Στην Κύπρο την αέρινη, στη μακαρία γη…
Επιλεγμένα Κοινωνία Κυπριακό Πολιτική Πολιτισμός Προεδρικές

Στην Κύπρο την αέρινη, στη μακαρία γη…

Της Ιόλης

KILL THE MESSENGER

Μια σύντομη ανασκόπηση του μήνα που μας πέρασε μπορεί να αποβεί εξαιρετικά χρήσιμη για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στον τόπο μας και κυρίως τι έπεται.

Εν Κύπρω, λοιπόν, μηνί Σεπτεμβρίω του σωτήριου έτους 2017, συνέβησαν πολλά, ενδιαφέροντα και συναρπαστικά, από τα οποία παραθέτουμε εν συντομία τα ακόλουθα:

Ο μήνας ξεκίνησε καλοκαιρινά. Από το γνωστό ξενοδοχείο Άνασσα που εδώ και λίγα χρόνια κοσμεί τις βορειοδυτικές ακτές του νησιού μας. Ο μεγαλοξενοδόχος αποφάσισε, που λέτε, καλοκαιριάτικα να στήσει μια εξέδρα στην παραλία για να γιορτάσει ο φιλοξενούμενός του τον γάμο του, όπως ακριβώς αρμόζει σε έναν μεγιστάνα. Για να στηθεί η εξέδρα, φυσικά, έπρεπε μπουλντόζες να ισοπεδώσουν την παραλία. Ε, και τι έγινε; Πως η παραλία είναι δημόσιο αγαθό; Ε και; Πως φιλοξενεί απειλούμενα είδη; Δεν έχουν καμία σημασία αυτά στη μακαρία νήσο. Ο μήνας ξεκίνησε, λοιπόν, με τους μουχτάρηδες και τους δημάρχους της περιοχής –κατ’ εντολή των ντιβέλοπερς και των ξενοδόχων προφανώς– να ωρύονται για τους υπερβολικούς που θέλουν να βάλουν φρένο στην πολυπόθητη ανάπτυξη και φυτρώνουν εκεί που δεν τους σπέρνουν.

Δεν προλάβαμε να συνέλθουμε από τους ανεκδιήγητους και ήρθε, λίγες μέρες μετά, η δεύτερη είδηση από την ίδια περιοχή να μας αποτελειώσει. Μιλώ για το τεράστιο ξενοδοχείο-έκτρωμα, πενταώροφο παρακαλώ, που ξεφύτρωσε ακριβώς πάνω από το πάλαι ποτέ γραφικό λιμανάκι του Λατσιού και τον παραλιακό δρόμο, χωρίς άδεια οικοδομής ή πολεοδομίας, χωρίς καν να το ξέρει η Πολεοδομία όπως αποδείχτηκε, κάτω από τα μάτια ποιων άλλων; Μα των δημάρχων και των μουχτάρηδων της περιοχής, στο όνομα και πάλι της αναθεματισμένης της ανάπτυξης. Τώρα τι ακριβώς σημαίνει ανάπτυξη είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Φαίνεται ότι για τους «οραματιστές» Κυπραίους ανάπτυξη σημαίνει μόνο τσιμέντο. Αναρωτιέμαι πόσα τελικά παίρνουν από τους ντιβέλοπερς.

Σε άλλες ειδήσεις, έχουμε την περίφημη διαρροή του Αβέρωφ –γιατί μήνας χωρίς διαρροές δεν είναι μήνας– με το ημερήσιο πρόγραμμά του που στάλθηκε κατά λάθος από τη γραμματέα του στα ΜΜΕ. Συνάντηση στις πέντε με τον έναν που θέλει να κανονίσει τον γιο του, στις έξι με τον άλλον που θέλει προαγωγή και τα λοιπά και τα λοιπά. Γνωστά θα μου πείτε τα ρουσφέτια και το συνεπακόλουθο δούλεμα που τρώμε κατακέφαλα και δεν λέμε τίποτα.

Πάμε παρακάτω. Έχουμε το βόλεμα συζύγου βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος στη διεύθυνση της Σχολής Τυφλών. Έχουμε τον Φαίδωνα που παίζει το βιολί του χωρίς σταματημό και εξαπολύει κατηγορίες για σκάνδαλα προς πάσα κατεύθυνση. Ανεπανάληπτος προχθές στον Καρεκλά. Έχουμε –μην τον ξεχάσουμε– και τον καημένο τον Φριντ (απ’ το «φρύδι» παρακαλώ) που βρέθηκε στα καλά καθούμενα στο Προεδρικό να ποζάρει μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες με το νέο του αφεντικό, χωρίς να του έχει δοθεί καν το δικαίωμα να εκφέρει την άποψή του. Μπορεί να είναι του Νικόλα, δεν το σκεφτήκατε;

Και επανερχόμαστε στην Πόλη Χρυσοχούς –είναι ο μήνας τους φαίνεται– που πέσαν όλοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, δήμαρχοι, ντιβέλοπερς και μουχτάρηδες, να τον φαν τον καημένο τον Οδυσσέα τον Μιχαηλίδη, που κι αυτός βάζει εμπόδια στην καταραμένη την ανάπτυξη. Τι είπε ο άνθρωπος; Να μην εξαγγέλλουν έργα χωρίς τεκμηριωμένες μελέτες. Για τον αυτοκινητόδρομο Πάφου-Πόλης ο λόγος, που λογαριάζουν να φτιάξουν, σάμπως και ο τουρίστας αν δεν δει τεσσάρων λωρίδων δρόμο μες στα κατσάβραχα, ανακατσιά να περάσει.

Μετά είναι οι τουρίστες οι Ισραηλίτες στο αεροδρόμιο, που ήρθαν για να μεταβούν στα κατεχόμενα σε ξενοδοχείο που ανήκει σε πρόσφυγα και κατακρατείται παράνομα. Άνοιξε ολόκληρη συζήτηση για το αν θα έπρεπε να τους επιτραπεί η είσοδος ή όχι, δεκατέσσερα χρόνια μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων.

Έσκασε στο τέλος του μήνα και η είδηση για το οικοδομικό υλικό που εξορύσσεται παράνομα στον Πενταδάκτυλο και καταλήγει –άκουσον άκουσον!– στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, εκεί όπου βρίσκονται θαμμένοι οι ήρωες της εισβολής – να τρίζουν κι άλλο τα κόκαλά τους μ’ αυτά που συμβαίνουν στον τόπο.

Και, για να κλείσουμε ευχάριστα, ο Μουσταφά Ακιντζί μάς καλεί να το πάρουμε απόφαση ότι θα διαμοιράσουμε την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους και ότι το κράτος ανήκει και σ’ αυτούς και πρέπει να το χωνέψουμε, γιατί δεν μας είδε και πολύ ένθερμους.

Αυτά. Κατά τ’ άλλα καλά. Εσείς;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *