Συναλλαγές με την κατοχή
Επιλεγμένα Ιστορία Κοινωνία Οικολογία Παιδεία Πολιτική Πολιτισμός

Συναλλαγές με την κατοχή

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

OMNIA SUNT COMMUNIA

Ο Πόλεμος είναι ειρήνη.
Η ελευθερία είναι σκλαβιά.
Η άγνοια είναι δύναμη.

ΤΖΟΡΤΖ ΟΡΓΟΥΕΛ, 1984

Είναι πασίγνωστο πια ότι συνηθίσαμε την κατοχή. Όχι τόσο ως κοινωνία, αφού είναι ακόμα άνθρωποι που δεν ησυχάζουν με αυτήν την κατάσταση, μα κυρίως ως κράτος, ως πολιτεία, ως θεσμοί. Είναι γνωστά τα γεγονότα. Συναντήσεις κοινωνικού περιεχομένου, συνομιλίες επί ίσου καθεστώτος, δείγματα λατρείας προς τους ίδιους τους βιαστές μας. Αλλά όσα δημοσιοποιούνται για μπίζνες που γίνονται με το καθεστώς ή με επιχειρηματίες των κατεχομένων είναι άνω ποταμών, αλήθεια.

Πριν τέσσερις περίπου μήνες και ενώ είχαμε ήδη δει εκείνες τις εικόνες από την παράλογη λατόμευση του Πενταδακτύλου από τους Τούρκους (ή τους Τουρκοκύπριους), ενώ είχαμε ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και είχαν γίνει διαβήματα «για την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται», όπως δήλωνε η Επίτροπος Περιβάλλοντος το 2014, έγινε γνωστό ότι σε κυβερνητικά έργα, όπως η αναβάθμιση του Παγκυπρίου Γυμνασίου, χρησιμοποιούνται μωσαϊκά από εκεί. Μάλιστα, όπως δήλωσε η ίδια η κυβέρνηση, αυτό ήταν εις γνώσιν του Υπουργείου Παιδειας, ενώ ανώτερος προϊστάμενος τόνισε ότι τα μωσαϊκά μεταφέρονται βάσει της νομοθεσίας, αφού εφαρμόζεται ο κανονισμός για την πράσινη γραμμή.

Και ενώ αυτό συνέβαινε, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, προχώρησε στην ετοιμασία βιβλιαρίου, με σκοπό «να φέρει το θέμα στο προσκήνιο, ζητώντας δράση από τη διεθνή κοινότητα» και υπενθύμιζε ότι στην πλάτη του Πενταδακτύλου δραστηριοποιούνται 36 παράνομα μεταλλεία. Τώρα δε, αν παρακολουθήσει κανείς με προσοχή και με καθαρή ατμόσφαιρα, θα δει τη ζημιά που έχει ήδη γίνει στο κατεχόμενο βουνό της Κύπρου και με τα χρήματα Ελληνοκυπρίων εργολάβων.

Πριν λίγες μέρες, δημοσιοποιήθηκε, εκτός από τη χρησιμοποίηση υλικών από τα κατεχόμενα και σε άλλα σχολεία, μια άλλη αποκάλυψη που αποδεικνύει ότι εδώ χάθηκε παντελώς κάθε ίχνος ηθικής και ότι όλα γίνονται με υποκρισίες, ψευτιές και κανιβαλισμούς. Η Σημερινή αποκάλυψε ότι μάρμαρα από τα λατομεία του Πενταδακτύλου χρησιμοποιήθηκαν από τους εργολάβους (που πληρώνονται από το κράτος) για τα έργα επέκτασης στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Από το 2009 μέχρι το 2013, το κυπριακό κράτος και οι εργολάβοι του οικοδομούσαν τον Τύμβο, εκεί όπου είναι θαμμένοι νεκροί της τουρκικής εισβολής ή εκεί όπου τα κενοτάφια δεν μας επιτρέπουν να ξεχάσουμε τι συνέβη σε αυτόν τον καταραμένο τόπο, συνέβαλλαν στην οικολογική καταστροφή του Πενταδακτύλου και χωρίς τύψεις χρηματοδοτούσαν τους Τούρκους επιχειρηματίες για να διαλύσουν εντελώς το βουνό. Αν το καλοσκεφτεί κανείς και αποδεχτεί το γεγονός ότι δεν βρισκόμαστε στο 1984 του Όργουελ, θα κατανοήσει ότι πρόκειται περί εγκληματικών χειρισμών από τις ίδιες τις κυβερνήσεις της Κύπρου. Αρχικά από αυτήν του Χριστόφια και έπειτα από τη «σοβαρότερη» του Αναστασιάδη.

Λοιπόν, κάτι πρέπει να γίνει σε αυτόν τον τόπο. Εδώ δεν είναι παίξε γέλασε, δεν νομιμοποιούνται οι εξουσιαστές να κάνουν του κεφαλιού τους, δεν είναι όλα «κανονισμοί» της πράσινης γραμμής. Φάρμακα, τσιγάρα, ναρκωτικά και τώρα υλικά από την παράνομη λατόμευση του Πενταδακτύλου για έργα της κυβέρνησης. Όλα στην υπηρεσία ενός απαράδεκτου ντε φάκτο εμπορίου που πάει να μετατραπεί σε ντε γιούρε, επειδή οι ηγετίσκοι της πλευράς μας κοιμούνται ή επιλέγουν να το παίζουν κοιμώμενοι.

Καταλαβαίνετε; Ανοικοδομούσαν τους τάφους και τα κενοτάφια των νεκρών της εισβολής με πέτρες και μάρμαρα από τον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο και έκαναν συναλλαγές με ιδιοκτήτες παράνομων λατομείων επειδή τους το επέτρεπε ο «κανονισμός» της πράσινης γραμμής και επειδή καμία κυβέρνηση δεν τους σταματούσε. «Αναβαθμίζουν» ιστορικά σχολεία με μωσαϊκά από την οικολογικά καταστροφική λατόμευση του Πενταδακτύλου και κανείς δεν τους σταματά επειδή τους το επιτρέπει ο «κανονισμός» της πράσινης γραμμής. Είναι κατανοητό; Τα μάρμαρα που προσκυνούν μανάδες ηρώων της εισβολής κάθε 20 του Ιούλη προέρχονται από συνδιαλλαγές μεταξύ εργολάβων και Τούρκων επιχειρηματιών. Να το ξαναπούμε; Πόσα βρώμικα εκατομμύρια θα χαρίσουμε στο κατοχικό καθεστώς προκειμένου να πείσουμε τον κόσμο ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην Κύπρο, διάολε; Πώς βαστιέται τέτοιος εξευτελισμός;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *