Στρατηγική κίνηση Ταγίπ Ερντογάν;
Πολιτική Στρατηγική

Στρατηγική κίνηση Ταγίπ Ερντογάν;

Του Άντη Λοΐζου

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΣΤΟΝ ΣΟΥΝ ΤΖΟΥ

Τη στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη διπλωματική θέση, με τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι σε βαθιά κρίση, η Ελλάδα προσκάλεσε επίσημα τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας σε επίσημη επίσκεψη με πολλά αρνητικά αποτελέσματα για τον Ελληνισμό. Προσκλήθηκε στην Ελλάδα ο πρόεδρος της χώρας που εισέβαλε στην Κύπρο το 1974, προέβη σε εγκλήματα, ήτοι βιασμούς, εκτελέσεις αθώων και αιχμαλώτων εν ψυχρώ, κλοπές αγαθών, κατοχή και εποικισμό του 37% των εδαφών της νήσου, και σε αναρίθμητες άλλες ενέργειες που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο. Επίσης, ακόμη και σήμερα, η ίδια χώρα παραβιάζει επί καθημερινής βάσεως τον ελληνικό εναέριο χώρο με την πολεμική της αεροπορία, τα ελληνικά χωρικά ύδατα με τα πολεμικά της πλοία, διεκδικεί μέρος του Αιγαίου που ανήκει στην Ελλάδα, θεωρεί την ελληνική μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης σαν τουρκική μειονότητα και θεωρεί αιτία πολέμου την αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια, όπως αυτό προβλέπεται από τη συνθήκη του Μοντέγκο Μπέυ.

Είμαι σίγουρος ότι η πρόσκληση αυτή δεν μελετήθηκε ούτε εξετάστηκε με προσοχή από ελληνικής πλευράς και οι λόγοι είναι οι ακόλουθοι:

  1. Τέτοιου είδους επισκέψεις ηγετών χωρών γίνονται κατόπιν στενής συνεργασίας και προετοιμασίας για την επικύρωση κάποιας εξέλιξης και για ανακοίνωση κάποιας στενής συνεργασίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τίποτε τέτοιο δεν ισχύει.
  2. Η επίσκεψη του Ερντογάν «προγραμματίστηκε» και έγινε, ενώ η Τουρκία διαρκώς εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας και έχει συνεχείς διεκδικήσεις στο Αιγαίο, όπου αμφισβητεί το καθεστώς πέραν των 130 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, και στη Θράκη. Επισημαίνεται ότι μετά την ανακοίνωση της επίσκεψης Ερντογάν, αυξήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι παραβιάσεις των αεροπλάνων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο.
  3. Δόθηκε η ευκαιρία στον Ερντογάν να θέσει επίσημα υπό αμφισβήτηση και να ζητήσει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, μιας συνθήκης που υπογράφηκε από οκτώ κράτη.
  4. Με την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Ερντογάν κατέδειξε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι παρά τις κακές σχέσεις που έχει στην παρούσα χρονική στιγμή με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της, μόνη η Ελλάδα, μία χώρα-μέλος που αμφισβητείται από την Τουρκία σε πολλά θέματα, ανοίγει τις πόρτες της στην τελευταία. Στην περίπτωση αυτή διακρίνουμε αφενός μιαν επιθετική τουρκική αλαζονεία, αλλά και μιαν εν δυνάμει εξάρτηση από την Ελλάδα, και αφετέρου μιαν ελληνική φοβική στάση (μια ματιά στη γλώσσα του σώματος του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τούρκου ομολόγου του είναι αρκούντως σαφής).
  5. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, χωρίς να έχει γίνει οποιαδήποτε προεργασία, η ελληνική πλευρά ανέμενε από τον Ερντογάν μια θετική χειρονομία, αλλά ο τελευταίος για μιαν ακόμη φορά εκδήλωσε τις τουρκικές αδιάλλακτες θέσεις.
  6. Τέλος, αποδείχθηκε ότι η τουρκική επιθετικότητα δεν μετριάζεται ούτε κατά την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Δεν πρέπει, όμως, σε καμιά περίπτωση να περάσουν απαρατήρητες οι σταθερές θέσεις που διατύπωσαν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και η αντίδραση και η αποδοκιμασία των τουρκικών θέσεων από το σύνολο των απανταχού Ελλήνων. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός γνωρίζει ενδόμυχα ότι η Ελλάδα είναι το μόνο στηριγμα που έχει για διέξοδο από τα αδιέξοδα της χώρας του με την ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία, παρά το ότι αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, με κορυφαίο αυτό της οικονομικής κρίσης, επιβάλλεται όπως εγκαταλείψει την εξευμενιστική στρατηγική που ασκεί μέχρι σήμερα και αντιμετωπίσει την τουρκική «επιθετική» στρατηγική με τρόπο που να αναγκάζει την Τουρκία να σεβαστεί την ελληνική κυριαρχία και να αλλάξει τις θέσεις της στις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Θα ήταν παράλειψη να μη σχολιαστεί η δήλωση του Ερντογάν ότι «η Τουρκία δεν εποφθαλμιά ελληνικά εδάφη», δήλωση η οποία εντυπωσιάζει και καθησυχάζει, πλην όμως η εν λόγω δήλωση έγινε γιατί ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά ότι στην παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι σε θέση να εκδηλώσει με επιτυχία οποιανδήποτε πολεμική ενέργεια κατά της Ελλάδας. Αν μπορούσε, θα την εκδήλωνε χωρίς καθυστέρηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *