Η οργανωμένη τουρκική στρατηγική στο Κυπριακό
Κυπριακό Στρατηγική

Η οργανωμένη τουρκική στρατηγική στο Κυπριακό

Toy soldiers war concepts

Του Άντη Λοΐζου

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΣΤΟΝ ΣΟΥΝ ΤΖΟΥ

Πόσο ανιστόρητοι είναι αυτοί που ακόμα και σήμερα πιστεύουν και υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες της Κύπρου έβλαψαν πρώτοι τους Τούρκους και απερίσκεπτα ενοχοποιούν την ελληνική πλευρά ότι πρώτη άρχισε τις εχθροπραξίες; Ας μην ξεχνάμε το αμίμητο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας «ΕΚΑΜΑΜΕΝ ΤΖΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΛΛΑ», αλλά και ανάλογες δηλώσεις άλλων αξιωματούχων.

Αδιάψευστος μάρτυς της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό, ο Ισμαήλ Τάνσου, που μέσα από το βιβλίο του In reality no one was asleep, αναδεικνύει περίτρανα την τουρκική πολιτική κατά των Ελλήνων της Κύπρου από το 1958, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε καν ιδρυθεί και ο αγώνας της ΕΟΚΑ βρισκόταν σε εξέλιξη.

Πριν από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκική Δημοκρατία, το επίσημο δηλαδή κράτος, άρχισε να υπονομεύει την κυοφορούμενη Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με τον Ισμαήλ Τάνσου, Ταγματάρχη του Γραφείου Ειδικού Πολέμου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, την 1η Αυγούστου 1958, άνοιξαν στη Λευκωσία τα γραφεία της ΤΜΤ, υπό την ηγεσία του Συνταγματάρχη Ρίζα Βουρουσκάν, τα οποία σύντομα στελεχώθηκαν με όλο το προβλεπόμενο προσωπικό.

Στο βιβλίο του ο Τάνσου αναφέρεται στο ιστορικό της ίδρυσης της ΤΜΤ, στη στελέχωση, στον ρόλο που διαδραμάτισαν (ονομαστικά) οι διάφοροι αξιωματούχοι της Τουρκίας και οι Τουρκοκύπριοι, τα στοιχεία των Τούρκων στρατιωτικών που εκπαίδευαν άτομα στην Τουρκία και στους τουρκικούς θύλακες στην Κύπρο, τη διαδικασία μεταφοράς οπλισμού και πυρομαχικών, καθώς και τις ποσότητες αυτών (σελ. 123, 124 και 157) στην τότε αγγλοκρατούμενη Κύπρο, καθώς και τα ονοματεπώνυμα των Τούρκων αξιωματικών και υπαξιωματικών που στελέχωσαν την ΤΜΤ. Εικόνες (σελ. 98-107, 112, 113) που δημοσιεύονται στο βιβλίο το καθιστούν πλέον αξιόπιστο.

Το βιβλίο του Τάνσου μαζί με τις εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ, για τις οποίες είχα δημοσιεύσει σχετικό άρθρο στην εφημερίδα ΕΝΩΣΙΣ την 28η Φεβρουαρίου 2015, αποτελούν τον όλο σχεδιασμό της Τουρκίας για τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου.

Όπως έχει διαφανεί από την πάροδο του χρόνου και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η Τουρκία δούλεψε σκληρά, συστηματικά και επαγγελματικά για την επίτευξη των στόχων της και η ελληνοκυπριακή πλευρά, με τη νόμιμη κυβέρνηση, ουδέν αντιλήφθηκε ή εποιούσεν την νύσσαν. Ενισχυτικό στοιχείο της κατάντιας της πλευράς μας ήταν οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι έριδες αρκετών εκ των Ελληνοκυπρίων αξιωματούχων, τους οποίους δεν διστάζω να χαρακτηρίσω «συνωμότες για ικανοποίηση των προσωπικών τους φιλοδοξιών», που επιδείκνυαν ευπιστία και παντελή αδιαφορία για τις τουρκικές συνωμοτικές ενέργειες.

Προς επίρρωση των ανωτέρω, προκαλώ να μας πουν όσοι υπηρέτησαν στις κυβερνήσεις μας διαχρονικά εάν γνωρίζουν ή εάν μελέτησαν αυτά τα δύο τουρκικά έγγραφα ή αν τα γνωρίζουν οι αρμόδιοι του υπουργείου Εξωτερικών και της ΚΥΠ.

Στην περίπτωση αυτήν αποδεικνύεται ότι από πλευράς Τουρκίας έχουμε μια καλά οργανωμένη κρατική συνωμοσία-τρομοκρατία, την οποία δυστυχώς η δική μας πλευρά δεν ανέδειξε αρκούντως, εξ ου και οι ατυχείς δηλώσεις ανιστόρητων αξιωματούχων μας, οι οποίοι παρουσιάζουν επεισόδια μεμονομένων ατόμων ως οργανωμένη προσπάθεια από ελληνοκυπριακής πλευράς κατά των Τουρκοκυπρίων, πράγμα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *