημάτων. Το πρώτο είναι η ιστορία και το δεύτερο τα σύγχρονα κοινωνικά/πολιτικά/οικονομικά μοντέλα. Βέβαια, είναι σαφές ότι την πρώτη θα την παρακάμψουν και θα την υποτιμήσουν, τη δεύτερη θα την απορρίψουν, αφού δήθεν δεν ανταποκρίνεται στις δικές μας συνθήκες. Οι προφάσεις αυτές δείχνουν ότι ούτε θέλουν αλλά και ούτε αντιλαμβάνονται την έννοια της πολιτικής πάλης.

Έτσι, όταν το πολιτικό σύστημα διακηρύττει, άμεσα ή έμμεσα, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη αλλά προϊόν συμβιβασμού, δηλαδή υποταγής στον τουρκικό επεκτατισμό, υιοθετεί όλη την ανηθικότητα και την ασχήμια που μπορεί να συσσωρεύσει ο σύγχρονος κόσμος. Εάν η ανθρωπότητα μπροστά στα μεγάλα προβλήματά της στέκεται ανήμπορη αλλά προπαντός χωρίς θέληση για παραγωγική σκέψη και δράση, χρησιμοποιώντας παλιά, φθαρμένα και άχρηστα υλικά, τότε είναι χαμένη από χέρι.

Ανδρέας Χριστοφή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *