Πώς οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές εξυπηρετούν την κατοχή
Αθλητισμός Επιλεγμένα Κυπριακό Παιδεία Πολιτική Πολιτισμός

Πώς οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές εξυπηρετούν την κατοχή

Του Σάββα Σαββίδη

ΣΕ ΜΑΡΜΑΡΕΝΙΑ ΑΛΩΝΙΑ

«Το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα απλό παιχνίδι. Είναι ένα όπλο της επανάστασης».

Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Στο σημερινό μας κείμενο θα αναφερθούμε σε ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τον κυπριακό αθλητισμό και συγκεκριμένα με το ποδόσφαιρο. Ένα θέμα που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την κοινωνία, τα προβλήματά της, τις ανησυχίες της και γενικά με ό,τι περιστρέφεται γύρω της. Εμείς θα καταπιαστούμε με ένα φαινόμενο που έκανε την εμφάνισή του σχετικά πρόσφατα, περίπου εδώ και τρία χρόνια. Είναι το φαινόμενο της μετάβασης Κυπρίων ποδοσφαιριστών σε ομάδες των κατεχομένων.

Πολλές φορές διερωτόμαστε αν υπάρχει όντως οικονομική ανάγκη για έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή να μεταβεί στα κατεχόμενα για να συνεχίσει την επαγγελματική του καριέρα. Και μπαίνουμε στη διαδικασία να διερωτηθούμε, διότι πλέον το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει καταντήσει η μεγαλύτερη οικονομική μπίζνα παγκοσμίως. Όσον αφορά, όμως, τη μετάβαση Κυπρίων ποδοσφαιριστών στα κατεχόμενα, η άποψή μας είναι άκρως επικριτική. Πολλές φορές, από τα λεγόμενα αυτών που το κάνουν καταλαβαίνεις ότι δεν έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει στον τόπο και, γενικά, αν έχουν, δεν τους πολυενδιαφέρει. Προτάσσουν ως δικαιολογία ότι θέλουν να παίξουν μπάλα και οι «ψωροπερήφανοι» Ελληνοκύπριοι δεν τους δίνουν την ευκαιρία και δεν εκτιμούν της ικανότητές τους. Ή ακόμη πως η αγάπη τους για το ποδόσφαιρο είναι τόσο μεγάλη, που δεν μπορεί να τη σταματήσει ένα «σύνορο». Και, τέλος, ορισμένες φορές λένε και ψέματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι ντε και καλά είναι φήμες, αλλά ύστερα από μια βδομάδα κάνουν ντεμπούτο σε ομάδα των κατεχομένων και μάλιστα στο γήπεδο που ονομάζεται «20ή Ιουλίου»!

Όλη αυτή η ιστορία πηγάζει μέσα από την απόλυτη παρακμή η οποία διαπερνά όλα τα στρώματα της κυπριακής κοινωνίας. Όπως ένας νέος πηγαίνει στην κατεχόμενη πλευρά για να αγοράσει τσιγάρα ή όπως μια παρέα πηγαίνει στα καζίνο ή όπως μια οικογένεια πηγαίνει για διακοπές στην κατεχόμενη Κερύνεια, έτσι και οι ποδοσφαιριστές πηγαίνουν απέναντι για να παίξουν μπάλα. Το ζήτημα είναι πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις σαν κράτος και σαν κοινωνία όλα αυτά τα θέματα. Κατ’ αρχάς θεωρούμε ότι τα οδοφράγματα πρέπει να κλείσουν, ακολουθώντας μια μακροπρόθεσμη και συγκεκριμένη πολιτική, η οποία θα ξεκαθαρίζει μέσω ενός χρονοδιαγράμματος ότι είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας να έρθουν να μείνουν στις ελεύθερες περιοχές. Έτσι εξασφαλίζεις τις ενδεχόμενες κατηγορίες για απομόνωση ανθρώπων που ζούσαν στην Κύπρο και πριν το 1974. Και επίσης, διατυμπανίζεις παντού ότι αυτή η πολιτική πράξη έχει σκοπό την απομόνωση της κατοχής, η οποία συντηρείται μέσω των ανοιχτών οδοφραγμάτων.

Τέλος, όσον αφορά το θέμα των ποδοσφαιριστών, απαιτούμε από τον ΚΟΑ και την ΚΟΠ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ζητούμε να θεσπιστούν νόμοι που θα επιβάλλουν κυρώσεις σε οποιονδήποτε επαγγελματία ή ερασιτέχνη αθλητή μεταβαίνει στα κατεχόμενα για να συνεχίσει την καριέρα του. Οι λόγοι είναι αυτονόητοι. Υπάρχει κατοχή. Όποιος δεν μπορεί να το κατανοήσει, ας ρωτήσει τις μάνες των αγνοουμένων να του εξηγήσουν το γιατί, ας μιλήσει με τη μητέρα και τον πατέρα του Τάσου και του Σολή, ας περάσει μια βόλτα από τον τύμβο της Μακεδονίτισσας και στη συνέχεια από τα φυλακισμένα μνήματα. Τότε μπορεί να αντιληφθεί το γιατί.

Σημ.: Στις 20 Ιουλίου 1974 σαράντα χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα εισβάλλουν στο νησί και καταλαμβάνουν το 37% του εδάφους, το οποίο κατέχουν εδώ και σαράντα τρία χρόνια. Αυτά τα στρατεύματα στο πέρασμά τους άφησαν 200.000 πρόσφυγες, 6.000 νεκρούς και 1.600 αγνοούμενους. Επίσης, με τη βοήθεια αυτών των στρατευμάτων, ανακηρύχθηκε η λεγόμενη «ΤΔΒΚ» το 1983, την οποίαν η διεθνής κοινότητα θεωρεί ως παράνομη, χωρίς καμία νομική υπόσταση, διότι είναι απότοκο παράνομης και βίαιης εισβολής και δεν προήλθε από δημοκρατικές διαδικασίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *