Σχεδιάστε αφίσες για νέα σημαία! | ΕΝΩΣΙΣ Μαΐου
Κοινωνία Κυπριακό

Σχεδιάστε αφίσες για νέα σημαία! | ΕΝΩΣΙΣ Μαΐου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πιο σκουλήκια δεν γίνεται, που να εκλιπαρούν «πατήστε μας!»

Μπορεί η τέχνη να γίνει αυθάδεια και θράσος; Μπορεί ο παράδεισος της τέχνης να εκφράσει το σκοτάδι της συνειδησιακής αβύσσου; Μπορεί η δημιουργικότητα να προβάλει ασύστολα τον βόρβορο της επίνοιας του τυχόντος αποτυχόντος; Ναι μπορεί, όταν από τέχνη εκπέσει σε «τέχνη». Μια δήθεν τέχνη. Ό,τι αφοδεύσει το εγκεφαλοειδές κρέας που εμπεριέχεται στο κεφάλι ενός άεργου νεοκυπρίου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΤΕΧΝΗ.

Πολύ πρόσφατα, δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο κάποιες εικόνες που αφορούσαν τάχα τη νέα σημαία του μεταλλαγμένου –μετά τη λύση– κράτους της Κύπρου. Ήταν απίθανο, μέχρι που συνέβηκε· ήταν αδιανόητο, μέχρι που το διανοήθηκαν 7. Το 7· ο αριθμός της πληρότητας. 7 άτομα πλήρως νωθρά έως και αποχαυνωμένα.

Ο άνθρωπος έχει ψυχή. Η ψυχή έχει συνείδηση, έχει αιδώ-ντροπή, είναι συνεσταλμένη. Άνθρωποι ασυνείδητοι, αναιδείς και ασύστολοι φαίνονται άψυχοι, μη άνθρωποι, μια μάζα κινούμενου κρέατος που βρωμά λόγω της νεκρωμένης και αποσυντιθέμενης συνείδησής τους.

Το έγκλημά τους, όμως, δεν είναι πως βρέθηκαν έτοιμοι, με την πρώτη ευκαιρία, ν’ αλλάξουν τη σημαία του κράτους τους. Μάλλον βαρέθηκαν την αηδιαστική αδράνεια και την πασιφανή αφάνεια κι αποφάσισαν να «δημιουργήσουν» άλλους κόσμους και άλλους εαυτούς.

Ούτως ή άλλως, η παρούσα σημαία της ΚΔ ήταν δοτή, όπως και το σύνταγμά της. Μπορεί να θεωρηθεί απώλεια για την τουρκική μειονότητα, αφού Τ/κ τη σχεδίασε. Μπορεί να ’ναι απώλεια και για την αγγλική διπλωματία, διότι οι Εγγλέζοι μάς την καθόρισαν. Όμως δεν ήταν «απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά». Τη χρεωθήκαμε με την υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου. Και κάθε χρέος κάποτε αποπληρώνεται, εξοφλάται.

Μας δόθηκε, λοιπόν, και συμβολίζει κάτι. Όπως όλες οι σημαίες κρατών, έτσι κι αυτή, συμβολίζει το κράτος. Και κάποιοι έδραμαν, με πρόφαση μια δήθεν «τέχνη», να καταργήσουν τη σημαία και ό,τι αυτή συμβολίζει. Τόσο πολύ αγαπούν την Κύπρο, ώστε η αγάπη τους να εκφράζεται με «τέχνη», που ανυπομονούν για τη λύση. Αδημονούν να δουν το έργο τους υψωμένο σε ιστό και οι ίδιοι να είναι καταξιωμένοι εθνικοί ευεργέτες. (Εν τω μεταξύ, προ καιρού, κάποιος χαρακτήρισε «αχάπαρο» έναν ανομολόγητο και συνελήφθη. Η αμφισβήτηση σημαίας είναι λιγότερο μεμπτό;)

Είναι και οι άλλοι… Αυτοί που τόσα χρόνια κρατούσαν την κυπριακή σημαία και την κυμμάτιζαν περήφανοι, υπερασπίζοντάς την με απειλές, ύβρεις και φωνασκίες, τώρα πώς νιώθουν; Αυτοί που μαίνονται και κόπτονται για την κυπριακή σημαία στα έγχρωμα συνέδρια και τα σκηνοθετημένα συλλαλητήριά τους όποτε είναι αντιπολίτευση πού είναι; Πώς γίνεται αφ’ ενός να υπερασπίζονται τη σημαία τους και αφ’ ετέρου να παρίστανται ένθερμοι κλακαδόροι σε εκείνους τους πολιτικούς που θα την καταργήσουν; Τούτο φαίνεται σχιζοφρένεια. Τούτο είναι ουσιώδης εγκεφαλική δυσλειτουργία.

Τα κόμματα πέτυχαν τον στόχο τους. Οι ψηφοφόροι, τυφλωμένοι από την περίτεχνη δημαγωγία, αναδείχθηκαν πια χειροκροτητές του καφέ και της θεατρινίστικης βόλτας. Κι ο εγκέφαλός τους, κρέας μισό κιλό, μουλιασμένο ισόβια στον βάλτο του μίζερου κρανίου τους. Σύνολη η ύπαρξή τους, άχθος αρούρης.

Κρίμα! Κρίμα γι’ αυτούς… Γι’ αυτούς που πάντοτε σήμαινε κάτι/κάποτε σήμαινε κάτι η κυπριακή σημαία.

Η Σημαία μας η γαλανόλευκη, που θυμίζει ηλιόλουστο ουρανό και Μεσόγειο Θάλασσα, είναι μία. Άθικτη. Αξιοσέβαστη. Ιερή. Η ελληνική σημαία σημαίνει την ψυχή κάθε Έλληνα. Αδιαμφισβήτητη η σημαία – σταθερή η ψυχή. Μία η σημαία – ενιαία η ψυχή!

Για τους φιλόπατρεις, η σημαία σημαίνει ταυτότητα. Όσο αυτοί είναι μέρος της Πατρίδας, τόσο είναι συνυφασμένοι με τη σημαία του Γένους.

Για τους υπερ-υπέρμαχους της κυπριακής σημαίας, η σημαία είναι τεστ νοημοσύνης. Με όποιαν ομοσπονδιακή λύση υπερψηφίζουν, αυτοκαταργούνται. Όσες απειλές και ύβρεις εξαπέλυσαν προς υπεράσπισή της, μηδενίζονται, φτιάχνουν ένα μεγάλο μηδενικό, ενοχικό σύνδρομο για την αυτοδημιούργητη γελοιοποίησή τους.

Για τους κουλτουριάρηδες γραφίστες, η σημαία είναι σχεδιαστική εμπειρία και ευκαιρία δημιουργικής απασχόλησης. Επί τούτους, εφαρμοσμένη η αρχαιοελληνική πανσοφία: «Αργία εστί μήτηρ πάσης κακίας».

Πάσχος Φιλοθέου

ζυγίΖΩΝΤΑΣ τους χαρακτήρες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *