«Να είστε ενεργοί»
Επιλεγμένα Κοινωνία Παιδεία Πολιτισμός

«Να είστε ενεργοί»

Του Φοίβου Νικολαΐδη

ΣΟΥΠΕΡΝΟΒΑ

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού (23-30 Σεπτεμβρίου) που γίνεται με σκοπό την «προαγωγή του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης», μια σειρά αθλητικών δραστηριοτήτων πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Το όλο έργο, λοιπόν, αντιπροσωπεύεται υπό την επωνυμία «Be active», δηλαδή «Να είστε ενεργοί». Έτυχε να λάβουμε και εμείς μέρος σε μία από αυτές τις δραστηριότητες, συγκεκριμένα σε μια πεζοπορία στο βουνό.

Η εκδήλωση άρτια οργανωμένη, με συμμετοχή πέραν των εκατό ατόμων. Αυτό, όμως, που μας έκανε εντύπωση ήταν η μηδαμινή παρουσία νέων σε ηλικία ανθρώπων. Φαντάζομαι μπορεί να επηρέασε την προσέλευση η πρωινή ώρα, λίγο το ξενύχτι της προηγούμενης ή απλώς η αδιαφορία για τέτοιου είδους δραστηριότητες. Προσωπικά εξαιτίας συγκυριών βρέθηκα εκεί, αλλιώς απομακρυσμένο θα μου φαινόταν το ενδεχόμενο να παρευρισκόμουν.

Εκεί που θέλουμε να εστιάσουμε, λοιπόν, δεν είναι στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, αλλά στο νόημα και τη σημαντικότητα του να είναι κάποιος ενεργός. Αρχικά τι σημαίνει να είναι κανείς ενεργός; Η ενασχόληση με τον αθλητισμό, η συμμετοχή σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, η ενασχόληση με την πολιτική, η συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες, γενικά η συμμετοχή στα κοινά είναι κάποια παραδείγματα του να είναι κάποιος ενεργός, υπάρχουν όμως άλλα τόσα. Το να διατηρείς «ξύπνιο» το σώμα και την ψυχή σου, λοιπόν, βοηθά πολύ στο να παραμένεις ενεργός πολίτης.

Θα καταπιαστούμε όμως με την κατηγορία που μας ενδιαφέρει άμεσα, αυτών που ανήκουν ηλικιακά περίπου στα 18-35 χρόνια. Εννοείται πως και τα άτομα άλλων ηλικιών πρέπει να είναι το ίδιο ενεργά, απλώς επειδή εμείς ανήκουμε στην πιο πάνω κατηγορία, μας είναι πιο εύκολο να καταγράψουμε κάποια πράγματα. Δυστυχώς, μπορεί εύκολα κάποιος να βγάλει το συμπέρασμα πως η νεολαία σήμερα κατά πλειοψηφία παραμένει ανενεργή. Είτε αυτό σημαίνει μη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες, γιατί πολύ απλά δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει γύρω μας και δεν μας καίγεται καρφί, είτε πλήρη αδιαφορία για τα κοινά και επικράτηση της νοοτροπίας του ατομικισμού και ταυτόχρονα διαγραφή της συλλογικότητας.

Σήμερα μάλιστα χρειάζεται να καταβληθεί επιπλέον προσπάθεια, λόγω του ότι οι συνθήκες ευνοούν κάποιον να καταλήξει ανενεργός, αφού, συν τοις άλλοις, η τεχνολογία καλπάζει με γοργούς ρυθμούς και ζούμε πλέον στη γενιά του iPad, των «έξυπνων» κινητών και της κονσόλας. Εδώ καλό θα ήταν να γίνει και μια αναφορά-συμβουλή προς τους γονείς ιδιαίτερα νεαρών παιδιών. Μην αποβλακώνετε τα παιδιά σας από τη βρεφική ηλικία μαθαίνοντάς τα να κάνουν παρέα με τις ηλεκτρονικές τους συσκευές, με τη δικαιολογία ότι έτσι θα παραμείνουν ήσυχα και δεν θα ενοχλούν. Αφήστε τα να παίξουν με άλλα παιδιά, να φωνάξουν, να χτυπήσουν και στο μέλλον θα ανταμειφθείτε.

Και καταλήγοντας ξανά στην αρχική αναφορά μας, το «Be active» είναι εξαιρετικής σημασίας προτροπή, αφού μέσα από το να είναι κάποιος ενεργός, διάφοροι τομείς στη ζωή του μπορούν να βελτιωθούν αισθητά και να νιώσει και το ίδιο το άτομο πιο καλά με τον εαυτό του. Στην Κύπρο μόνο μια ενεργή κοινωνία μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, αποτελούμενη από πλήρως συνειδητοποιημένους ανθρώπους με υγιή μυαλά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *