Μιλώντας για εναλλακτική στρατηγική στο Κυπριακό
Επιλεγμένα Κυπριακό Πολιτική Στρατηγική

Μιλώντας για εναλλακτική στρατηγική στο Κυπριακό

Του Σιλουανού Νικολάου

ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ

Μετά τις αντικατοχικές εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν οι διάφοροι υποψήφιοι πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, άρχισαν σιγά σιγά να ξετυλίγονται οι ιδεολογικοί πυλώνες όπου θα κινηθεί ο κάθε υποψήφιος. Από τη μια ο Νίκος Αναστασιάδης, του οποίου η προεκλογική βεβαίως γίνεται εντός του Προεδρικού, προσπαθεί να επανορθώσει με δωρεές σε κουρεμένους καταθέτες και με άλλα πυροτεχνήματα, από την άλλη ο Νικόλας Παπαδόπουλος που, τουλάχιστον όσον αφορά το Κυπριακό, θα στηριχθεί πάνω στην εναλλακτική στρατηγική.

Είναι ενδιαφέρον πάντως με ποιον τρόπο θα γίνει η ανάλυση της εναλλακτικής στρατηγικής στο Κυπριακό από τα κόμματα του λεγόμενου «ενδιάμεσου χώρου» – πλην ενός βεβαίως, αυτό της Συμμαχίας Πολιτών, που επέλεξε να κινηθεί μόνη της. Αυτό γιατί πολύ απλά αναφέρεται συνεχώς η «εναλλακτική στρατηγική» στο Κυπριακό που όμως, προς το παρόν, δεν έχει δώσει δείγματα γραφής για τις κατευθυντήριες γραμμές αυτής της στρατηγικής.

Αν, δηλαδή, ο Νικόλας Παπαδόπουλος εμμένει στη θέση της εναλλακτικής στρατηγικής στο Κυπριακό χωρίς όμως περιεχόμενο, τότε θα είναι εύκολη λεία για τους αντιπάλους του. Και αυτό γιατί το να μιλάς, πλέον, για εναλλακτική στρατηγική στο Κυπριακό προϋποθέτει θάρρος και ρίσκο. Φεύγεις από τα στεγανά των τελευταίων 40 χρόνων, φεύγεις θέλοντας και μη από τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου Μακαρίου-Ντενκτάς, φεύγεις κατά πολύ από τα κοινά ανακοινωθέντα του Αναστασιάδη και του Χριστόφια με τους κατοχικούς ηγέτες. Συνεπώς, θέλει κότσια να μιλάς για εναλλακτική στρατηγική.

Το πρόβλημα όμως αρχίζει από τη στιγμή που αυτή η εναλλακτική στρατηγική δεν έχει κανένα περιεχόμενο. Δεν έχει κανένα θεμέλιο και απλώς ο καθείς μπορεί να την ερμηνεύσει όπως θέλει. Άλλος μπορεί να μιλά για επανάσταση, άλλος για διεκδικητική πολιτική στις συνομιλίες, άλλος μπορεί να μιλά για ένα συνολικό σχέδιο ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων, δημιουργίας στρατηγικού επιτελείου κ.ο.κ.

Στην αναζήτηση αυτής της στρατηγικής το βιβλίο του Φοίβου Κλόκκαρη Τουρκική απειλή κατά του Ελληνισμού της Κύπρου αποτελεί μια βάση.

Το βιβλίο αρχίζει αναλυτικά να παρουσιάζει τα σημερινά δεδομένα· πώς δηλαδή καταλήξαμε στην παρούσα φάση στο Κυπριακό. Στηρίζεται κυρίως στα θέματα ασφαλείας, τα πιο σημαντικά για την επιβίωση ενός κράτους και για την ευημερία ενός λαού, ενώ προς το τέλος έρχεται να μιλήσει για το πιο σημαντικό: προτάσεις εναλλακτικής στρατηγικής που θα μας απαλλάσσει από την τουρκική κατοχή. Ή, έστω, κάποιες κατευθυντήριες γραμμές στις οποίες λαός και ηγεσία θα μπορέσουν να βρουν μια ελπίδα για απελευθέρωση των τουρκοκρατούμενων εδαφών μας.

Το βιβλίο εστιάζει στα πιο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να μας απασχολούν: στις ελλείψεις μας ως Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στην τουρκική απειλή και εν τέλει στις δυνατότητες ανατροπής της παρούσας κατάστασης ελλείψεων και αποχαύνωσης. Ένα άλλο σημαντικό σημείο στο οποίο επιμένει ο συγγραφέας είναι το ζήτημα του ηθικού και δη της παιδείας που θα πρέπει αυτός ο λαός να επανακτήσει έτσι ώστε να πιστέψει στις δυνάμεις του, αλλά και να σκοτώσει μια και καλή τον ωχαδερφισμό και την υποτέλεια.

Ειδικότερα, τα πρώτα κεφάλαια αναφέρονται στην ασφάλεια, στη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου, στην ασφάλεια στα πλαίσια λύσης του Κυπριακού. Έπειτα περνά στις προτάσεις, το σημαντικότερο σημείο, όπου ο συγγραφέας προτείνει τρόπους διόρθωσης των ελλείψεών μας και πρόκλησης κόστους στην τουρκική επεκτατική πολιτική. Τέλος, υπάρχουν παραρτήματα για μεγαλύτερη ανάλυση των προηγούμενων κεφαλαίων.

Παρ’ όλο που το βιβλίο δεν ασχολείται με θέματα που αφορούν την κοινωνία στη μετά λύση εποχή, αποτελεί την απαρχή της αναζήτησης κάποιου, για να μπορέσει να καταλήξει τουλάχιστον σε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που θα μας απαλλάσσουν από τη σημερινή κατάσταση.

Θα ήταν ευχάριστο προεκλογικά επιτελεία να αρχίσουν σιγά σιγά να μελετούν και να παίρνουν ιδέες από τέτοιου είδους βιβλία, αλλά και, το πιο σημαντικό, να καλούν τέτοιους ανθρώπους –όπως τον συγγραφέα– για να μπορέσουν να συντάξουν μια πραγματικά εναλλακτική στρατηγική στο Κυπριακό που να μπορεί να απαντά στους υπέρμαχους της όποιας λύσης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *