«Η Τουρκία των χιλίων προβλημάτων» μας κάνει ρεζίλι διεθνώς μέσα στο σπίτι μας
Ελλάδα Κυπριακό Πολιτική

«Η Τουρκία των χιλίων προβλημάτων» μας κάνει ρεζίλι διεθνώς μέσα στο σπίτι μας

Του Σάββα Σαββίδη

ΣΕ ΜΑΡΜΑΡΕΝΙΑ ΑΛΩΝΙΑ

Πριν λίγες μέρες, γίναμε μάρτυρες της προκλητικής και τραγελαφικής συνάμα επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα. Μιας επίσκεψης που καταδεικνύει για ακόμα μια φορά την αλαζονεία από την πλευρά της Τουρκίας και την ολιγωρία από την πλευρά του Ελληνισμού. Εξάλλου, ο Ερντογάν προετοίμασε το έδαφος και έβαλε γκολ από τα αποδυτήρια με τις δηλώσεις για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης στον Παπαχελά πριν καν προσγειωθεί το αεροπλάνο του στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Για ακόμα μια φορά, η ελλαδική κυβέρνηση μας έδειξε τη δουλοφροσύνη που τη διακατέχει απέναντι στις ΗΠΑ. Αμέσως μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στάλθηκε η πρόσκληση στον σουλτάνο της Άγκυρας. Είναι σε όλους πασιφανές πως η ιδέα να επισκεφτεί ο Ταγίπ Ερντογάν την Ελλάδα δεν γεννήθηκε από τα σαΐνια της Μαξίμου, αλλά μάλλον από τον Λευκό Οίκο. Οι λόγοι; Προφανείς. Πάγια τακτική των ΗΠΑ για εξευμενισμό των Τούρκων είναι να χαρίζει νίκες και έδαφος εις βάρος των Ελλήνων. Έτσι, άφησαν τον Ερντογάν να αλωνίζει και να αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία μέσα στο σπίτι μας! Κάποιοι μας λένε ότι ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του απάντησαν καταλλήλως στις κοινές συνεντεύξεις που είχαν. Ε, αυτό έλειπε να μην απαντούσαν. Το ζήτημα, όμως, δεν είναι αν απάντησαν ή όχι. Το ζήτημα είναι ότι αυτοί που οργάνωσαν αυτήν την επίσκεψη έκαναν ρεζίλι διεθνώς τη χώρα.

Ένα άλλο θέμα που μας βρίσκει διαφωνούντες είναι η αντίληψη ότι η Τουρκία είναι η χώρα με τα χίλια προβλήματα και ο χαρακτηρισμός της ως γίγαντα με πήλινα πόδια. Ίσως αυτό να ευσταθούσε πριν έναν χρόνο, σήμερα όμως δεν έχει και ιδιαίτερη βάση. Διότι έχουμε απέναντί μας έναν Ερντογάν που κέρδισε το δημοψήφισμα και φίμωσε όλους τους αντιφρονούντες με φασιστικά μέσα, που κατέστειλε με τον πιο βίαιο τρόπο την κουρδική αντίσταση εντός της Τουρκίας, είτε στο κοινοβούλιο είτε στις γειτονιές του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν, που τα βρήκε με τους μέχρι πρόσφατα εχθρούς του Σιίτες του Ιράκ και διέλυσε τις όποιες βλέψεις υπήρχαν για ανεξάρτητο Κουρδιστάν στο Ιράκ και, εν τέλει, που κατάντησε να είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή. Όλα αυτά δείχνουν ότι τα χίλια προβλήματα είναι ελεγχόμενα και η Τουρκία δεν είναι στη θέση που βρισκόταν πριν έναν ή ενάμισι χρόνο.

Όπως βλέπετε, το τεράστιο ζήτημα της Θράκης το αφήσαμε για το τέλος. Αυτό που έγινε στη Θράκη, λοιπόν, δεν υπάρχει ως ιστορικό προηγούμενο. Εκεί ακούσαμε τον Ερντογάν να μιλά στα τουρκικά, να αποκαλεί τους μουσουλμάνους της Θράκης συμπατριώτες του, να φουσκώνει τον αριθμό της μειονότητας σε 150.000 και να αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή. Όλα αυτά έχουν ιστορικές διαστάσεις και η ελληνική κυβέρνηση φέρει βαρύτατη ευθύνη. Έπρεπε να απαγορεύσει την επίσκεψη, έχοντας κατά νου ότι αν το έκανε, θα απέτρεπε το ενδεχόμενο αμφισβήτησης και εν τέλει «κυπροποίησης» της Θράκης. Διότι εκεί αποσκοπούν οι σχεδιασμοί των απέναντι, αφού, αν μελετήσει κανείς την ιστορία, θα διαπιστώσει ότι η επεκτατική πολιτική και της οθωμανικής αυτοκρατορίας και της σύγχρονης Τουρκίας γίνεται διαχρονικά με πληθυσμιακού τύπου όρους.

Τέλος, με αυτήν την Τουρκία δεν υπάρχει περιθώριο για φιλικές σχέσεις. Όπως γράψαμε και παλιότερα, όσο απειλεί τη Θράκη και το Αιγαίο, όσο κατέχει τη μισή Κύπρο, όσο προβαίνει σε γενοκτονία των Κούρδων όπου γης και όσο εξοπλίζει τρομοκράτες, καμία φιλική σχέση δεν μπορεί να υπάρξει, παρά μόνο αντίσταση απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό και φασισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *