Ανάγκη χάραξης στρατηγικής
Κυπριακό Πολιτική Προεδρικές Στρατηγική

Ανάγκη χάραξης στρατηγικής

Του Άντη Λοΐζου

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΣΤΟΝ ΣΟΥΝ ΤΖΟΥ

Μετά τη συνάντηση στη Λευκωσία των τριών ηγετών της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου, που έλαβε χώρα στις 20 και 21 Νοεμβρίου 2017, η Λευκωσία επιβάλλεται όπως αλλάξει στρατηγική, τόσο στη στοχοθεσία λύσης του Κυπριακού, όσο και στην αναβάθμιση της θέσης της στην Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας (Common Security and Defense Policy – CSDP) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θεωρείται αδιανόητο, όταν τρεις χώρες που έχουν μεγάλες διαφορές με την Τουρκία –η μία κατέχεται κατά το 37% από την Τουρκία, η άλλη απειλείται συνεχώς με πόλεμο (για πολλούς λόγους) και σε καθημερινή βάση παραβιάζονται τα χωρικά της ύδατα και ο εναέριός της χώρος και η τρίτη έχει πολύ κακές σχέσεις μαζί της–, ενώ με τη στρατηγική τους συνεργασία αποκλείουν την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο, η μία, και συγκεκριμένα η Κύπρος, να επιδιώκει λύση στα προβλήματά της που στην ουσία θα δίνει στην Τουρκία τη δυνατότητα να την ελέγχει πλήρως, καθιστώντας την προτεκτοράτο της.

Η κυπριακή κυβέρνηση επιβάλλεται όπως:

  1. Εγκαταλείψει πάραυτα την επιδίωξη λύσης του Κυπριακού η οποία να καθιστά την Τουρκία ρυθμιστή της νήσου και να της μειώνει την κρατική της κυριαρχία.
  2. Αιτηθεί την ένταξή της στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και υπογράψει συμφωνία ασφαλείας με το ΝΑΤΟ, προκειμένου να αρθούν τα προβλήματα και οι περιορισμοί της συμμετοχής της στην CSDP και να λαμβάνει διαβαθμισμένες πληροφορίες από το ΝΑΤΟ για θέματα ασφάλειας, κάτι που στερείται σήμερα, ανεξαρτήτως του ότι οι ηγέτες μας θεωρούν ότι είμαστε το προωθημένο παρατηρητήριο της ΕΕ και οι ΗΠΑ μας θεωρούν στρατηγικό εταίρο και ταυτόχρονα έχουν εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Κύπρο.
  3. Ενισχύσει τους παράγοντες ισχύος της (οικονομία, διπλωματία, ένοπλες δυνάμεις, πληροφορίες, δημογραφία κτλ.) έναντι κάθε άλλου τιμήματος και να μη δαπανά χρήματα σε αχρείαστες χορηγίες και αχρείαστες αυξήσεις εν όψει προεκλογικής περιόδου.
  4. Ασκήσει πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Ελλάδας και Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μείζον αυτής της τριμερούς στρατηγικής συνεργασίας είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ των τριών αυτών χωρών και φαίνεται ότι στο θέμα αυτό υπάρχει δυστοκία. Η τυχόν οριοθέτηση της ΑΟΖ των εν λόγω χωρών θα αποδείξει την αποφασιστικότητά τους έναντι της Τουρκίας.

Η αντιπολίτευση, η οποία αντιτίθεται στη μορφή λύσης του Κυπριακού που προωθούν τα δύο συμπλέοντα μεγάλα πολιτικά κόμματα, επιβάλλεται όπως:

  1. Ασκήσει ορθή και πατριωτική πολιτική προς την ίδια κατεύθυνση, παύοντας να υπόσχεται αχρείαστες αυξήσεις μισθών και αχρείαστες χορηγίες προς άγραν ψήφων.
  2. Ξεκαθαρίσει τη θέση της στο Κυπριακό, ότι δεν επιδιώκει λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ή ομοσπονδίας που να καθιστά την Τουρκία απόλυτο ρυθμιστή της πολιτικής του νέου κράτους και να το καθιστά κράτος χωρίς κυριαρχία.
  3. Αποφύγει κάθε ψηφοθηρική υπόσχεση, εν όψει εκλογών, που έχει αρνητικές συνέπειες στη φύση της λύσης του Κυπριακού.

Εάν η Λευκωσία δεν τροχιοδρομήσει τις επιβαλλόμενες ενέργειες προκειμένου να έχει μια κοινή πολιτική με την Αίγυπτο και την Ελλάδα στις διαφορές των εν λόγω χωρών με την Τουρκία, τότε θα αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα στην εν λόγω συνεργασία ή «συμμαχία» (ο όρος συμμαχία σε εισαγωγικά, λόγω της πολύ αδύναμης στρατιωτικής συνεργασίας των εν λόγω χωρών) και θα βάλει στο παιχνίδι την ισχυρή Τουρκία η οποία, χωρίς οποιανδήποτε υποδομή, αποθέματα υδρογονανθράκων και καταβολή κόστους, θα χαράζει γραμμή πάντα με την Κύπρο υποχείριό της, δεδομένης της εκβιαστικής πολιτικής της, καθ’ ότι η τελευταία θα ελέγχεται και θα εξαρτάται από αυτή σε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ή ομοσπονδίας στο Κυπριακό.

1 thought on “Ανάγκη χάραξης στρατηγικής”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *