Η εγκατάλειψη της ελληνικής μας γλώσσας
Γλώσσα Επιλεγμένα Κοινωνία Παιδεία Πολιτισμός

Η εγκατάλειψη της ελληνικής μας γλώσσας

Του Σιλουανού Νικολάου

ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τι εντύπωση μου είχε κάνει η μέθοδος της παθητικής αντίστασης κατά την περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ κατά της αγγλικής αποικιοκρατίας. Στο πλαίσιο της παθητικής αντίστασης, οι πρόγονοί μας, έχοντας ριζωμένη τη θέληση για απεγκλωβισμό από την αποικιοκρατία, διέγραφαν ταμπέλες που ήταν γραμμένες με λατινικούς χαρακτήρες. Έτσι, ένας κοινός περαστικός θα παρατηρούσε ότι οι περισσότερες πινακίδες και διαφημιστικές ταμπέλες ήταν σβησμένες με μπογιά! Για παράδειγμα, όπου έβλεπες ταμπέλα που ανέγραφε «Coca Cola», ήταν χαραγμένη με μπογιά.

Δεν ήταν ένδειξη μίσους για τον αγγλικό πολιτισμό, αλλά μια ενέργεια που ήθελε να δείξει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι εμείς θα ζήσουμε και θα πεθάνουμε Έλληνες με τον τρόπο που μάθαμε, έστω κι αν εσείς θέλετε να μας αφελληνίσετε.

Παρ’ όλα ταύτα, μάλλον λόγω έλλειψης συνείδησης και αδυναμίας των σημερινών Ελλήνων σε αυτόν τον τόπο να εκτιμήσουν τον ίδιο τους τον εαυτό, επαναφέρουν εμμέσως την αποικιοκρατία σε πολιτισμικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, ειδικά σε τομείς επιστημών που είναι γεννημένοι στην Αμερική, όπως για παράδειγμα αυτός της πληροφορικής, θεωρείται υποτιμητικό και πολλές φορές αστείο να χρησιμοποιούνται ελληνικοί όροι. Το χειρότερο όμως, που αυτό είναι και εν γένει το προβληματικό, είναι εκδηλώσεις στην Κύπρο που αφορούν αυτούς τους τομείς να γίνονται εξ ολοκλήρου στα αγγλικά, έστω και αν η πλειοψηφία των παρευρισκομένων είναι Έλληνες!

Ο λόγος, λοιπόν, για πρόσφατη εκδήλωση του hack{cyprus} που ήταν εξ ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα, παρ’ όλο που είναι κυπριακής επινόησης. Το ζήτημα με την παρουσία ξενόγλωσσων σε τέτοιες εκδηλώσεις είναι ένας σοβαρός λόγος να γίνονται στην αγγλική, αλλά προσωπικά δεν πιστεύω ότι αυτός είναι ο πραγματικός λόγος. Υπάρχει, άλλωστε, και η δυνατότητα μετάφρασης.

Το πρόβλημα, λοιπόν, που υπάρχει εδώ, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις στον καθημερινό μας βίο –βλέπε χρήση αρκετών ξένων λέξεων στην καθημερινότητά μας, εργαζόμενους σε εστιατόρια και αλλού που δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα κ.ο.κ.–, είναι ότι με το περιτύλιγμα του «κουλ», του «ωραίου» και του «ιν» σιγά σιγά αντικαθίσταται η ελληνική γλώσσα, μια γλώσσα διαδεδομένη ανά το παγκόσμιο, με την αγγλική.

Η αποφυγή της χρήσης της ελληνικής σε εκδηλώσεις κυπριακής δημιουργίας για οποιονδήποτε τομέα έχει ως αποτέλεσμα τόσο την υποτίμηση της γλώσσας μας, όσο και τη στασιμότητά της, καθώς κάθε καινούργιο που έρχεται από έξω στον ελληνικό μας χώρο δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις πολιτιστικές μας ανάγκες. Έτσι, σιγά σιγά και αυτόματα, θεωρείται γελοίο στο μυαλό του κόσμου να χρησιμοποιούνται ελληνικοί όροι για θέματα που αφορούν, για παράδειγμα, την πληροφορική ή τις νέες τεχνολογίες.

Στην Ελλάδα, ευτυχώς, ακόμη διατηρείται έντονα η χρήση της ελληνικής γλώσσας σε τέτοιες εκδηλώσεις. Για παράδειγμα, στο crowdhackathon 2 #insurance οι διοργανωτές χρησιμοποιούν απόλυτα την ελληνική γλώσσα. Ο τίτλος της εκδήλωσής τους είναι: «Διήμερος μαραθώνιος για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών στον τομέα των ασφαλειών».

Αντί λοιπόν εμείς, ως συνεχιστές της ελληνικής παράδοσης, να είμαστε αυτοί που θα επινοούμε και θα εκφραζόμαστε για όλα τα ζήτημα με τη δική μας γλώσσα, γινόμαστε αυτοί που την αντικαθιστούμε και της στερούμε αυτές τις δυνατότητες έκφρασης σε όλα τα επίπεδα του καθημερινού μας βίου.

Μπορεί να ακούγεται σε πολλούς ακραία η πιο πάνω θέση, αλλά σκεφτήκαμε ποτέ έναν νέο, με διακρίσεις σε θέματα πληροφορικής ή άλλου τομέα, πώς θα ένιωθε αν υπήρχε μια τέτοια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στον τόπο του, ο οποίος έχει ως βάση την ελληνική παιδεία, και δεν μπορούσε να πάει, γιατί δεν θα την κατανοούσε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *