Τα Χριστούγεννα που δεν θυμίζουν Χριστούγεννα
Ιστορία Κοινωνία Παιδεία Παράδοση Πολιτισμός

Τα Χριστούγεννα που δεν θυμίζουν Χριστούγεννα

Του Σιλουανού Νικολάου

ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ

Στη σημερινή κοινωνία η γιορτή των Χριστουγέννων αποτελεί ένα όμορφο γεγονός, το οποίο βέβαια τα media, τα ΜΜΕ και γενικώς η περιρρέουσα ατμόσφαιρα προσπαθούν να παρουσιάσουν μόνο με κάποια εξωτερικά στοιχεία που απλώς μας φτιάχνουν τη διάθεση. Τα λαμπιόνια, τις φωτοβολίδες και τα πυροτεχνήματα, τους χοντρούς Σάντα Κλάους και τα φαγοπότια. Εξάλλου, ο υπερβολικός στολισμός που παρατηρείται χρόνο με τον χρόνο πιο έντονος στον τόπο μας ξεκινά από τη δυτική Αμερική, που έχει ως μέτρο της όχι το ουσιαστικό και αυτό που αναζητεί ένα νόημα σε αυτό που ζούμε, αλλά στο ψεύτικο και στο φαίνεσθαι. Δηλαδή, κάτι να φαίνεται καλό και όχι απαραίτητα να είναι καλό. Έτσι και με τα στολίδια, μένουν σε αυτά χωρίς να αναζητείται η αιτία που υπάρχουν αυτά ή που γιορτάζονται τα Χριστούγεννα.

Γι’ αυτό συχνά πυκνά θα δούμε πολυεθνικές εταιρείες στην Αμερική να μην αναφέρονται ούτε καν στα Χριστούγεννα όταν πρόκειται να διαφημίσουν ένα προϊόν για την περίοδο τον γιορτών. Η λέξη Christmas αντικαθίσταται από τη λέξη holidays και η λέξη Merry από τη λέξη Happy. Αυτό, βέβαια, είναι φυσιολογικό για την αμερικανική κοινωνία, η οποία στηρίζεται κατά κόρον στον καταναλωτισμό και στη συσσώρευση του πλούτου που καμιά σχέση δεν έχει με το πνεύμα των εορτών.

Έτσι και στον χώρο μας, ο Μέγας Βασίλειος αντικαθίσταται από τον Σάντα Κλάους, το παιδικό έθιμο του «Άη Βασίλη βασιλιά» αντικαθίσταται με το να ντύνουμε τα παιδιά μας χαζοχαρούμενα ξωτικά, αλλά και το νόημα της αγάπης βρίσκει τη θέση της στα τυπικά ευχολόγια από τα ραδιόφωνα και στα γιορτινά σόου που θέλουν τον άνθρωπο καθηλωμένο και προσηλωμένο στο χαζοκούτι την περίοδο των γιορτών.

Τα πιο πάνω είναι γεγονότα και πραγματικότητες που ίσως ο καθένας μας μπορεί να βιώνει. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό το εξωτερικό φαίνεσθαι, αλλά το είναι. Το πρόβλημα είναι η εξάντληση του νοήματος των Χριστουγέννων σε αυτά.

Τα Χριστούγεννα αποτελούν μια γιορτή. Γιορτή πάει να πει χαρά, πανήγυρις, ενθουσιασμός, αγαλλίαση, ηρεμία. Το γιατί γιορτάζουμε είναι το ερώτημα που πρέπει να τίθεται σε κάθε τέτοια γιορτή, είτε αυτή είναι γιορτή της Εκκλησιάς είτε γενικά της κοινωνίας.

Κατά την Εκκλησία, λοιπόν, ο «Λόγος σαρξ εγένετο», υποδηλώνοντας τον Λόγο του Θεού που δεν είναι άλλος από τη Φύση του Θεού που δεν κατανοείται από τον άνθρωπο. Δηλαδή, ο Θεός που είναι ακατάληπτος και δεν διέπεται από τη φθορά του χρόνου καταδέχεται, ταπεινώνοντας εαυτόν, να σαρκωθεί, να πάρει σώμα θνητό, ανθρώπινο, και με αυτόν τον τρόπο να σώσει τον κόσμο.

Τι πάει να πει, όμως, να σώσει τον κόσμο; Από τι; Από τη φθορά; Αφού ακόμα και σήμερα ο κόσμος βιώνει αυτήν τη φθορά. Ο Χριστός ήρθε για να μας δώσει άλλα Μάτια και άλλη Καρδιά. Ήρθε για να μας μπολιάσει την Αγάπη του για να μπορέσουμε κι εμείς να γίνουμε αγάπη όπως και Αυτός.

Λέει στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο ο Χριστός: «[…] μάθετε απ’ Εμού, ότι πράος ειμί και ταπεινός τη καρδία και ευρήσετε ανάπαυσιν ταις ψυχαίς υμών […]». Με αυτόν τον τρόπο μας καλεί ο Χριστός να γίνουμε ένα με Αυτόν, γιατί θα μας απαλλάξει από οποιοδήποτε φορτίο έχουμε. Εδώ, βεβαίως, δεν εννοεί ότι θα λυθούν τα προσωπικά μας προβλήματα, αλλά ότι διά μέσου αυτών μπορούμε να βρούμε τον ίδιο τον Χριστό και να αναπαυθούμε στην αγάπη του.

Έτσι, λοιπόν, καλλιεργείται η πραγματική αγάπη. Όταν βλέπουμε τον κάθε άνθρωπο ως εικόνα του ίδιου του Θεού και έχουμε φρόνημα θυσιαστικότητας και για τον τελευταίο μας συνάνθρωπο. Αυτό είναι και το νόημα των Χριστουγέννων, το οποίο προφανώς και δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε έτσι απλά. Παρ’ όλ’ αυτά, κάθε Χριστούγεννα είναι ευκαιρία χαράς γι’ αυτήν τη ζωή που μας προσφέρει ο Χριστός και μας καλεί να βιώσουμε ως προσωπική εμπειρία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *