Απ’ τον Τίγρη στον Ευφράτη… | Οκτώβριος 2016
Διεθνή

Απ’ τον Τίγρη στον Ευφράτη… | Οκτώβριος 2016

Operation Iraqi Freedom

Με φωτιά και με μαχαίρι
πάντα ο κόσμος προχωρεί…

Νίκος Γκάτσος

Αυτόν τον μήνα ξεκίνησε στο βόρειο Ιράκ μια τεραστίου μεγέθους διεθνής εκστρατεία για την απελευθέρωση της Μοσούλης. Η πανάρχαια αυτή πόλη και τα περίχωρά της αποτελούν την τελευταία περιοχή σε ολόκληρο το Ιράκ που βρίσκεται πλήρως υπό τον έλεγχο του ΙΣΙΣ. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα στρατιωτική συμμαχία: στην εκστρατεία συμμετέχουν, επίσημα και ανεπίσημα, σιιτικές πολιτοφυλακές, σουνιτικές φυλές, Κούρδοι Πεσμεργκά, Αμερικανοί, Βρετανοί, Τούρκοι, Ιρανοί… Με άλλα λόγια, φορείς που συνήθως βρίσκονται σε άμεση σύγκρουση μεταξύ τους.

Οι Ιρανοί βρίσκονται εκεί επειδή προστατεύουν τα συμφέροντά τους με την υποστήριξη της παρούσας κυβέρνησης στο Ιράκ, ενώ οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί στρατιώτες συντονίζουν τις επιχειρήσεις. Τι γυρεύει, όμως, ο τουρκικός στρατός στο Ιράκ; Η ιρακινή κυβέρνηση, πάντως, η οποία συνήθως δέχεται με ευγνωμοσύνη βοήθεια από διεθνείς φορείς, εξέφρασε δημόσια την αγανάκτησή της για την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στα εδάφη της. Ο Σιίτης πρόεδρος του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, δήλωσε πως ποτέ δεν έδωσε άδεια στα τουρκικά στρατεύματα να εισέλθουν στο Ιράκ, και απαιτεί την άμεση αποχώρησή τους. Οι Τούρκοι αρνήθηκαν, με τη δικαιολογία ότι ο στρατός τους είναι απαραίτητος σε οποιανδήποτε δράση κατά του ΙΣΙΣ.

Η μια πιθανότητα είναι ότι το τουρκικό άγημα βρίσκεται εκεί λόγω των Αμερικανών, οι οποίοι απαιτούν δημόσια από την τουρκική κυβέρνηση εδώ και χρόνια να λάβει πιο ενεργό ρόλο στον διεθνή συνασπισμό κατά του ΙΣΙΣ, και τώρα προσπαθούν να καθησυχάσουν τους Ιρακινούς. Η άλλη πιθανότητα, φυσικά, είναι πως, όπως και στη Συρία, η τουρκική κυβέρνηση θέλει να εμποδίσει με την παρουσία του τουρκικού στρατού οποιανδήποτε εδαφική διεκδίκηση των Κούρδων που πιθανόν να οδηγήσει σε περισσότερη κουρδική αυτονομία ή και ανεξαρτησία. Το ίδιο συνέβη, άλλωστε, στην ανατολική Συρία, όπου οι Τούρκοι εισέβαλαν δήθεν για να επικρατήσουν κατά της τρομοκρατίας και επιτέθηκαν παράλληλα με το ΙΣΙΣ και σε Σύριους Κούρδους αντάρτες. Οι Τούρκοι ενδέχεται να προσπαθήσουν επίσης να συνεργαστούν με τις σουνιτικές φυλές του Ιράκ κατά της εκλελεγμένης ιρακινής κυβέρνησης, που διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Ιράν.

Όσο για την ίδια τη μάχη για τον έλεγχο της Μοσούλης, υπολογίζεται πως θα κρατήσει για πολλούς μήνες και το τελικό αποτέλεσμα είναι αβέβαιο. Οι τρομοκράτες του ΙΣΙΣ κατάφεραν μέχρι τώρα να κρατήσουν τους εισβολείς έξω από το κέντρο της πόλης, κυρίως με επιθέσεις αυτοκτονίας σε αυτοκίνητα. Το ΙΣΙΣ επίσης ξεκίνησε να εκτελεί οποιονδήποτε κάτοικο της περιοχής που εξεγείρεται εναντίον τους ή προσπαθεί να βοηθήσει τους εισβολείς.

Παρ’ όλα αυτά, μετά τη σίγουρα επιτυχή, όπως ισχυρίζονται, κατάληψη της Μοσούλης, οι διεθνείς δυνάμεις, με την υποστήριξη των τοπικών ένοπλων ομάδων της Μέσης Ανατολής, θα προσπαθήσουν να ανακαταλάβουν τη Ράκκα, το αρχηγείο του ΙΣΙΣ στη βόρεια Συρία. Η προετοιμασία για αυτήν τη μάλλον ακόμα πιο δύσκολη εισβολή έχει ήδη ξεκινήσει.

Μνημοσύνη Π.

Άγρια Ανατολή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *