ΚΥΠΡΟΣ – ΕΛΛΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑ | Ιούλιος 2016
Διεθνή Ελλάδα Κυπριακό Πολιτική

ΚΥΠΡΟΣ – ΕΛΛΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑ | Ιούλιος 2016

103793726-turkeycoup.1910x1000

Με το πραξικόπημα μας 15ης Ιουλίου 2016 ο πολύ μεγάλος χαμένος είναι οι «ένδοξες» τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Γιατί;

  1. Έχουν κλονιστεί συθέμελα και η φαινομενικά σιδηρά πειθαρχεία μας έχει καταθρυμματιστεί. Για πρώτη φορά στην 94ετή ιστορία μας Τουρκίας έγινε πραξικόπημα όπου οι πραξικοπηματίες να μην ανήκουν στην ηγεσία των ΕΔ μας χώρας και να έχουν αποτύχει πανηγυρικά.
  2. Οι υπαξιωματικοί και οι στρατιώτες που έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα δεν ήταν έτοιμοι για κάτι τέτοιο, δεν είχαν το θάρρος και την τόλμη που απαιτείτο, με αποτέλεσμα οι υποστηρικτές του Ερντογάν να επιδείξουν την όση βαρβαρότητα και αγριότητα διαθέτει η φυλή μας όταν έγιναν κύριοι μας καταστάσεως.
  3. Ο εξευτελισμός, η ταπείνωση και τα φρικτά, πρωτόγνωρα για την ανθρωπότητα, εξευτελιστικά αίσχη του ξεγυμνώματος, του βασανισμού, του αποκεφαλισμού των Τούρκων αξιωματικών και στρατιωτών μπροστά σε τηλεοπτικά συνεργεία θα αναγκάσουν μας τελευταίους να κυκλοφορούν με αισθήματα φόβου ταπείνωσης και με την ουρά στα σκέλια. Ποτέ από μας ιδρύσεώς των οι τουρκικές ΕΔ υπέστησαν τέτοια εξευτελιστική ταπείνωση και μάλιστα εν καιρώ ειρήνης.
  4. Οργανώθηκε και εκτελέσθηκε ένα πραξικόπημα με τα πρότυπα και τα δεδομένα μας δεκαετίας του ’70, χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι μεγάλες δυνατότητες που έχουν σήμερα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
  5. Το κέντρο βάρους του πραξικοπήματος ήταν ο Ερντογάν και με τη διάσωσή του και λόγω μη κατίσχυσης επί άλλου σοβαρού στόχου, το πραξικόπημα άρχισε να εκφυλίζεται.
  6. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι ο Ερντογάν όχι μόνο ελέγχει πλήρως μας Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ), την Αστυνομία και τη Στρατοχωροφυλακή, αλλά του είναι και απόλυτα πιστές.

Μετά από τα προαναφερθέντα και τα όσα μας αρνητικά θα επακολουθήσουν, οι τουρκικές ΕΔ θα επηρεαστούν σε πολύ μεγάλο βαθμό και η μόνη λύση, για ανάκαμψη του κύρους μας και ανόρθωση του ηθικού μας, θα είναι να καταγάγουν κάποια στρατιωτική νίκη, έστω και σε περιορισμένης κλίμακας επιχειρήσεις κατά εύκολου αντιπάλου.

Πιθανοί αντίπαλοι είναι τα όμορα κράτη και το ΡΚΚ. Με τη Ρωσία δεν βλέπω να γίνεται κάτι, λόγω διαφοράς ισχύος, με το ΙΡΑΝ προσπαθούν να δημιουργήσουν άνοιγμα σχέσεων για έξοδο από την απομόνωση, με τη Συρία πολύ δύσκολα η Τουρκία θα επιχειρούσε κάποιαν άμεση επιθετική ενέργεια, λόγω μας σχέσης μας τελευταίας με τη Ρωσία. Οι πλέον αδύνατες χώρες είναι η Βουλγαρία, η Ελλάς και η Κύπρος.

Ως εν δυνάμει πιθανές χώρες κατά των οποίων η Τουρκία μπορεί να ενεργήσει επιθετικά, περιορισμένα και μας εντυπωσιασμό (για τον γράφοντα) είναι η Κύπρος και η Ελλάδα. Γιατί:

  1. Αμφότερες διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα και έχουν ανοικτά θέματα με την Τουρκία.
  2. Έχουν μειώσει σε σημαντικό βαθμό μας ΕΔ μας, η δε Κύπρος δεν διαθέτει πολεμικά αεροσκάφη στην αεροπορία μας ούτε πολεμικά πλοία στο ναυτικό μας.
  3. Η κυπριακή ΕΦ βασίζεται τα μέγιστα στην επιστράτευση, έχοντας απέναντί μας μία κατοχική δύναμη 45.000 στρατού πλήρους συνθέσεως, χωρίς να συνυπολογίζονται οι Δυνάμεις Ασφαλείας του ψευδοκράτους.
  4. Σε αμφότερες (Ελλάδα και Κύπρο) οι κυβερνήσεις διαχρονικά από το 1974 και εντεύθεν δείχνουν υποχωρητικότητα.

Για μας παραπάνω λόγους, αμφότερες οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου επιβάλλεται μας εστιαστούν στα θέματα άμυνας, την αναγέννηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και πραγματοποίησης ασκήσεων μετά στρατευμάτων πάνω σε αντιμετώπιση πιθανών εχθρικών σεναρίων, ώστε να δημιουργηθεί κόστος μας μη παραπέρα επέκταση μας τουρκικής επιθετικότητας. Μας τούτο καλό θα ήταν ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη να σταθμεύσουν στην Πάφο και ελληνικά πολεμικά σκάφη να ναυλοχούν σε κυπριακά λιμάνια. Η παραπάνω εισήγηση είναι καθ’ όλα νόμιμη με το Διεθνές Δίκαιο και κάθε αντίθετη θέση είναι πρόχειρη και φτηνή δικαιολογία.

Ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ και οι ανώτατοι αξιωματικοί μας ΕΦ οφείλουν να τοποθετηθούν επί του θέματος, μη λησμονώντας ότι αυτοί είναι οι γνώστες των θεμάτων άμυνας μας Κύπρου και σε μια τουρκική επιτυχία αυτοί θα λογοδοτήσουν. Κάθε ολιγωρία και περίπτωση απώλειας άλλων εδαφών πρέπει να οδηγήσει μας υπεύθυνους σε λογοδοσία. Είναι καιρός ο καθένας να αναλάβει μας ευθύνες του. Μας μη λησμονούμε τα Στροβίλια, επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη, που οι Τούρκοι κατέλαβαν και ήμασταν απλοί θεατές που κλαψούριζαν.

Τέλος, εάν όλοι εκείνοι που επισκέφτηκαν μας Ερντογάν, Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου, άλλοτε κατηγορώντας την κυπριακή κυβέρνηση και άλλοτε εκλιπαρώντας μας κατακτητές, σφετεριστές και βιαστές μας, είχαν ίχνος συνειδήσεως, θα έπρεπε κλαίοντας να απολογηθούν στον ελληνικό λαό και όχι να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα όπου έχει κάμερες για άσχετους λόγους.

Άντης Λοΐζου

Από γωνιά στρατηγική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *