Κάνουμε τον «Σταυρό» μας για την «Ειρήνη»
Εκλογές Κοινωνία Κυπριακό Οικονομία Πολιτική Προεδρικές

Κάνουμε τον «Σταυρό» μας για την «Ειρήνη»

Του Γιώργου Τάττη

ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕΝΕ (ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΣΕΡΡΑΧΗ)

Ο παραπάνω τίτλος δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας ούτε λογοπαίγνιο του συντάκτη/καφετζή. Είναι παρμένο από τη facebookική πραγματικότητα για τη σύμπραξη Σταύρου Μαλά και Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

Βγαίνει και ο Αύγουστος σιγά σιγά και η βαριά ζέστη όλο και πάει να τελειώσει. Και εκεί που ο πονοκέφαλος της αφόρητης ζέστης πάει να κοπάσει, πάντα κάτι γίνεται για να μας τεντώσει τα νεύρα. Ο καφενές πάντα τέτοιον καιρό δεν έχει και ιδιαίτερη κίνηση. Λίγο οι ζέστες, λίγο οι διακοπές των χωρκανών, λίγο και η δική μου απροθυμία να τους εξυπηρετήσω λόγω καιρικών συνθηκών, τους διώχνει προς την εξοχή. Πάνε «στον Πρωταράν, στην Σκάλαν, στες Πλάτρες». Τώρα τελευταία, που άνοιξαν και τα οδοφράγματα και δεν κουράζονται πολύ, πάνε και προς τον «Πύρκον που εν’ πιο πναστά». Ξέρουν, εξάλλου, ότι ο Αύγουστος είναι δύσκολος μήνας για μένα που δεν κάνω και αποτρίχωση και δεν μου ζητάνε και πολλά πολλά.

Πώς να ζητήσουν όμως; Δεν έχουν και πολλές επιλογές. Πού να πάνε; Στους αριστερούς απέναντι όπου θα βρουν μόνο Χαραυγή και Γνώμη ή στους άλλους δίπλα που φέρνουν μόνο την Αλήθεια; Ο Πολίτης δεν μετρά, πάει παντού και με όλα. Δεν θίγει κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, τα «δύο μεγάλα ρεύματα» της κυπριακής κοινωνίας. Αν ήταν δύο, φυσικά, ίσως και να έθιγε. Γιατί δεν γίνεται να τους ικανοποιείς όλους. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι δύο καθώς φαίνεται, και ο Πολίτης, σαν την Κόκα Κόλα, πάει με όλα. Ειδικά με την ενισχυμένη κυπριακή πίττα. Και είναι γνωστό ότι στους πλείστους Κυπραίους αρέσει η μιξ. Ούτε «μανιχά» τους τα σουβλάκια ούτε οι σιεφταλιές. Λίγο απ’ όλα, «να μεν στοτσιάζει». Τη στέλνουν και δωρεάν όπου βρουν οι μαστόροι της κίτρινης αυτής φυλλάδας. Ακόμη και σε μένα. Έχουν την ευχέρεια, φυσικά. Μη ρωτάτε γιατί. Αυτοί θα σου πουν ότι αυτό που κάνουν είναι πρωτοποριακή τέχνη και είναι χρέος τους να τη διαδώσουν παντού, ακόμη και στους «χώρκατους» της κυπριακής επαρχίας. Όχι Αβάν Γκαρντ όμως, μην μπερδεύεστε. Ανφάν γκατέ.

Έτσι, έρχονται και σε εμένα, να διαβάσουν και «κανέναν Φιλελεύθερον», «καμιάν Ένωσην», «τον Λάζαρον στην Σημερινήν», «κανένα Ποντίκιν». Και επειδή είμαι χωρκανός, με συμπαθούν, είμαι «καλόν πλάσμα κατά βάθος». Είναι κάτι σαν αυτό που έλεγε ο Durkheim περί οργανικής και μηχανικής αλληλεγγύης. Εδώ πάνε και τα δυο μαζί. Λίγο εσωτερικευμένη κοινοτική αλληλεγγύη, λίγο υλικό συμφέρον και αναγκαία εργασιακή κατανομή και συμπληρωματικότητα. Όχι τίποτε άλλο, δεν χρειάζεται να τις αγοράζουν κιόλας. Άμα κάποιος άλλος τη μονοπολεί και περιμένουν οι υπόλοιποι, μπορεί να ακούσεις και σε κάνα πηγαδάκι: «Μα τόσον κίτσης ένι, σιορ; Αν θέλει να την θκιαβάσει ούλλην μόνος του, ας πάει να αγοράσει. Θέλουμεν τζι εμείς να ξιστραωθούμεν νάκκον».

Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι, τώρα που έρχονται εκλογές, οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομμάτων δεν αρκούνται αποκλειστικά «στα χωράφκια τους». Θα μου κατέβουν κι εμένα. Και αν με τον νυν Πρόεδρο Νίκαρο έχουμε ένα ιστορικό, αφού τον έχω «γωνιάσει» στον καφενέ στην προηγούμενη προεκλογική, με τον Μαλά και την επιτελάρχη του Ειρηνούλα θα είμαι τελείως πρωτάρης. Φυσικά, ο Νίκαρος έφαγε κράξιμο, συν τοις άλλοις γιατί κουλιαντίριζε τον Μάρκο μαζί του και μας έλεγε παράλληλα για κάθαρση για τα γεγονότα στο Μαρί. Κοίτα να δεις, που θα μας τον κατεβάσει ο Παπαδόπουλος αυτήν τη φορά.

Για να καταλήξω. Εάν εκεί στο ΑΚΕΛ τοποθέτησαν την Ειρήνη Χαραλαμπίδου ως «εξωτερικό συνεργάτη» του κόμματος, που δήθεν είναι, για να «πουλήσουν» τον Μαλά ως ανεξάρτητο, είναι πέρα για πέρα γελασμένοι. Ας μην ξεχνάμε και τα «μαλώματα» που της έκανε ο Άντρος, όταν πήγε να κάνει ανταρσία. Γι’ αυτό και δεν αξίζει να έρθουν και στον δικό μου καφενέ, ο οποίος μαζεύει και ανεξάρτητο και σκεπτόμενο κόσμο. Ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο. Ας περιοριστούν στις «Λαϊκές Οργανώσεις», αν και εκεί μπορεί να φύγουν με τις πέτρες. Δεν είναι όλοι σαν κάτι facebookικούς σχολιαστές που τους πείθει η Ειρήνη, αν και είχαν τρομερές ενστάσεις, με ένα σχόλιο του τύπου «Ο Σταυρός είναι εξαίρετος υποψήφιος! Τον γνωρίζω χρόνια! Και σας θέλουμε όλους μαζί μας». Και απαντούν οι αθεόφοβοι, χωρίς ίχνος αμφισβήτησης, χωρίς καμιά προσπάθεια να υποστηρίξουν την αρχική τους θέση, «Σε εμπιστεύομαι». Το μήλο είναι στρόγγυλο. Η μπάλα είναι στρόγγυλη. Το μήλο είναι μπάλα. «Λάικ!»

Σκοπός τους είναι, προφανώς, να τραβήξουν τους πολλούς δυσαρεστημένους ΑΚΕΛικούς, λόγω του ότι η πρώην «cosmo girl», «celebrity», νυν «κομμουνίστρια» Ειρηνούλα χαίρει ιδιαίτερης εύνοιας. Δυστυχώς όμως, μέχρι εκεί. Γιατί στον υπόλοιπο κόσμο που στοχεύουν δεν «ρίζει» καθόλου. Εκτός τούτου, είναι πέρα για πέρα γνωστό ότι ο σκοπός τους είναι να περάσουν στον δεύτερο γύρο για να αποφύγουν επικίνδυνα διλλήματα. Μέχρι να είναι πιο ευνοϊκές οι συνθήκες για το κόμμα και την πολιτική του. Δεν το συμφέρει, εξάλλου, ακόμη μια κατρακύλα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Το συμφέρουν οι κατρακύλες άλλων. Οψόμεθα.

Υ.Γ.: Είναι για να βλέπεις τις διαφορές ΑΚΕΛ και ΚΚΕ. Στο πρώτο ταιριάζει φυσιογνωμικά η Ειρήνη. Στο δεύτερο η Κανέλλη. Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *