Κομπάρσοι σε θίασο προβληματικό! | ΕΝΩΣΙΣ Απριλίου
Κοινωνία Οικονομία Πολιτική

Κομπάρσοι σε θίασο προβληματικό! | ΕΝΩΣΙΣ Απριλίου

Annex - Marx Brothers (Go West)_07

Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζονταν δηλώσεις και κόντρα δηλώσεις για να αντιληφθούμε μέσα σε τι βούρκο κυλιέται διαχρονικά από το 1960 το μόρφωμα που κάποιοι ονόμασαν και μας σέρβιραν ως κράτος. Μέσα σε ένα διάστημα λίγων μηνών, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, με το πολιτικό σύστημα να ξεκινά να αποδομείται κομμάτι κομμάτι, σταδιακά. Στην πραγματικότητα, όμως, αποδομείται;

Τρίτη 14 Απριλίου, ξεκινά μια παράσταση –κωμωδία ή τραγωδία, ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί– μεταξύ του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα (που έχει μαζί του τον Θεό και μιαν ανήλικη ορφανή Ρωσίδα) και του Γενικού Εισαγγελέα (θεματοφύλακα των θεσμών και του δικαίου). Μέσα από τις ανταλλαγές πυρών, φανερώνεται μια πορεία μιζών, παρεμβάσεων και ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί ο αφελής μας νους. Επιγραμματικά, ανακαλώ στη μνήμη μου τα γεγονότα με τον διευθυντή της ΚΤ, τη Γιωρκάτζη, τον πρόεδρο του ΚΟΤ, τον Δήμο Πάφου στο σύνολό του, ενώ σύντομα μεταφερόμαστε και στον Δήμο Λευκωσίας και το αποχετευτικό.

Παρασκευή 17 Απριλίου, στη Βουλή τίθεται σε συζήτηση για ψηφοφορία το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Εντός της Βουλής λαμβάνουν χώρα οι συνηθισμένοι λαϊκισμοί και πανηγύρια – τα οποία διαδραματίζονται ΚΑΘΕ φορά πριν ψηφιστούν τα «ετσιθελικά» μέτρα των θεσμών. Εκτός του ότι δεν τέθηκε ουσιαστικά ουδέποτε ζήτημα για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μέσα στην αίθουσα συναντάται να ψηφίζει ο Σαρίκας. Σοφά κάποιος θα ρωτήσει «καλά, αυτό είναι το πρόβλημά μας;». Όταν όμως, για παράδειγμα, ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας (Παλ Σμιτ), υπουργοί σε Γερμανία (Ανέτε Σαβάν) και Σλοβενία (Κλάβντιγια Μάρκεζ) παραιτούνται από τις θέσεις τους, υπό τις κατηγορίες για λογοκλοπή ενός μέρους της διατριβής τους, τότε ας κάνουμε τη σύνδεση αλλά και την κριτική για τους εν Κύπρω υπηρετούντες πολιτικούς.

Η διαφθορά έχει συνυφανθεί με τη νομιμότητα, μετατρέποντας τη φωνή και την καταδίκη σε ένα σιωπηλό κοινό μυστικό. Και όσο το μυαλό πηγαίνει προς τα πίσω, η οργή πλημμυρίζει κάθε κύτταρο. Για την κατάντια μας και τη σιωπή μας. Για την ανοχή και τη συνενοχή μας. Και μέσα στο χάος, μια κοινωνία σιωπηλή, του «κρύψε να περάσουμε», να στοιβάζεται τις Κυριακές σε γερμανικές υπεραγορές για φθηνά κατεψυγμένα και στα αεροδρόμια για τη μεγάλη έξοδο, αυτήν τη φορά χωρίς να κουνά άσπρο μαντίλι, αλλά ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω του. Και το πανηγύρι συνεχίζεται, χωρίς να γνωρίζουμε πού θα σταματήσει, με εμάς ως κομπάρσους σ’ ένα θέατρο του παραλόγου, στο οποίο βρεθήκαμε είτε από αφέλεια είτε από αμέλεια. Και πλέον δεν μπορούμε να αποχωρήσουμε από την ίδια οδό. Η επιλογή της εξόδου μας αποτελεί μονόδρομο. Μπορεί να γίνει μόνο περνώντας πάνω από τη σκηνή, παίρνοντας μαζί μας τα σκηνικά, τον φωτισμό και τους ηθοποιούς. Άλλωστε, ο θίασος ήταν εξ αρχής αχρείαστος, προβληματικός και στο τέλος της ημέρας αυτοκαταστροφικός. Καλή Ανάσταση, κομπάρσοι.

Γιώργος Γεωργίου

Περί Συνδρόμων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *