Προεκλογικές υστερίες για γερά νεύρα
Ειδήσεις Επιλεγμένα Κοινωνία Κυπριακό Πολιτική Προεδρικές

Προεκλογικές υστερίες για γερά νεύρα

Της Ιόλης

KILL THE MESSENGER

Είμαστε στα τέλη του μηνός Νοεμβρίου, πάνω κάτω εξήντα πέντε μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, και, ομολογουμένως, ζούμε τρελές καταστάσεις. Εδώ και μήνες τις ζούμε δηλαδή, αλλά όσο προχωρούμε πιο κοντά στις εκλογές η προεκλογική υστερία εντείνεται και εξαπλώνεται σαν ανίατη ασθένεια όλο και περισσότερο.

Τον μήνα που μας πέρασε, λοιπόν, την επικαιρότητα απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, οι γενναιόδωρες εξαγγελίες στις οποίες προέβη το Προεδρικό, όλως παραδόξως δυο τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές. Ξαφνικά η συνετή και οικονόμα κυβέρνησή μας –το παραδέχεται εξ άλλου και ο ευρωπαϊκός, ακόμα και ο διεθνής παράγοντας–, στην εκπνοή του έτους, βρέθηκε με 335,7 εκατομμύρια στην τσέπη που δεν ήξερε τι να τα κάνει. Κάποιοι κακοπροαίρετοι είπαν πως τα φύλαγε για να τα εξαργυρώσει σε πολύτιμες ψήφους, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη χωρίς προβλήματα. Αυτό δεν ισχύει. Είναι προφανές. Κακοπροαίρετοι είπαμε.

Βρήκε, λοιπόν, 335,7 εκατομμύρια, επαναλαμβάνω, και με φειδώ και περίσκεψη αποφάσισε να τα μοιράσει στον δύσμοιρο, ταλαίπωρο και πεινασμένο κοσμάκη. Τα μοίρασε σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, σε δήμους και ημικρατικούς οργανισμούς, σε κοινωνικές παροχές και άλλα διάφορα. Μέσα στα διάφορα είναι και το δώρο ύψους 19,5 εκατομμυρίων για την αποπληρωμή των οφειλών των πάμφτωχων ποδοσφαιρικών σωματείων προς το Τμήμα Φορολογίας και τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Τα καημένα τα σωματεία δεν μπορούν να αγοράσουν έναν παίχτη της προκοπής, τους φόρους τους θα μπορέσουν να πληρώσουν; Γι’ αυτό είναι εδώ το κράτος. Είναι επίσης και η δημιουργία Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, άκουσον άκουσον, με κονδύλι 25 εκατομμυρίων προς το παρόν για δημιουργία αποθεματικού, έτσι ώστε να αποκατασταθούν μερικώς κάποτε οι ζημιές όσων πλήγηκαν από το κούρεμα του 2013. Οι οποίες, παρεμπιπτόντως, θα αρχίσουν να αποκαθίστανται –μερικώς είπαμε– μετά που θα μαζέψει το ταμείο αυτό 300 εκατομμύρια. Που θα μαζεύει λεφτά κάθε χρόνο τέτοιον καιρό από τον κρατικό προϋπολογισμό εάν και εφόσον αυτά υπάρχουν. Είπε κανείς τίποτα για φούμαρα;

Κατά τ’ άλλα, εν μέσω καταιγισμού εξαγγελιών –εκατομμύρια τρέχουν από τον ουρανό τον τελευταίο μήνα στη μικρή μας πατρίδα που ζει στιγμές οργασμού ευημερίας και ανάπτυξης–, στις αρχές του τρέχοντος μήνα καταδικάστηκε από δικαστήριο 70χρονος συνταξιούχος επειδή αποπειράθηκε να κλέψει από υπεραγορά ένα κοτόπουλο αξίας έξι ευρώ και σαράντα σεντς…

Ένυγουεϋ, σε άλλες ειδήσεις και σε παράλληλο μάλλον σύμπαν, στη μικρή ευημερούσα πατρίδα μας συμβαίνουν τα εξής: Διαρρέουν –γιατί, είπαμε, μήνας χωρίς διαρροή δεν είναι μήνας– θέματα εξετάσεων από το υπουργείο Παιδείας πριν τη διεξαγωγή τους. Μπάτσοι στη Λεμεσό κάνουν αντιτρομοκρατική άσκηση τρομοκρατώντας τον κόσμο, αφού αποφάσισαν ότι δεν ήταν ανάγκη να ενημερώσουν κανέναν – παρεμπιπτόντως, δεν μας ενημέρωσε κανείς. Τελικά η άσκηση στέφθηκε με επιτυχία ή μπα; Ταυτοχρόνως, καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα αναμένοντας αν θα γίνει ή όχι η επίσκεψη του μεγαλοσουλτάνου Ερντογάν στην Αθήνα και αν δικαιούται να ελπίζει τελικά η Κύπρος ή όχι. Και, σαν κερασάκι στην τούρτα, ακούμε τον φανταστικό μας ηγέτη, Νίκο Αναστασιάδη, που δεν λέει να βγάλει τη φουστανέλα μέχρι τις εκλογές, να απευθύνεται στον Έλληνα Πρωθυπουργό αποκαλώντας τον «μητέρα Ελλάδα». Μητέρα Ελλαδα! Αλλά να συμπληρώνει αμέσως μετά, μπας και κακοφανιστεί ο Μουσταφάς και ο Τορναρίτης, ότι εννοούσε «αδελφική σχέση» και όχι σχέση εξάρτησης, ακριβώς όπως την αδελφική σχέση που έχουμε με την Τουρκία. Μάλιστα.

Οδεύουμε, όπως καταλάβατε, με ταχύτητα προς τις εκλογές. Και ο Θεός βοηθός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *