Ο βασιλιάς των σπορ | Ιούνιος 2016
Αθλητισμός Κοινωνία

Ο βασιλιάς των σπορ | Ιούνιος 2016

Round of 16 England vs Iceland

Η στήλη θα μπορούσε σήμερα να ασχοληθεί με πάμπολλα θέματα της επικαιρότητας, όπως την τεράστια καταστροφή που προκαλέσαμε εμείς οι ίδιοι στα δάση μας, τα γκανγκστερικά χτυπήματα που κάθε λίγο και λιγάκι βλέπουμε να λαμβάνουν χώρα στο νησί μας, αλλά και τη φαινομενική αποχώρηση της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντ’ αυτού, επιλέξαμε να ασχοληθούμε με κάτι πιο ευχάριστο.

Οι ποδοσφαιρόφιλοι ανά τον κόσμο βρίσκονται καθηλωμένοι στις τηλεοράσεις τους, παρακολουθώντας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που φέτος διεξάγεται στη Γαλλία. Εμείς θα κάνουμε ειδική αναφορά σε δύο πράγματα που μας έκαναν τρομερή εντύπωση μέχρι τώρα στη διοργάνωση. Από τη μία έχουμε την εθνική ομάδα της Ισλανδίας, η οποία αυτήν τη στιγμή πραγματοποιεί ένα μικρό ποδοσφαιρικό θαύμα στη Γαλλία, αφου μέχρι στιγμής κατάφερε να προκριθεί στους 16 καλύτερους της Ευρώπης. Από την άλλη όμως, έχουμε και τους Ιρλανδούς οπαδούς, οι οποίοι κατάφεραν να ξεχωρίσουν μέχρι τώρα με την ιδιαίτερη συμπεριφορά τους.

Η Ισλανδία, λοιπόν, μία χώρα περίπου 330.000 ανθρώπων, είναι γνωστή ανάμεσα στα άλλα για το παγερό της κλίμα, αλλά και για τον πρωτοποριακό τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που χτύπησε τη χώρα το 2008, με την ηθελημένη κατάρρευση των πιο μεγάλων τραπεζών της Ισλανδίας και ακολούθως τη σταθεροποίηση της οικονομίας και της ανάπτυξης. Για θέματα αθλητισμού γενικά η χώρα δεν έχει να επιδείξει κάτι σπουδαίο, αφού, όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά και ο πρόεδρος της χώρας, «Ουσιαστικά είμαστε ακόμα ένα έθνος ψαράδων και αγροτών». Γνωρίζοντας όλα αυτά, κάποιος δεν θα πίστευε ποτέ πως η εθνική ομάδα της Ισλανδίας θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία τέτοιας εμβέλειας διοργάνωση, όπου συμμετέχουν ομάδες-μεγαθήρια, αποτελούμενες από παίχτες παγκόσμιας εμβέλειας. Κάποιοι, όμως, φαίνεται να το πίστεψαν και δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους Ισλανδούς, από τους οποίους το 10% ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας (30.000 περίπου) βρέθηκαν στις κερκίδες των σταδίων σε όλη τη Γαλλία για να παρακολουθήσουν από κοντά την εθνική τους ομάδα. Τώρα πλέον αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη κάθοδος Ισλανδών στη Γαλλία για τον επόμενο αγώνα της ομάδας τους, αφού κατατρόπωσαν τους Εγγλέζους και εμείς περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συνέχεια. Ποιος ξέρει, ίσως επαναληφθεί ο άθλος της Εθνικής όλων των Ελλήνων το 2004.

Αφού καλύψαμε το αθλητικό μέρος, ας δούμε και τι γίνεται πάνω στις κερκίδες, όπου οι Ιρλανδοί οπαδοί διεκδικούν με αξιώσεις το βραβείο για τους πιο ενδιαφέροντες οπαδούς της διοργάνωσης. Κατ’ αρχάς, είναι πάντοτε χαρούμενοι και δεν σταματούν να τραγουδούν για την εθνική τους ομάδα είτε αυτή χάνει είτε κερδίζει. Έχουν εμπλακεί σε αξιοπερίεργα περιστατικά στους δρόμους της Γαλλίας, όπως την περίπτωση που κατά λάθος προκάλεσαν ζημιά σε ένα αυτοκίνητο και όλοι προσπαθούσαν να δώσουν χαρτονομίσματα στον ιδιοκτήτη του οχήματος για να το επιδιορθώσει. Επίσης, το περιστατικό μέσα σε τρένο στη Γαλλία όπου ξεκίνησαν όλοι μαζί να τραγουδούν ένα νανούρισμα για ένα μωρό που προσπαθούσε να κοιμηθεί στην αγκαλιά της μαμάς του. Τέλος, σε πλατεία της Γαλλίας όπου εκατοντάδες Ιρλανδοί τραγουδούν μαζί συγκεκριμένο άσμα και το αφιερώνουν σε μια γυναικεία παρουσία που περνά εκείνην την ώρα από μπροστά τους. Αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν είναι η αυθεντικότητά τους και η αγάπη για την εθνική τους ομάδα και τη χώρα τους.

Φοίβος Νικολαΐδης

Σιωπηλός Μάρτυς ή Rear Window

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *