Εκ περιτροπής ελευθερία
Κοινωνία Κυπριακό Παιδεία Πολιτική Πολιτισμός

Εκ περιτροπής ελευθερία

Του Σταύρου Ππούνιου Ζαχαρία

ΤΙ ΠΑΘΟΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ

Η κατά το δοκούν υποστήριξη της ελευθερίας είναι κάτι το οποίο πραγματικά με εξοργίζει. Πραγματικά δεν μπορώ να αντιληφθώ το πώς μπορεί ένας άνθρωπος να επιλέγει την περίσταση όπου θα διαρρηγνύει τα ιμάτια του και θα στέκεται αλληλέγγυος στο πλάι των αδικημένων.

Αυτήν τη συμπεριφορά την έχουμε δει πολλές φορές στον τόπο μας, από «προοδευτικούς» που διαδηλώνουν για τον λαό της Κούβας, τους Ζαπατίστας στην Τσιάπα, τους Κούρδους της Συρίας, του Ιράκ, της Τουρκίας• αλλά η νόσος της εθνοφοβίας που τους διακατέχει δεν μπορεί να τους αφήσει να αντιληφθούν ότι στην Κύπρο καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ενός λαού, ενός λαού στον οποίον ανήκουν και οι ίδιοι.

Όλους αυτούς τους είδα στα μάτια του Σουλτάνου, τα λόγια τους βγήκαν από το στόμα του. Σε άλλη γλώσσα. Με διαφορετικές παραστάσεις. Αλλά με το ίδιο νόημα. Σαν πατέρας των ισλαμικών κρατών, τώρα τρέχει να διαφυλάξει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ, για τον Ιμάμη στην Αγιά Σοφιά τίποτα. Είπε να αποφασίσει ο λαός στη Θράκη (εκεί όπου η μειονότητα είναι θρησκευτική και όχι εθνική), στο Ντιγιαρμπακίρ όμως να αποφασίζει ο ίδιος. Τόσο ψεύτικοι μου μοιάζουν και οι δικοί μας «προοδευτικοί», που και τι δεν έγραψαν όταν ο δήμος Σωτήρας έκοψε το «Cock». Ήταν οι ίδιοι που ζητούσαν το κεφάλι του Πιν επί πίνακι.

Τι ψυχοπάθεια, Θεέ μου.

Όσον αφορά το ζήτημα της Ιερουσαλήμ (η στήλη δεν κάνει ποτέ πολιτική ανάλυση), θεωρώ ότι είναι πολύ εύκολο να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε ότι το Ισραήλ με την πολιτική που ακολουθεί καταπατά τις ελευθερίες ενός λαού και συντηρεί τον πόλεμο, τη βία και το μίσος. Μπορεί τη δεδομένη στιγμή τα συμφέροντα του κράτους να συμβαδίζουν με εκείνα του Ισραήλ, αλλά θα ήταν αδιανόητο εκ μέρους μας να αποσιωπήσουμε την αδικία που υφίσταται ο λαός των Παλαιστινίων. Σε αυτόν τον ανάλγητο, χαώδες και απρόσωπο, παγκοσμιοποιημένο κόσμο, εμείς, σαν πρόσφυγες, σαν καταπιεσμένοι, πρέπει να νιώσουμε αυτόν τον λαό που έχει καταδικαστεί από τους δυνατούς του κόσμου, βάζοντας στην άκρη την περιστασιακή σχέση του με τον Σουλτάνο.

Για όλους αυτούς, βλέπετε, η Ελευθερία είναι ένα αφελές άθυρμα των καιρών και δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι είναι έννοια κρυστάλλινη και ακέραια. Και σε καμία περίπτωση δεν εκθειάζεται κατ’ επιλογή. Όταν ταχθείς οπαδός αυτής της ιδέας, αυτή είναι η πατρίδα σου. Και για εμάς, αυτή είναι η Ελλάδα.

Βραβεία της στήλης 2017

Μαν οφ δε γίαρ: ΝΙΚΟΛΑΣ 2018

Γυναίκα της χρονιάς: Ειρήνη όλων των Κυπρίων

Μωροφιλόδοξη Ηγέτιδα της χρονιάς: Κατερίνα Γαβριηλίδου

Γλάστρα της χρονιάς: Αννίτα Δημητρίου. Έπαινος στον Σταύρο Μαλά.

Πεζουνάρης της χρονιάς: Χριστόφορος Τορναρίτης

Ράδιο της χρονιάς: Όπως και κάθε χρονιά, Λευτέρης Χριστοφόρου

Κρυφαλούπα της χρονιάς: Ιόλη Μιχαηλίδου

Καραόλοι της χρονιάς: Νεολαία ΔΗΚΟ

Θέλω να γίνω υπουργός της χρονιάς: Γιώργος Λιλλήκας

Πουλημένος της χρονιάς: Πίστευα πως ήσουν ένας από εμάς κάποτε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *