Για τον καβγά των γιαγιάδων στην Τάλα της Πάφου
Επιλεγμένα Κοινωνία Πολιτισμός

Για τον καβγά των γιαγιάδων στην Τάλα της Πάφου

Του Χρίστου Πέτρου

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ

Τα κανάλια και οι εφημερίδες μετέδωσαν την είδηση με κάποια διάθεση χιούμορ και σαρκασμού. Στις 19 Σεπτεμβρίου, δύο γιαγιάδες στην Τάλα της Πάφου, μία 70 χρονών και η άλλη 84, έπαιξαν ξύλο για το νερό με το οποίο ποτίζουν τα περβολικά τους. Στην κορύφωση του καβγά η 70χρονη έσπρωξε την 84χρονη, με αποτέλεσμα η δεύτερη να πέσει και να χτυπήσει σε τσιμεντένιο πεζούλι. Η έκβαση του επεισοδίου ήταν η χτυπημένη 84χρονη να βρεθεί στο νοσοκομείο και η 70χρονη στα κρατητήρια. Μάλιστα, στα δελτία των οχτώ το όλο συμβάν μεταδόθηκε αργά, κάπου ανάμεσα στις λάιφ στάιλ ειδήσεις και τα αθλητικά, μετά από όλες τις «σοβαρές ειδήσεις», όπως τις προεκλογικές μπουρδολογίες, τους λεονταρισμούς του Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν κτλ. Κανείς όμως δεν μπόρεσε να δει ότι η διένεξη των δύο γιαγιάδων είναι ένα επεισόδιο εν μέρει από το αναπόφευκτο δυσοίωνο μέλλον και εν μέρει από έναν εκλιπόντα και μάλλον πιο ανθρώπινο κόσμο.

Επεισόδιο από το μέλλον επειδή, όπως επισημαίνουν όλοι οι σοβαροί επιστήμονες και αναλυτές που συνυπολογίζουν όλες τις παραμέτρους που θα διαμορφώσουν το μέλλον του κόσμου και της ανθρωπότητας, το υλικό για το οποίο θα γίνονται οι πολεμικές συγκρούσεις του μέλλοντος δεν θα είναι ούτε το πετρέλαιο ούτε το φυσικό αέριο ούτε τίποτε από όλα αυτά, αλλά το νερό. Ήδη δε σε πολλές περιοχές του κόσμου, όπως τη Λατινική Αμερική, την Ινδία και αλλού, οι πολυεθνικές σπεύδουν να καπαρώσουν τις πηγές και τα κανάλια υδροδότησης για να πουλούν το νερό στους πληθυσμούς των περιοχών ή για να το εξάγουν!

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και η μεγαλύτερη συγκίνηση όμως εντοπίζεται στη δεύτερη προσέγγιση, που θέλει το επεισόδιο των δύο γιαγιάδων από την Τάλα της Πάφου να είναι επεισόδιο ενός εκλιπόντα ανθρωποκεντρικού και φυσιοκεντρικού κόσμου. Οι δύο γιαγιάδες δεν μάλωσαν επειδή η μια έκλεβε ίντερνετ από την άλλη ούτε επειδή το τζιπ της μιας έφρασσε την πρόσβαση στο γκαράζ της άλλης ούτε επειδή η μια έλαβε διαταγή από την «μπλε φάλαινα» να σκοτώσει τρεις ανθρώπους. Η διένεξη είχε να κάνει με κάτι πραγματικά σημαντικό, που μάλιστα η σημαντικότητά του έγκειται όχι στην αξιολόγηση που ο καθένας προσωπικά μπορεί να κάνει, αλλά στην κοινώς αποδεκτή πρώτη αξία και αρχή, την ύπαρξη της ζωής. Ο καβγάς που έγινε στην Τάλα της Πάφου δεν θα γινόταν στις μητροπόλεις του κόσμου, δεν θα γινόταν ούτε στην ξιπασμένη Λευκωσία ούτε πουθενά αλλού όπου ο «πολιτισμός» έχει αναγάγει σε σημαντικά τα ασήμαντα και σε ασήμαντα τα σημαντικά. Ο καβγάς έγινε για αυτό που κάποιοι προσωκρατικοί όριζαν ως πρώτη ύλη και αρχή των πάντων, για κάτι που αν βρεθεί στον πλανήτη Άρη ή σε κάποιον άλλον πλανήτη εκτός γης, θα θεωρηθεί ανατροπή των δεδομένων που έχουμε για τη ζωή στο σύμπαν. Ο καβγάς έγινε για το νερό.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, παρακαλούνται αρχισυντάκτες, δημοσιογράφοι και διευθυντές ειδήσεων να αξιολογούν σωστά και σε όλες τις παραμέτρους την κάθε είδηση που φτάνει στα γραφεία τους…

Όσο για τους επισκέπτες της Τάλας, να ξέρουν πηγαίνοντας εκεί ότι το «Άβαταρ» στην πραγματικότητα ξεκίνησε απ’ αυτά τα άγια χώματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *