Φουστανελάδες, νταούλια και χορός
Ιστορία Κοινωνία Πολιτική Προεδρικές

Φουστανελάδες, νταούλια και χορός

Του Φοίβου Νικολαΐδη

ΣΟΥΠΕΡΝΟΒΑ

Λίγοι μήνες μας χωρίζουν από τις επόμενες καθοριστικές προεδρικές εκλογές και φυσιολογικό είναι η προεκλογική περίοδος να έχει φουντώσει για τα καλά. Ένθεν και ένθεν οι υποψήφιοι πρόεδροι επιστρατεύουν κάθε δυνατό μέσο, έτσι ώστε να πείσουν με τα λόγια και τις θέσεις τους τον λαό να πάει στις κάλπες και να τους δώσει την ψήφο τους.

Χωρίς να παίρνουμε θέση, ιδιαίτερα μας απασχολεί η υποψηφιότητα του νυν Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριου Νίκου Αναστασιάδη, και οι στρατηγικές που επιλέγει ο ίδιος ή, τέλος πάντων, οι υπεύθυνοι της προεκλογικής του εκστρατείας για να προσελκύσουν όσο το δυνατό περισσότερους ψηφοφόρους. Θυμήθηκαν, που λέτε, να μιλήσουν για κατοχή, παράνομη τουρκική εισβολή και απελευθέρωση αυτοί που με τις υπογραφές τους θέλησαν (βλέπε το 2004 με το Σχέδιο Ανάν) και θέλουν ακόμη να διαλύσουν το κράτος και να δώσουν την ευκαιρία στην Τουρκία, νόμιμα αυτήν τη φορά, να καταλάβει και την υπόλοιπη Κύπρο μέσω της ΔΔΟ. Θα ήταν ψέμα να πούμε πως αυτό δεν συμβαίνει όποτε έχουμε εκλογές, αλλά φέτος το φαινόμενο αυτό άρχισε από πολύ νωρίς και φαίνεται να είναι πιο έντονο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της στρατηγικής είναι η παρουσία εκπροσώπων του ΔΗΣΥ, οι οποίοι και στηρίζουν την προσπάθεια επανεκλογής του άλλοτε ηγέτη του κόμματός τους, ή ακόμη και του ίδιου του Προέδρου σε διάφορες εκδηλώσεις τιμής των αγωνιστών κυρίως της ΕΟΚΑ ή μνημόσυνα αγωνιστών της Ελευθερίας. Με πατριωτικές φανφάρες και αγωνιστικούς λόγους προσπαθούν να σαγηνεύσουν και να παρασύρουν τον κόσμο χωρίς ίχνος σεβασμού, ιδιαίτερα προς αυτούς των οποίων υποτίθεται και τιμούν τη μνήμη.

Έτυχε να πάω πρόσφατα σε μια εκδήλωση τιμής σχετική με τον αγώνα της ΕΟΚΑ σε χωριό της επαρχίας Λεμεσού, όπου και παρευρέθηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως επίσημος προσκεκλημένος, συνοδευόμενος από άλλους αξιωματούχους, όπως τον κύριο Δίπλαρο, βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αφού παρέστηκε και στην πρωινή Θεία Λειτουργία, χαιρετώντας στη συνέχεια τον κόσμο στην πλατεία του χωριού (υποψήφιοι ψηφοφόροι, βλέπετε), βρέθηκε στην εκδήλωση. Στην ομιλία του αναφέρθηκε αρχικά στην εποποιία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στη θέληση της πλευράς μας για δίκαιη λύση, κατηγορώντας παράλληλα την Τουρκία για διάφορα ζητήματα. Κάποιος που δεν γνώριζε τον Νίκο Αναστασιάδη, λογικά θα έβλεπε στο πρόσωπό του έναν ηγέτη που εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη. Ξέρουμε όλοι, όμως, πως δεν έχουν έτσι τα πράγματα.

Το χειρότερο απ’ όλα δεν είναι αυτό, αλλά η στήριξη που φαίνεται να έχει από τους ίδιους τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ που βρίσκονται εν ζωή. Θα μου πείτε ποιοι είμαστε εμείς να κρίνουμε τους αγωνιστές της Ελευθερίας και του Έθνους, και θα έχετε δίκαιο. Ούτε πιο πατριώτες είμαστε ούτε αμφισβητούμε τον πατριωτισμό τους. Θα θέλαμε όμως μιαν απάντηση. Πώς γίνεται ένας άνθρωπος που το 2004 αποδέχτηκε το επαίσχυντο Σχέδιο Ανάν, που κατήγγειλε τη χώρα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που μέχρι σήμερα φαίνεται να προέβηκε σε απίστευτες και καταδικαστέες υποχωρήσεις στο Κυπριακό, να έχει τη στήριξη από αυτούς που ήταν έτοιμοι να δώσουν τη ζωή τους για την Απελευθέρωση και την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα; Άλλωστε δεν ξεχνούμε και τη δημόσια στήριξη του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ στην υποψηφιότητα Αναστασιάδη το 2013. Άραγε θα πράξουν το ίδιο και φέτος;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *