Νεϊμάρ: Το πρωτάθλημα αρχίζει… αλλιώς
Αθλητισμός Επιλεγμένα Κοινωνία Πολιτισμός

Νεϊμάρ: Το πρωτάθλημα αρχίζει… αλλιώς

Του Χρίστου Πέτρου

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ

Το 2009 η Ουέφα θέσπισε ένα σύνολο λογιστικών και οικονομικών κανονισμών, ένα μνημόνιο 93 σελίδων, με τον τίτλο Financial Fair Play, προκειμένου να εξορθολογήσει τα οικονομικά των συλλόγων, να πετάξει εκτός ποδοσφαίρου τους επενδυτές «σκοπιμότητας» και «μίας χρήσης» και, γενικά, να βάλει όριο στην «επενδυτική» φρενίτιδα στον χώρο του ποδοσφαίρου, που θέτει σε κίνδυνο τα σωματεία και εν τέλει το ίδιο το άθλημα. Είναι αυτό που ακούμε κάθε λίγο και λιγάκι για τα κριτήρια της Ουέφα

Οι Άραβες ιδιοκτήτες της Παρί Σεν Ζερμέν βάσει του Financial Fair Play δεν δικαιούνταν να δώσουν 222 εκατομμύρια ευρώ (συν μερικές ακόμη δεκάδες εκατομμύρια) για να εξαγοράσουν απευθείας από την Μπαρτσελόνα τον Νεϊμάρ, επειδή θα παρουσιαζόταν πρόβλημα στο ετήσιο ισοζύγιο εσόδων-εξόδων του συλλόγου. Έτσι, έδωσαν στην εταιρεία «διαχείρισης εμπορικής εικόνας του Νεϊμάρ», η οποία ανήκει στον ίδιο τον Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή, το ποσό των 300 εκατομμυρίων, με τη δικαιολογία ότι εξαγοράζουν το δικαίωμα να καταστήσουν τον Νεϊμάρ «κεντρική εικόνα της εταιρίας Oryx Qatar Sports Investments» (στην οποίαν ανήκει η Παρί Σεν Ζερμέν) στο Μουντιάλ του 2022 που θα γίνει στο Κατάρ! Φυσικά, όλοι ξέρουν πως τα 300 εκ. οι Άραβες τα έδωσαν στον Νεϊμάρ για να εξαγοράσει ο ίδιος την ελευθερία του από την Μπαρτσελόνα (ακριβώς για να ξεπεραστεί το εμπόδιο του Financial Fair Play) που κόστιζε, βάσει συμβολαίου, 222 εκατομμύρια ευρώ, όπως και έγινε. Τα 78 εκατομμύρια που περίσσεψαν συν άλλα 22, δηλαδή 100 συνολικά, τα πήρε ο Νεϊμάρ ως μπόνους υπογραφής συμβολαίου. Ακόμη, στο εξαετές συμβόλαιο του Νεϊμάρ φαίνεται πως οι ετήσιες απολαβές του Βραζιλιάνου άσσου θα είναι μόνο 30 εκατομμύρια. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια ψιλά γράμματα που αφορούν διάφορα μπόνους τα οποία ανέρχονται στα 10 εκατομμύρια  ετησίως.  Η  συμφωνία  μεταξύ της Oryx Qatar Sports Investments και του Νεϊμάρ προνοεί επιπλέον αμοιβή 30 εκατομμυρίων ευρώ για τον μάνατζερ του παίχτη (που είναι και ο πατέρας του) και επιπλέον έναν σημαντικό αριθμό μετοχών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων συν ένα ιδιόκτητο τζετ για τον ποδοσφαιριστή.

Με πρόχειρους υπολογισμούς των δηλωμένων μισθών, των ετήσιων πριμ, των  μπόνους συμβολαίου κτλ. –και με κάποια σκοτεινά και αδιευκρίνιστα σημεία του συμβολαίου να μένουν εκτός εξίσωσης, όπως π.χ. το ακριβές ύψος και η τιμή των μετοχών των ξενοδοχείων κ.ά.–, ο Νεϊμάρ θα παίρνει 56,6 εκ. τον χρόνο ΚΑΘΑΡΑ, δηλαδή 4,72 εκ. τον μήνα, που σημαίνει περίπου 15.722 ευρώ την ημέρα και 6.551 ευρώ την ώρα και 109,18 ευρώ το λεπτό ή, αλλιώς, 1,81 ευρώ το δευτερόλεπτο. Αν τώρα υπολογίσει κανείς το συνολικό κόστος της μεταγραφής για την εξαετία, αυτό ανέρχεται πάνω από 592 εκατομμύρια (56,6 επί 6 για τον Νεϊμάρ + 30 για τον μάνατζερ μπαμπά του + 222 για τη ρήτρα της Μπαρτσελόνα)!

Και τονίζεται ότι στις απολαβές του Νεϊμάρ που αναφέρονται πιο πάνω δεν υπολογίζονται τα κέρδη που θα έχει ο παίκτης από διαφημίσεις, σπόνσορες κτλ., που εν όσο ήταν στην Μπαρτσελόνα και είχε συμβόλαιο 15 εκατομμύρια τον χρόνο έβγαζε άλλα 22 από τις διαφημίσεις! Με άλλα λόγια, στα 56,6 που παίρνει για τον ποδοσφαιρικό του κάματο (φευ!) θα προστεθούν μάλλον περισσότερα από 22 εκατομμύρια τον χρόνο από τις διαφημίσεις, και λέμε περισσότερα επειδή ως διαφημιστικό προϊόν ο Νεϊμάρ της Παρί είναι πολύ πιο ακριβός από τον Νεϊμάρ της Μπαρτσελόνα.

Εν ολίγοις, ο Νεϊμάρ θα παίρνει κοντά 80 εκατομμύρια τον χρόνο, η Παρί θα φαίνεται ότι δίνει μόνο 30 συν 10, ενώ η μεταγραφή τής κόστισε συνολικά για έξι χρόνια πάνω από 592 εκατομμύρια, οι 93 σελίδες κανονισμών του Financial Fair Play δεν κάνουν ούτε για κωλόχαρτο όταν πρόκειται για τους γίγαντες της Ευρώπης, στη συντριπτική μας πλειοψηφία οι ποδοσφαιρόφιλοι αδυνατούμε να υπολογίσουμε την πραγματική αξία αυτών των ασύλληπτων ποσών, και το πρωτάθλημα αρχίζει… αλλιώς απ’ ό,τι το ξέραμε.

Υ.Γ.: Την ώρα που γραφόταν το κείμενο, η 38χρονη Μ.Δ. που έχει τρεις έφηβες πλέον κόρες και δουλεύει σε γνωστό κατάστημα γυναικείας περιποίησης στην ευημερούσα Κύπρο μας έκλαιγε από τη χαρά της επειδή πήρε αύξηση κάπου 70 ευρώ, φτάνοντας τα 950 τον μήνα… Ο άντρας της είναι άνεργος και ο αγαπημένος του παίχτης είναι ο Νεϊμάρ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *