Επιστροφή στην ύπαιθρο | ΕΝΩΣΙΣ Απριλίου
Κοινωνία Οικονομία

Επιστροφή στην ύπαιθρο | ΕΝΩΣΙΣ Απριλίου

Shimelba_refugee_camp

Θυμάστε τον καιρό που τα χωριά μας έσφυζαν από ζωή; Εγώ πάντως δεν τον θυμάμαι και αυτό λογικά αποτελεί από μόνο του πρόβλημα. Είναι κοινώς γνωστό πως τα ομορφότερα μέρη του νησιού μας δεν βρίσκονται ούτε στη Λευκωσία ούτε στη Λεμεσό ούτε σε κάποιαν άλλην πόλη, αλλά στα διάφορα χωριά ανά το παγκύπριο. Η φυσική ομορφιά δεν αποτελεί τον μόνο λόγο για να πάει κάποιος να ζήσει στην ύπαιθρο, απλώς καταγράφεται ως επισήμανση. Μαζί με τη φυσική ομορφιά έρχεται ο καθαρός αέρας, μακριά από τη φασαρία και τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, γενικά ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής.

Κατ’ αρχάς, καλό είναι να αναρωτηθούμε γιατί ο κόσμος εγκατέλειψε το χωριό και επιλέγει να ζήσει μαζικά στην πόλη. Ένας πολύ απλός λόγος είναι η αδιαφορία του κράτους στο να δώσει το έναυσμα μέσω κάποιων πρωτοβουλιών, ούτως ώστε ο νέος αλλά και ο πιο μεγάλος σε ηλικία άνθρωπος να έχει κάποια κίνητρα να ζήσει εκεί. Άτομα τα οποία έχουν καταγωγή από χωριό έχουν έναν παραπάνω λόγο για να επιστρέψουν στους τόπους όπου μεγάλωσαν οι γονείς και οι παππούδες τους. Πάρα πολλά χωριά είναι παραμελημένα, μη παρέχοντας τα απαραίτητα για να μπορέσει κάποιος να ζήσει εκεί, με αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση του πληθυσμού σε πολλά χωριά της Κύπρου. Ένα απλό παράδειγμα το χωριό Όμοδος, όπου πριν μερικές δεκαετίες οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού ανέρχονταν στους 1.000, ενώ σήμερα έχουν μείνει περίπου 300, η πλειοψηφία από αυτούς ηλικιωμένοι. Σήμερα, 300 άτομα μπορεί να θεωρηθεί και μεγάλος αριθμός, αφού σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, πάρα πολλά χωριά της Κύπρου έχουν πληθυσμό κάτω των 100 ατόμων. Ακόμη, υπάρχουν χωριά με μονοψήφιο αριθμό κατοίκων, κάτι που εύκολα μπορεί να οδηγήσει και στον αφανισμό τους.

Ακριβώς για να μην οδηγηθούμε στον αφανισμό των χωριών μας, το κράτος πρέπει να δώσει κίνητρα στον κόσμο, για να μπορέσει να ξεφύγει από την πόλη και να εγκατασταθεί μόνιμα στο χωριό. Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα υπουργείο το οποίο να ασχολείται μόνιμα με τα χωριά και τα προβλήματα που τα ταλανίζουν που πραγματικά είναι αμέτρητα. Με αυτόν τον τρόπο ίσως να βρεθούν λύσεις σε αρκετά θέματα, κάτι που θα επιδράσει θετικά στον κόσμο. Επίσης, μπορούν να δοθούν διάφορα κονδύλια για επιχειρήσεις στα χωριά, οι οποίες θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη. Μία άλλη πολύ σημαντική ενέργεια θα ήταν η λειτουργία παραρτημάτων των κυπριακών πανεπιστημίων σε κάποια χωριά όπου θα διδάσκονται κλάδοι όπως Γεωπονική και Οινολογία, κάτι που θα δώσει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να εγκατασταθούν στο χωριό. Μία τελευταία ενέργεια που θα μπορούσε να προβεί αρκετά καθοριστική για την επιστροφή αρκετών ανθρώπων στην ύπαιθρο θα ήταν η διαφορετική και πιθανώς πιο ευνοϊκή φορολογική αξιολόγηση για τους αγρότες σε σχέση με τα άλλα επαγγέλματα. Αυτό ίσως να αποτελούσε μεγάλο κίνητρο για κάποιους οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν με τη γη.

Αρκετές ενέργειες μπορούν να γίνουν από το κράτος με σκοπό την επιστροφή ενός μέρος του πληθυσμού στα χωριά και το κράτος πρέπει απλώς να εφαρμόσει μερικές από αυτές. Προσωπικά ομιλώντας, όποτε πάω στο χωριό νιώθω άλλος άνθρωπος, φαντάζομαι και αρκετοί άλλοι. Ας δοθούν κίνητρα, λοιπόν, και ας γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να μπορέσουμε κάποια μέρα να εγκατασταθούμε στα αγαπημένα μας χωριά.

Φοίβος Νικολαΐδης

Βίος και Πολιτεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *