Η στρατηγική της Βόρειας Κορέας και οι ΗΠΑ
Διεθνή Στρατηγική

Η στρατηγική της Βόρειας Κορέας και οι ΗΠΑ

Του Άντη Λοΐζου

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΣΤΟΝ ΣΟΥΝ ΤΖΟΥ

Πολλές φορές έγινε λόγος για µικρά κράτη που µε έξυπνους και σωστούς χειρισµούς εφάρµοσαν µια στρατηγική και πέτυχαν τους σκοπούς τους. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί η Βόρεια Κορέα (Λαοκρατική Δηµοκρατία της Κορέας), που πέτυχε να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και την 4η Ιουλίου 2017 έκανε την πρώτη επιτυχηµένη δοκιµή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, ενέργεια που κρίθηκε ως απειλή κατά των ΗΠΑ και των συµµάχων τους, ιδιαίτερα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Η Β. Κορέα των 26 εκατοµµυρίων πληθυσµού είναι η τέταρτη χώρα στον κόσµο σε αριθµό στρατιωτών, µετά την Κίνα, την Ινδία και τις ΗΠΑ, και, παρά την αποµόνωσή της από τον δυτικό κόσµο, πέτυχε να συνάψει λίγες αλλά σηµαντικές συµµαχίες και να έχει πολύ καλές έως άριστες σχέσεις µε τις µεγάλες δυνάµεις της Ρωσίας και της Κίνας, ουσιαστικά τις εν δυνάµει αντίπαλες και ανταγωνίστριες δυνάµεις των ΗΠΑ. Η σύναψη αυτών των συµµαχιών βοήθησε τη Β. Κορέα να έχει την υποστήριξη ή, έστω, την ανοχή των εν λόγω χωρών (Κίνας και Ρωσίας) στο Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με µεθοδικές κινήσεις η Β. Κορέα, σε συνεργασία µε την Κίνα πρωτίστως και δευτερευόντως τη Ρωσία, πέτυχε να πάρει πυρηνική τεχνογνωσία και να δηµιουργήσει µια πυρηνική δύναµη (έστω και µικρή) αποτροπής, κάτι που µέχρι τώρα έχει φέρει τις ΗΠΑ και τους συµµάχους της σε δύσκολη θέση και περιορίζονται µόνο σε φραστικές απειλές, αφού το εµπάργκο που έχει προ πολλού επιβληθεί δεν πέτυχε να εµποδίσει την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράµµατος της χώρας. Το οξύµωρο είναι ότι η κλειστή Β. Κορέα τα τελευταία χρόνια έχει συνεργασία µε τη Διεθνή Οργάνωση Ατοµικής Ενέργειας, στην οποία το 2008 έδωσε και στοιχεία για το ατοµικό της πρόγραµµα, ενέργειες έξυπνες που τη βοήθησαν να υλοποιήσει το πυρηνικό της πρόγραµµα.

Διαπιστώνεται ότι η Β. Κορέα, µια χώρα που αν και κατ’ ευφηµισµό είναι σοσιαλιστική, στην ουσία είναι µια κλειστή δικτατορία, αποµονωµένη, µε αδύνατη οικονοµία, µε µόλις 1.800 δολλάρια κατά κεφαλή εισόδηµα και πολύ περιορισµένες εξωτερικές και διεθνείς σχέσεις, κατάφερε να οικοδοµήσει συµµαχία µε τα δύο από τα πέντε µέλη του Συµβουλίου Ασφαλείας και, κρατώντας σε µυστικότητα το πυρηνικό της πρόγραµµα, κατάφερε να δηµιουργήσει και να παρουσιάσει, προς έκπληξη των µεγάλων δυνάµεων, τον καρπό της στρατηγικής της που, έστω και προσωρινά, την καθιστά µια εν δυνάµει απειλή για τους εχθρούς της, οι οποίοι επί του παρόντος έχουν αιφνιδιαστεί και είναι σε πολύ δύσκολη θέση.

Φυσικά, η «πλεονεκτική» θέση στην οποίαν έχει βρεθεί σήµερα η Β. Κορέα θα είναι µάλλον προσωρινή, γιατί θα αναγκάσει τους αντιπάλους της, και συγκεκριµένα τις ΗΠΑ, εφ’ όσον το αποφασίσουν, να µελετήσουν και να εξεύρουν τρόπους εξουδετέρωσης του πλεονεκτήµατος που έχει αποκτήσει η Β. Κορέα διαθέτοντας αυτές τις πυρηνικές δυνάµεις. Πιθανότεροι τρόποι εξουδετέρωσης των πλεονεκτηµάτων της Β. Κορέας από µέρους των ΗΠΑ και των συµµάχων τους είναι η ανακάλυψη και κατασκευή νέων και αποτελεσµατικών οπλικών συστηµάτων (υπερηχητικά όπλα Hypersonic) για την αιφνιδιαστική και αποτελεσµατική εξουδετέρωση των πυρηνικών όπλων της Β. Κορέας, η διενέργεια κυβερνοπολέµου ή η διάβρωση αρχικά και µετά η ανατροπή του ήδη διαβρωµένου, στυγνού καθεστώτος του Κιµ Γιονγκ Ουν.

Τέλος, σε καµιά περίπτωση δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόµενο η όλη κατάσταση στη Β. Κορέα όπως έχει διαµορφωθεί να συµφέρει την ευρύτερη στρατηγική των ΗΠΑ. Η κατάσταση δεν είναι απλή αλλά ούτε και αυτή που φαινοµενικά παρουσιάζεται, γιατί θα πρέπει να προβληµατίσει η σιωπηλή στάση της Ρωσίας και της Κίνας υπέρ της Β. Κορέας, χωρίς να λαµβάνεται υπόψη η απειλή της γι’ αυτές τις χώρες µελλοντικά, λαµβανοµένης υπόψη της γεωγραφίας, αλλά ούτε το άλλοθι που δίνει στις ΗΠΑ η επιθετικότητα της Β. Κορέας για µια πιο ρεαλιστική πολιτική στην ευρύτερη Άπω Ανατολή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *