Η κεφαλαιοποίηση του ρομαντισμού
Αθλητισμός Επιλεγμένα Κοινωνία Παιδεία Πολιτισμός

Η κεφαλαιοποίηση του ρομαντισμού

 

Του Αλέξανδρου «Πατάτα» Ευτυχίου

Τα τελευταία χρόνια, όσο η κρίση μπαίνει στο πετσί μας και μαθαίνουμε να ζούμε με αυτήν (με τους παχουλούς μισθούς των 800 ή και 1.000 ευρώ ακόμα), σ’ έναν άλλον κόσμο, αυτόν του ποδοσφαίρου, βλέπουμε τα χρήματα που δαπανώνται από κάποιες ομάδες να είναι περισσότερα από τον προϋπολογισμό μερικών κρατών.

Από τις τηλεοράσεις μας βλέπουμε το άθλημα, που γεννήθηκε από τα λαϊκά στρώματα, σιγά σιγά να εξαγοράζεται από κράτη και πολυεθνικές εταιρείες. Τα χρήματα που ξοδεύονται στη μετά κρίση εποχή είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με αυτά που ξοδεύονταν πριν δέκα χρόνια. Αυτό οφείλεται στη συσσώρευση του κεφαλαίου, και στη μη δίκαιη κατανομή του. Όπως συμβαίνει, άλλωστε, και στην εξωποδοσφαιρική ζωή μας, σε άλλες πτυχές της καθημερινότητάς μας.

Έξω από την πολυτελή ασφάλεια των γραφείων και των αριθμών, μαγαζιά και μικροεπιχειρήσεις κλείνουν το ένα μετά το άλλο γιατί –λογικά– τα μαθηματικά των ιδιοκτητών δεν είναι τόσο καλά όσο αυτών που τους καθησυχάζουν. Το χάσμα αυξάνεται με την είσοδο όλο και περισσότερων πολυεθνικών στο νησί. Ο δείχτης των ανέργων μειώνεται, γιατί αυτοί που έχασαν τις επιχειρήσεις τους πέρσι, φέτος είναι υπάλληλοι σε απρόσωπα μεγαθήρια με εξευτελιστικούς μισθούς.

Ποια η σχέση με το ποδόσφαιρο, το άθλημά μας; Μα ποια άλλη από την απομάκρυνση του ονείρου. Όσο βλέπουμε πρωταθλήματα χωρίς ανταγωνισμό και ευρωπαϊκές διοργανώσεις με δυο τρεις διεκδικητές, αποξενωνόμαστε. Αποξενωνόμαστε από το ποδόσφαιρο που αγαπήσαμε, γιατί έτσι θέλουν. Το ποδόσφαιρο των ντέρμπι, των ανατροπών και των συγκινήσεων πάει να εκλείψει. Η εποχή του γρήγορου και του εύκολου αγνοεί επιδειχτικά τον ρομαντισμό. Από τον ρομαντισμό του ποδοσφαίρου μέχρι τον ρομαντισμό της δημιουργίας. Αφού δεν μας πειράζει που μας πήραν το φαΐ που θρέφει το σώμα, ας μας πειράξει που μας παίρνουν και το φαΐ που θρέφει συνειδήσεις.

Εν κατακλείδι, υποστηρίξτε τον θεσμό της γειτονιάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *