Οι Τούρκοι στη Συρία | Αύγουστος 2016
Διεθνή

Οι Τούρκοι στη Συρία | Αύγουστος 2016

1031185417

Το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία είναι ότι ο Ερντογάν επιβίωσε και είναι πλέον πιο ισχυρός από ποτέ. Ακόμα και τώρα, ενάμισι μήνα μετά, συνεχίζονται ακάθεκτοι οι πανηγυρισμοί των υποστηρικτών της παρούσας τουρκικής κυβέρνησης για την επικράτηση της «δημοκρατίας».

 Μετά το πραξικόπημα, η κυβέρνηση Ερντογάν προέβη άμεσα σε εκκαθάριση των δημοσίων υπηρεσιών από τους υποστηρικτές του εξόριστου πολιτικού ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν, παρ’ ότι δεν υπήρχαν ούτε υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν πως ο Γκιουλέν είχε οποιανδήποτε εμπλοκή στο πραξικόπημα. Χιλιάδες δάσκαλοι, αστυνομικοί, δημοσιογράφοι απολύθηκαν και πολλοί από αυτούς φυλακίστηκαν. Ο δυτικός κόσμος παρακολούθησε με έκπληκτη δυσμένεια αυτές τις εξελίξεις, σαν να μην μπορούσε πλέον να αγνοήσει το γεγονός ότι το καθεστώς στην Τουρκία είναι κάθε άλλο παρά δημοκρατικό. Παρ’ όλα αυτά, καμιά δυτική κυβέρνηση δεν καταδίκασε επίσημα και ευθέως αυτήν την πολιτική, όπως τείνουν να κάνουν όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει κάπου αλλού – στη Ρωσία, λόγου χάρη.

Άλλωστε, τι συμβαίνει ταυτόχρονα στις δήθεν πολιτισμένες, δημοκρατικές, ευρωπαϊκές, πρώην αποικιοκρατικές χώρες; Αυτήν την εβδομάδα, η νέα Συντηρητική κυβέρνηση της Αγγλίας, πολύ απλά και διακριτικά, κατήργησε τη νομοθεσία που εισήγαγε στο αγγλικό σύνταγμα την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Και στη Γαλλία του σήμερα, που τελεί κιόλας υπό σοσιαλιστική κυβέρνηση, τίθεται ακόμα στα δικαστήρια το θέμα του τι μπορούν και τι δεν μπορούν να φορούν οι γυναίκες σύμφωνα με τους νόμους της χώρας.

Τώρα, όμως, που η θέση του είναι πλέον σταθερή, ο Ερντογάν δεν προσπαθεί καν να κρύψει την πραγματική του όψη. Στις 24 Αυγούστου, οι τουρκικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από ομάδες Σύριων ανταρτών, εισέβαλαν στη βόρεια Συρία και επιτίθενται όχι μόνο στο ΙΣΙΣ στην περιοχή, αλλά και στους Κούρδους! Ως μέλος του ΝΑΤΟ, είναι μάλλον απίθανο να μη γνώριζαν οι ΗΠΑ πως η Τουρκία θα πραγματοποιούσε αυτήν την εισβολή – ίσως να ήλπιζαν, όμως, πως ο Ερντογάν δεν θα τολμούσε να επιτεθεί τόσο ανοιχτά στην πιο αποτελεσματική δύναμη κατά του ΙΣΙΣ: τους Κούρδους αντάρτες στη Συρία. Το θέμα είναι απλό και εδαφικό: τους τελευταίους μήνες, οι Κούρδοι αντάρτες κατέλαβαν και ελέγχουν πολλές περιοχές στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, με τον απώτατο σκοπό να δημιουργήσουν κράτος, όπως και οι συμπατριώτες τους στην ανατολική Τουρκία.

Η αμερικανική κυβέρνηση έκανε έκκληση «σε όλες τις πλευρές» στη βόρεια Συρία να συγκεντρωθούν στη μάχη τους κατά του ΙΣΙΣ. Στην προσπάθειά τους να παραμείνουν διπλωματικοί, οι Αμερικανοί φαίνονται γελοίοι. Το ζήτημα δεν είναι ότι οι διάφορες ομάδες ανταρτών στη Συρία αποφάσισαν ξαφνικά να αλληλοσκοτωθούν αντί να πολεμούν το  ΙΣΙΣ – το ζήτημα είναι ότι οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται στη Συρία μόνο και μόνο για να προστατέψουν τα δικά τους συμφέροντα. Ο μόνος κερδισμένος από όλο αυτό το σκηνικό μάλλον θα είναι το ΙΣΙΣ…

Μνημοσύνη Π.

Άγρια Ανατολή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *