«Ζήτω η Ελλ…!» Μάκης Γιωργάλλας
Επιλεγμένα Ιστορία Κοινωνία Παιδεία Πολιτισμός

«Ζήτω η Ελλ…!» Μάκης Γιωργάλλας

Του Πάσχου Φιλοθέου

Κανείς δεν περπατούσε στα σκοτεινά δρομάκια του χωριού εκείνη την παγερή νύχτα. Ακόμα και τα πεινασμένα σκυλιά δεν κουνούσαν μπας και βρουν κανέναν μουδιασμένο σκαντζόχοιρο. Η ορεινή ατμόσφαιρα στη Ζωπηγή μύριζε χειμώνα, λατζιά, πεύκο. Η τσιμινιά αναμμένη• ήταν κρύο κι οι οικογένειες μαζεμένες γύρω-γύρω να συζητούν, να γελούν, να τσιμπούν το γιορταστικό μεζεδάκι. Ξημέρωνε παραμονή πρωτοχρονιάς του 1956.

«Άη Βασίλη βασιλιά, δείξε τζιαι φανέρωσε αν μ’ αγαπά ο… Μιχάλης», θ’ ακούστηκε σ’ ένα σπίτι του απομακρυσμένου Μαραθόβουνου, κι ένα χλωρό φυλλαράκι ελιάς ρίχτηκε στο τζάκι. Θα περίμεναν να δουν το φύλλο να πεταχτεί και να τσακρίσει.

Κάποια στιγμή –ήταν χαράματα παραμονής– ακούστηκαν πυροβολισμοί. Τελικά δεν ήταν όλοι κλεισμένοι στα σπίτια τους τραγουδώντας και πίνοντας το κρασί της φετινής σοδειάς. Κάποιος κυνηγούσε τη Λευτεριά. Ήταν ο Μιχάλης!

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας, ο εικοσάχρονος συνεργάτης του Αυξεντίου από τον μεσαρίτη Μαραθόβουνο. Είχαν μαζί αποστολή εκείνο το σκοτεινό βράδυ. Συχνά έλεγε ο Υπαρχηγός γι’ αυτόν: «Μην τον βλέπετε έτσι λεπτό και αδύνατο, είναι πολύ δυνατός στην ψυχή».

Η ομάδα των ανταρτών μας συγκρούστηκε με Έλληνες (!) πράκτορες των Άγγλων και Τούρκους επικουρικούς. Κατά την ανταλλαγή πυρών, ο Μιχάλης δέχτηκε το θανατηφόρο βόλι. Τραυματισμένος, σύρθηκε από το γιοφύρι ως στου Μηνά. Το αίμα του έγραψε μια κόκκινη γραμμή. Τον είδε ο Γρηγόρης κι έτρεξε. Αγκάλιασε αδελφικά τον συναγωνιστή του, κάτι ψιθύρισαν εκεί κι ας ήταν κρύο. Οι καρδιές στο χωριό σφίχτηκαν, ένιωσαν το κακό. Τα βλέμματα στράφηκαν στις αρσέρες• τα μάτια κοίταξαν έξω το πηχτό σκοτάδι σαν να περίμεναν να δουν το μαντάτο να περνά. Το κρασί χύθηκε στο πάτωμα. Ο Μιχάλης στην αγκαλιά του Υπαρχηγού ψέλλισε: «Μάστρε μου, πεθαίνω. Ζήτω η Ελλ…!» Ατέλειωτη η λέξη, ανολοκλήρωτο το όραμα.

Η φωτιά σιγόκαιγε ακόμα τα κούτσουρα στο τζάκι. Αναμμένη η ελπίδα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *