Οι υποσχέσεις του Νίκου Αναστασιάδη το 2013 στα θέματα άμυνας και ασφάλειας
Κοινωνία Κυπριακό Πολιτική Προεδρικές Στρατηγική

Οι υποσχέσεις του Νίκου Αναστασιάδη το 2013 στα θέματα άμυνας και ασφάλειας

Του Άντη Λοΐζου

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΣΤΟΝ ΣΟΥΝ ΤΖΟΥ

Το 2013, ο τότε υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε υποσχεθεί εγγράφως, στο μικρό βιβλιαράκι που είχε κυκλοφορήσει με τίτλο Η κρίση θέλει ηγέτη, να υλοποιήσει διάφορα θέματα άμυνας και ασφάλειας, προκειμένου να πείσει τον λαό για το ενδιαφέρον του στον εν λόγω τομέα, προκειμένου αυτός να τον ψηφίσει για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Σήμερα, περίπου 100 μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2018, θα ήθελα να θυμίσω στον λαό, αλλά και στον ΠτΔ και τους υπουργούς του, τι δεν υλοποίησε από τα υπεσχημένα.

  1. Υποσχεθήκατε η λύση του Κυπριακού να καταργεί τις εγγυήσεις του 1960 και τις Βρετανικές Βάσεις. Τι κάνατε, κύριε Πρόεδρε για την κατάργηση των Βάσεων; Ακόμη και στις συνομιλίες για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, το μόνο που συζητάτε, όπως είπε και ο κύριος Κασουλίδης, είναι το καθεστώς των διαμενόντων και των εργαζομένων στις Βάσεις.
  2. Στον επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής πολιτικής αναφέρεστε:

(α) Στην ενεργό συμμετοχή της ΚΔ σε όλους τους πυλώνες, τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ. Τι κάνατε, κύριε Πρόεδρε, για την άρση των εμποδίων που απαγορεύουν την πλήρη συμμετοχή της Κύπρου σε όλες τις δραστηριότητες της κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ; Ούτε ειδική συμφωνία ασφάλειας με το ΝΑΤΟ κάνατε ούτε στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη κάνατε αίτηση για ένταξη προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια και οι Κύπριοι αντιπρόσωποί μας να συμμετέχουν παντού και απρόσκοπτα.

(β) Στην υποβολή αίτησης για ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Γιατί δεν κάνατε την αίτηση όπως υποσχεθήκατε, κύριε Πρόεδρε;

(γ) Στην οικοδόμηση σχέσεων με το ΝΑΤΟ, μη αποκλειόμενης της υποβολής αίτησης για ένταξή μας σε αυτό, εφ’ όσον συναινεί η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων. Γιατί δεν το πράξατε, κύριε Πρόεδρε; Ούτε καν στον κόπο μπήκατε να ρωτήσετε τα πολιτικά κόμματα ή να το θέσετε στο Εθνικό Συμβούλιο. Για το εν λόγω θέμα υπήρξε και ομόφωνη απόφαση των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην του ΑΚΕΛ.

  1. Γράψατε ότι αποτελεί στρατηγική αναγκαιότητα η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, πάντοτε μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της οικονομίας. Ποια νέα οπλικά συστήματα αγοράσατε; Εκτός από τα ισραηλίτικα τυφέκια ΤΑΒΟΡ που ήταν κατόπιν πιέσεων του Ισραήλ, λόγω του ότι μας πούλησε το πλοίο ανοικτής θαλάσσης, τίποτα δεν πήρατε. Όσο για το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης, ελπίζω να σας ενημέρωσαν οι αρμόδιοι ότι ουδεμία πολεμική αποστολή δύναται να εκτελέσει. Καμία πολυήμερη διακλαδική άσκηση ή έστω μόνο άσκηση στρατού ξηράς επιπέδου σχηματισμού με επιστράτευση εφέδρων και εθνοφυλάκων έγινε.
  2. Αναφερθήκατε στην ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ικανότητας μέσα από την αναβάθμιση της συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά και με άλλες φιλικές χώρες. Πότε, πού και πώς κάνατε τέτοια συνεργασία με την Ελλάδα; Η αστραπιαία διέλευση των δύο πολεμικών αεροσκαφών F-16 στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου 2017 ήταν απλώς συμβολική ενέργεια και προς εντυπωσιασμό, όπως το γνωρίζουν άπαντες.
  3. Για την προστασία και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ υποσχεθήκατε ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς με τα κατάλληλα μέσα.

Η ΑΟΖ ελέγχεται και προστατεύεται με αεροναυτικές δυνάμεις. Αγοράσατε πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη επί της προεδρίας σας; Πώς και με ποια μέσα ενισχύσατε την ΕΦ και πώς συνάδει αυτό με τη δήλωσή σας στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου 2016 ότι η ΕΦ δεν πρέπει να δίνει βάρος στους εξοπλισμούς;

Είναι άξιο απορίας πώς οι συντάκτες της στρατηγικής σας, εκόντες άκοντες, σας οδήγησαν σε αυτές τις δεσμεύσεις τις οποίες όχι μόνο δεν υλοποιήσατε, αλλά σας αφήνουν και εκτεθειμένο στον κυπριακό λαό. Δυστυχώς, υλοποιήσατε τις δεσμεύσεις οι οποίες είχαν κόστος μόνο στο αξιόμαχο της ΕΦ (μείωση χρονικής διάρκειας στρατιωτικής θητείας), καθόλου οικονομικό κόστος (σύμφωνα με κάποιους κόλακες της πολιτικής σας είχαν και οικονομικό όφελος) και που τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, θέλοντας και μη, συνέπλευσαν μαζί σας προκειμένου να μη χάσουν ψηφοφόρους.

Τέλος, είναι καλό να γνωρίζει ο λαός ότι όλα τα πολιτικά κόμματα της βουλής, πλην ΕΛΑΜ, με το ψήφισμα της Παρασκευής 13ης Οκτωβρίου 2017, υποστηρίζουν την αποστρατικοποίηση (δηλαδή να μην έχει καν δικαίωμα να οικοδομήσει ένοπλες δυνάμεις) του κυπριακού κράτους μετά τη λύση του Κυπριακού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *