Ο Γρηγόρης Αυξεντίου μέσα από τα κείμενα | ΕΝΩΣΙΣ Φεβρουαρίου
Ιστορία

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου μέσα από τα κείμενα | ΕΝΩΣΙΣ Φεβρουαρίου

O-Grigoris-Af3entiou-me-tin-sizigo-tou-Vasiliki

Αντί οποιουδήποτε άλλου κειμένου για τον Γρηγόρη Αυξεντίου, αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε την εισαγωγή, που έγραψε και ανέγνωσε η Χάρη Σπανού, στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Καφενείον-βιβλιοπωλείον «Γιαλούσα» την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου. Δημοσιεύουμε την εισαγωγή, γιατί θεωρούμε ότι η μορφή του Αυξεντίου ζωντανεύει μέσα από κείμενα ή ποιήματα του λαού μας, όπως ζωντανεύει και μέσα από τους αγώνες του σήμερα.

Γεννήθηκε στη Λύση, στις 22 Φεβρουαρίου 1928, και πέθανε μαχόμενος στον Μαχαιρά, τα ξημερώματα της 3ης Μαρτίου 1957.

Ένα μεγάλο μέρος της ζωής του είναι πανομοιότυπο με τη ζωή των ανθρώπων της γενιάς του: γεννήθηκε σε χωριό, σε αγροτική οικογένεια, φοίτησε στο Δημοτικό της Λύσης και στο Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Μεγάλωσε στα χρόνια μετά την εξέγερση του ’31 στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως όλοι οι Κύπριοι, ανέμενε ότι μετά τη λήξη του πολέμου, είχε έρθει η ώρα της Ένωσης με την Ελλάδα. Οι Άγγλοι αρνήθηκαν.

Ο Αυξεντίου, ήδη από τα γυμνασιακά του χρόνια, δεν βλέπει άλλον δρόμο για την Κύπρο, παρά αυτόν του αγώνα για την απελευθέρωση από τους Άγγλους και την Ένωση με την Ελλάδα.

Ωριμάζει στην ατμόσφαιρα της εποχής. Επιστρέφει από την Ελλάδα έφεδρος ανθυπολοχαγός το 1953. Η αγάπη του για την Ελευθερία και η επιθυμία του να αγωνιστεί και να θυσιαστεί δεν τον μετέτρεψε σε φανατικό, δεν γέμισε την ψυχή του με μίσος για τον εχθρό. Δίνει στρατιωτικό όρκο στον Διγενή και μπαίνει στην ΕΟΚΑ. Η ευγένεια και η γλυκύτητα του χαρακτήρα του, μαζί με μια φυσική αρχηγική ικανότητα, η έγνοια του για τους άλλους και, όταν οι συνθήκες το επέβαλλαν, η αναγκαία αυστηρότητα μαρτυρείται από τους συναγωνιστές, τους συμμαθητές, τους φίλους και τους δικούς του.

Οι μεγάλες ώρες της πολιορκίας και της μάχης του Γρηγόρη Αυξεντίου, όπως μαρτυρούνται από τον Αυγουστή Ευσταθίου ή με τον τρόπο της ποίησης από τον Γιάννη Ρίτσο, δεν μπορεί παρά να ήταν ώρες υπαρξιακής αλήθειας για έναν άνθρωπο που αγάπησε τόσο τη ζωή και το Φως της Ελευθερίας, ώστε επέλεξε ήρεμα τον θάνατο για να Τη λαμπρύνει.

Είναι δύσκολο να αγνοήσεις το πρόσωπο του Γρηγόρη Αυξεντίου, αν είσαι Έλληνας αυτού του τόπου.

Είναι σαν ένας ψίθυρος που διατρέχει τη συλλογική μας αυτοσυνειδησία.

Η νύχτα απόψε δεν είναι μνημόσυνη, πένθιμη ή πανηγυρική. Δεν είναι καλλιτεχνικό δρώμενο ή επιστημονική εκδήλωση. Είναι μια νύχτα στοχασμού για την Ελευθερία, με το πρόσωπο που όρισε η ΕΟΚΑ να αφήνει το στίγμα της στη συνείδηση των Ελλήνων της Κύπρου. Απόψε θα δούμε τον Αυξεντίου μέσα από κείμενα ποιητικά και πεζά.

Χάρη Ν. Σπανού

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *