Ο Αρχιεπίσκοπος και τα «καλά» παιδιά | Νοέμβριος 2016
Θρησκεία Κοινωνία Παιδεία Πολιτισμός

Ο Αρχιεπίσκοπος και τα «καλά» παιδιά | Νοέμβριος 2016

old-woman-funny-picture

Ακούσαμε πριν από λίγες μέρες τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και παρ’ όλο που δεν μας εξέπληξε ο λόγος του, εν τούτοις θα θέλαμε να θέσουμε κάποια ζητήματα προς προβληματισμό.

Σκοπός του άρθρου δεν είναι να κατακρίνει τον συγκεκριμένο ιεράρχη της Εκκλησίας μας, αλλά ούτε να τον καταδικάσει. Θα ήταν πιο γόνιμο, κατά τη γνώμη μου, να ασκηθεί κριτική ως προς το πνεύμα του λόγου που εξέφρασε εκείνην τη συγκεκριμένη στιγμή.

Η όλη ιστορία ξεκίνησε από την ερώτηση της δημοσιογράφου, η οποία υποθετικά τον ρώτησε τι θα έλεγε μπροστά σε μαθητές αν τον καλούσαν να τους μιλήσει για την ομοφυλοφιλία. Ο Αρχιεπίσκοπος σχεδόν μονολεκτικά απάντησε ότι θα τους έλεγε ότι είναι εκτροπή και παρά φύση και ότι οφείλουμε να αγωνιζόμαστε (εννοώντας την καταπολέμηση του πάθους). Στην ερώτηση δε για το πώς η Εκκλησία αγκαλιάζει αυτήν την ομάδα ανθρώπων, απάντησε ότι η Εκκλησία σκέφτεται να κάνει και σχολεία για να βγαίνουν απ’ αυτά… σωστοί άνθρωποι(!).

Οι αναφορές σε «καταξιωμένους κληρικούς και ανθρώπους στην κοινωνία» ή σε «καλούς πολίτες στο κράτος» φαίνεται να ξεφεύγουν από το εκκλησιαστικό φρόνημα και πλησιάζουν στο στείρο ηθικολογικό φρόνημα. Εκτός, λοιπόν, από την αίσθηση ότι ο Αρχιεπίσκοπος πιστεύει ότι τα δημόσια σχολεία δεν είναι σε θέση πλέον να παρέχουν την κατάλληλη παιδεία για τους «σωστούς» πολίτες –που προφανώς και έχει βάση–, το προβληματικό στην προκειμένη περίπτωση είναι το ότι φαίνεται να αντιλαμβάνεται την Εκκλησία ως ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι αγωνίζονται για την ατομική ηθική και μόνο. Αυτός είναι ο αγώνας που μας δείχνει η ζωή και το βίωμα της Εκκλησίας;

Η χριστιανική παιδεία, δηλαδή, είναι απλώς κάποιοι κανόνες του Θεού που πρέπει να τους ακολουθεί ο άνθρωπος για να σωθεί; Είναι γι’ αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι που εκκλησιάζονται –κυρίως νεαροί– ίσως δεν γνωρίζουν και πολύ καλά τι συμβαίνει στη Θεία Λειτουργία (συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντος).

Ακούγεται, πάντως, η άποψη –η οποία θα έλεγα ότι έχει βάση– ότι τα κατηχητικά μας σήμερα είναι μια απλή αντιγραφή των προτεσταντικών «Sunday Schools» που ξεκίνησαν από τη Δύση. Τα παιδιά μαζεύονται σε μια αίθουσα όπου ναι μεν διδάσκονται και συζητούν περικοπές του ευαγγελίου κ.ά., αλλά δεν γίνεται καμία αναφορά στην Εκκλησία, αλλά ούτε βέβαια και στη γλώσσα της Εκκλησίας και ούτε καν στην Ευχαριστία που καλούνται οι Χριστιανοί να μετέχουν κάθε Κυριακή.

Δηλαδή, αντί τα παιδιά να κατανοούν αρχικά τον λόγο του εκκλησιασμού, της ενορίας, της ψαλτικής ποίησης των Πατέρων της Εκκλησίας, την τέχνης και αρχιτεκτονικής που κομίζει αυτό που ονομάζουμε Εκκλησία, θέλουμε να έχουμε ως προτεραιότητα να είμαστε απλώς «καλά παιδάκια», έτσι ώστε –με αγώνα– να αποκτήσουμε την ηθική για να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία καθώς και μια ατομική αξιομισθία.

Ενώ, δηλαδή, η Εκκλησία μιλά για το δόσιμο του ανθρώπου στον Χριστό και στον συνάνθρωπο, για την αγάπη που σημαίνει έξοδος από τον εαυτό και ακριβώς κοινωνία με το άλλο πρόσωπο, δυστυχώς σήμερα έχουμε στο μυαλό μας κάποιες ηθικές αξίες που πρέπει να τηρούμε και να προσπαθούμε να τις πληρώσουμε για να σωθούμε.

Ασχέτως αν, για παράδειγμα, στην παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου ο ηθικός άνθρωπος δεν σώζεται, αλλά ο μετανοών, ασχέτως αν ο πρώτος που «κερδίζει» τον Παράδεισο είναι ένας εγκληματίας στον σταυρό που ζητά τον Χριστό λίγο πριν ξεψυχήσει.

Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι το πνεύμα της Εκκλησίας και όχι οι όποιοι ηθικοί κανόνες. Επομένως, θα ήταν καλύτερο και «εκκλησιαστικότερο» ο Αρχιεπίσκοπος, παρά να κάνει σχολεία για να βγαίνουν «καλά» παιδιά, να κάνει κατηχητικά για να βγαίνουν παιδιά που να ξέρουν πραγματικά να αγαπούν τόσο τον Χριστό όσο βέβαια και τον συνάνθρωπο. Με αυτόν τον τρόπο ίσως πραγματικά αγκαλιάσει όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως αμαρτιών ή αστοχιών καλύτερα.

Σιλουανός Νικολάου

Ιδεολογιών Αμφισβήτησις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *