Ο John Pappas στην Κύπρο
Επιλεγμένα Κινηματογράφος Κοινωνία Πολιτική

Ο John Pappas στην Κύπρο

Του Ξένιου Μεσαρίτη

ΣΤΗ  ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΚΟΥ

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, John Pappas, τον οποίον υποδύεται ο Αλ Πατσίνο στην ταινία «City Hall», λέει σε ένα από τα εξαίσια διαγγέλματά του: «Κάποτε ο Λύντον Τζόνσον είπε ότι όλοι θα σου δώσουν ιδέες και συμβουλές πώς να γλυτώσεις από μπελάδες και προβλήματα γρήγορα και εύκολα. Όλοι καταλήγουν στο εξής: αρνήσου τις ευθύνες σου. Ο Κένεντυ είπε επίσης ότι οι μπελάδες και τα προβλήματα δεν είναι απαραίτητο να αποτελέσουν τεράστια λάθη, εκτός κι αν αρνηθείς να τα διορθώσεις». Μέσα στον κυκεώνα του τέλους των καλοκαιρινών διακοπών και της επιστροφής στην αφόρητη ρουτίνα, γίνεται ακόμα πιο δυσκολοχώνευτη η απαρίθμηση των χιλιάδων προβλημάτων που η ευθυνοφοβία της «κυπριακής πολιτικής κουλτούρας» οδήγησε στο να μετατραπούν σε τεράστια και εγκληματικά λάθη. Η συντριπτική πλειοψηφία της πολιτικής ηγεσίας του τόπου δεν έχει απλώς βάλει όλα τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αλλά έχει δέσει το χαλί σφιχτά γύρω από τα μάτια της, αρνούμενη να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα και οδεύοντας πάνω στους ίδιους επικίνδυνους δρόμους στους οποίους έχει εγκλωβιστεί και στο Κυπριακό και στα υπόλοιπα σοβαρά ζητήματα.

Ακόμα δεν έχει αρχίσει για τα καλά ο πόλεμος της προεκλογικής περιόδου για τις προεδρικές, αλλά αναμένεται να γίνει κι αυτό τις επόμενες βδομάδες του Σεπτέμβρη. Όπως όλα δείχνουν, θα διέπεται από ασύδοτο λαϊκισμό και αμοραλισμό, όμως επαφίεται στον κάθε πολίτη αν θα επιτρέψει στο κάθε κομμάτι της πολιτικής ηγεσίας αλλά και στην ολότητά της να αρνηθεί τις ευθύνες της και να καταντήσει την προεκλογική περίοδο και την κατάληξή της σε έναν χαρτοπόλεμο άνευ ουσίας και σε μια απλή αλλαγή σκυτάλης. Ο John Pappas στην ταινία ήξερε ακριβώς τι να πει και πότε να το πει για να ξεσηκώσει τα πλήθη των Νεοϋορκέζων και να εδραιώσει τη θέση του σαν δήμαρχος της Νέας Υόρκης, έχοντας μια ταχυδακτυλουργική ικανότητα, η οποία ήταν στην τελική και το καμουφλάζ για τα αλισβερίσια με τον υπόκοσμο. Κατάφερνε από τη μια να παραδώσει εξουσία και ατιμωρησία στους εμπόρους ναρκωτικών, ώστε να έχει τη στήριξη του υποκόσμου, και την ίδια στιγμή να κερδίζει την εύνοια του κόσμου με τους βαρύγδουπούς του λόγους, οι οποίοι, ρε διάολε, ήταν εντυπωσιακοί. Δηλαδή, ο Αλ Πατσίνο υποδύεται τον μέσο πολιτικό που κυριαρχεί στο παγκόσμιο σκηνικό και βεβαίως στον τόπο μας, όπου οι λαλίστατοι (όχι τόσο περίτεχνα) πολιτικοί μας ταγοί τάσσουν λαγούς, πετραχήλια, ανάπτυξη, διαφάνεια και επανένωση, ενώ είναι έτοιμοι να εξαργυρώσουν ως λάφυρο με τους αυλικούς τους το υπάρχον κομματικό κράτος, να δημιουργήσουν χρηματοοικονομικές φούσκες και να υποκύψουν όσο περισσότερο γίνεται στον τουρκικό ιμπεριαλισμό. Η διαφορά με τον John Pappas, η οποία τον καθιστά πιο αξιοπρεπή προσωπικότητα από τους δικούς μας, είναι ότι στο τέλος της ταινίας, ενώ έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να οδεύσει προς τον Λευκό Οίκο, όταν το «πουλέν» του και αντιδήμαρχος ανακαλύπτει τα σκάνδαλά του, έχει την ευθιξία να παραιτηθεί από τα πολιτικά του αξιώματα μετά από έναν εξαιρετικό κινηματογραφικό διάλογο.

Το μείζον ζήτημα που τίθεται μέσα από αυτές τις γραμμές και τις θερινές νύχτες των σινεφίλ είναι ότι, ως ευσυνείδητοι και ταυτόχρονα αφελείς πολίτες, οφείλουμε τώρα, στις παραμονές της προεκλογικής μάχης για τις προεδρικές, να εξοπλιστούμε αναλόγως απέναντι στις ορδές και τον βόθρο των εξυπνάδων και της βλακείας που αναμένεται να επακολουθήσει στη συνέχεια. Ο μέσος Κύπριος θεωρεί τον εαυτό του τουλάχιστον λιγότερη αφελή από τον μέσο Νεοϋορκέζο, ωστόσο στα εξήντα σχεδόν χρόνια εκλογικών διαδικασιών διαψεύδεται κατηγορηματικά αυτή του η πεποίθηση, αφού οι δικοί μας, λιγότερο ταλαντούχοι John Pappas εκλέγονται και, ακόμα χειρότερα, δεν έχουν το παραμικρό ίχνος ευθιξίας και υπευθυνότητας απέναντί μας. Η απόπειρα σύγκρισης με την ταινία του Πατσίνο και η προτροπή για αποτροπή της ανάδειξης του όποιου John Pappas και πάλι είναι ένας ύστερος θερινός καμουφλαρισμένος ρεμβασμός, επειδή είναι όντως ανυπόφορη οδύνη η θανατολαγνεία της κυπριακής κοινωνίας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *