Εγώ θα γίνω σταρ του MTV
Κοινωνία Οικονομία Παιδεία Πολιτική

Εγώ θα γίνω σταρ του MTV

Του Ξένιου Μεσαρίτη

ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΚΟΥ

…In this dirty old part of the city
where the sun refused to shine
people tell me there ain’t no use in trying…

Κάποιες στιγμές, βλέποντας πώς αντιλαμβάνεται ο λαός μας, και ακόμα περισσότερο η νεολαία, την εξέλιξη των συζητήσεων εντός και εκτός Κύπρου για το Κυπριακό, γεμίζει το δωμάτιο με μια μυρωδιά από τα καμένα εγκεφαλικά κύτταρα τα οποία έχουν ηρωικώς θυσιαστεί στον βωμό του καλού κλίματος και των οδυνηρών συμβιβασμών. Θα μπορούσε η σχιζοφρένεια και ο καθημερινός πονοκέφαλος να αφορούσε μόνο τα ούτως καλούμενα εθνικά ζητήματα, δηλαδή το ότι η κοινωνία εν μέρει αποδέχεται τη συζήτηση για ενδεχόμενη εγγύηση της ασφάλειάς μας από την Τουρκία ή την ενδεχόμενη ύπαρξη εκ περιτροπής προεδρίας ή το κόστος της λύσης να μπορεί να πληρωθεί μέσω ενός μνημονίου περίπου τετραπλάσιας αξίας από το προηγούμενο. Δυστυχώς, όμως, η στάση του λαού μας στο Κυπριακό είναι απλώς ένα κομμάτι της ευρύτερης εικόνας και της ανυπαρξίας κάποιων «κόκκινων γραμμών» που να διασφαλίζουν έστω ένα κομμάτι αξιοπρέπειας.

Αποστάληκε, παραδείγματος χάριν, ένα ηλεκτρονικό μήνυμα σε αρκετούς μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου με τίτλο: «Ευκαιρία Πρακτικής Άσκησης στον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης σε Διάφορες Ειδικότητες». Ο κρατικός χρηματοδοτικός οργανισμός προσφέρει ευκαιρία πρακτικής άσκησης με καθήκοντα τραπεζικής, λογιστικής, διοικητικής και τεχνολογικής φύσης, πέντε μέρες την εβδομάδα και οκτώ ώρες την ημέρα. Απαιτείται για τη θέση αυτήν πτυχίο οικονομικής φύσης και τουλάχιστον έξι μήνες φοίτησης μεταπτυχιακού επιπέδου. Πιο κάτω στο ηλεκτρονικό μήνυμα αναγράφεται και ο μισθός: «Για τους πρώτους έξι μήνες πέντε ευρώ την ημέρα (!) και για τους επόμενους έξι μήνες εφτάμισι ευρώ την ημέρα (!)».

Συνεπώς, ένα κρατικό ίδρυμα απαιτεί από τους σημερινούς νεολαίους να έχουν επενδύσει στη μόρφωσή τους για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για την απόκτηση ενός πτυχίου και τουλάχιστον έξι μήνες φοίτησης σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα, με ανταμοιβή πέντε ευρώ την ημέρα, είκοσι πέντε ευρώ την εβδομάδα και περίπου εκατό ευρώ τον μήνα. Οι γονείς του τυχερού που θα αδράξει την «ευκαιρία πρακτικής άσκησης» έχουν επενδύσει για τα τέσσερα χρόνια σπουδών τουλάχιστον είκοσι χιλιάδες ευρώ και ακόμα τόσα για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, δηλαδή περίπου σαράντα χιλιάρικα, ώστε να πετύχει το καμάρι τους μια θέση στον δημόσιο τομέα για πέντε ευρώ την ημέρα. Το κράτος έχει επίσης επενδύσει στη μόρφωση του πολίτη του για περίπου δώδεκα χρόνια μερικές χιλιάδες ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένης της πλαστελίνης και των παστέλ κατά τα νηπιακά χρόνια), ώστε να καταστεί άξιος για τη διεκδίκηση της «ευκαιρίας πρακτικής άσκησης στον οργανισμό».

Η απάντηση της υπεύθυνης του κρατικού πανεπιστημιακού ιδρύματος για την ενημέρωση της ύπαρξης της «ευκαιρίας» αυτής στο αριθμητικό παραλήρημα από γνωστούς της στήλης ήταν ότι υπάρχουν άλλες εταιρείες και οργανισμοί οι οποίοι δεν δίνουν κάποιον μισθό για αντίστοιχες θέσεις εργασίας, ότι ο μισθός είναι αρκετός για να καλυφθούν τα ημερήσια έξοδα των «ασκουμένων» και ότι υπάρχουν και κάποιοι φοιτητές μας οι οποίοι μετά από έναν χρόνο, λόγω της εργατικότητάς τους, πέτυχαν συμβόλαιο εργασίας μετά που άδραξαν την «ευκαιρία».

Στην παρούσα φάση που διανύει η κοινωνία μας, αρπάζοντας το μομέντουμ σε πολλά επίπεδα και σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας, με τη γαϊδουρινή υπομονή και τα λεξοτανίλ, κάνει ευτυχισμένο τον κάθε ππεζεβέγκη που ψάχνει κορόιδα για να πατήσει στον λαιμό. Το ότι μια κοινωνία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις τραγικές συνέπειες «ενός πολέμου του 1974 που έχει χαθεί», δεχόμενοι την ασφάλεια που προσφέρει η Τουρκία και την ανασφάλεια που έχουν οι Τουρκοκύπριοι (εννοώντας και τον Μουσταφά), είναι έτοιμη να δεχτεί και τους μισθούς και τους όχι μισθούς «ευκαιρίας» που προσφέρουν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας ως απότοκο της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς εργασίας.

…Και τι με νοιάζει εμένα δηλαδή,
εγώ θα γίνω σταρ του MTV…
κι αν τα ρουθούνια μου μείνουν μισά,
κανένα πρόβλημα, θα βάλω χρυσά.
Don’t Worry Be Happy…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *