Διεθνή Επιλεγμένα Κοινωνία Πολιτική Πολιτισμός

Ο μεγάλος Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια και η δική μας μετριότητα – Ωδή στον Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια

Του Γιώργου Τάττη ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕΝΕ (ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΣΕΡΡΑΧΗ) Καθόμουν καταϊδρωμένος στο καφενείο, βλέποντας την είδηση του θανάτου ενός αγωνιστή, του Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια, εκ Παλαιστίνης. Δεν ρώτησα αν ήταν δεξιός ή αριστερός, αν πρόσκειτο σε κάποιαν από τις παλαιστινιακές οργανώσεις. Ήταν όλο αυτό ελάσσονος σημασίας. Σημασία είχε ότι αυτός ο άνθρωπος νίκησε τονContinue Reading «Ο μεγάλος Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια και η δική μας μετριότητα – Ωδή στον Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια»

Διεθνή Στρατηγική

Η στρατηγική της Βόρειας Κορέας και οι ΗΠΑ

Του Άντη Λοΐζου ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΣΤΟΝ ΣΟΥΝ ΤΖΟΥ Πολλές φορές έγινε λόγος για µικρά κράτη που µε έξυπνους και σωστούς χειρισµούς εφάρµοσαν µια στρατηγική και πέτυχαν τους σκοπούς τους. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί η Βόρεια Κορέα (Λαοκρατική Δηµοκρατία της Κορέας), που πέτυχε να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και την 4η Ιουλίου 2017 έκανε την πρώτηContinue Reading «Η στρατηγική της Βόρειας Κορέας και οι ΗΠΑ»

Διεθνή Επιλεγμένα Κυπριακό Πολιτική

Ξύπνιοι μέσα στα όνειρα κάποιων άλλων

Του Σάββα Σαββίδη ΣΕ ΜΑΡΜΑΡΕΝΙΑ ΑΛΩΝΙΑ Στο αισιόδοξο εξώφυλλο της εφημερίδας Πολίτης, τότε που κέρδιζε τις εκλογές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήρθε να απαντήσει πολύ πρόσφατα η χαρακτηριστική χειρονομία του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ μέσα στην τουρκική βουλή. Μια χειρονομία που έχει να κάνει με το σύμβολο των ακροδεξιών εθνικιστών Γκρίζων Λύκων. Αυτό σημαίνειContinue Reading «Ξύπνιοι μέσα στα όνειρα κάποιων άλλων»

Διεθνή Ελλάδα Κοινωνία Κυπριακό Πολιτική

Κι όμως κάτι αλλάζει…

Του Μιχάλη Πετμεζά ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ Οι αντικειμενικές συνθήκες αρχίζουν να ευνοούν μια εναλλακτική στρατηγική για τον Ελληνισμό Είναι γνωστό ότι σε αυτόν τον κύκλο των διαπραγματεύσεων η ελλαδική πλευρά ήταν εκείνη που διευκόλυνε κατά πολύ την απαγκίστρωση της Κύπρου από την παγίδα-λύση που είχαν υφάνει από κοινού Τούρκοι και Δυτικοί – με την… καθοριστική συμβολή τουContinue Reading «Κι όμως κάτι αλλάζει…»

Διεθνή

Οι τρομοκράτες νικούν… | Δεκέμβριος 2016

Οι ειδήσεις κάθε μέρα μας ενημερώνουν για το χάος που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Χαλέπι. Οι δυνάμεις του Ασσάντ, υποστηριζόμενες από τη Ρωσία και το Ιράν, συνεχίζουν ακάθεκτες σε μια εκστρατεία για την απελευθέρωση της πόλης από τις αντικαθεστωτικές ένοπλες δυνάμεις, τις οποίες ονομάζουν τρομοκρατικές. Τα Ηνωμένα Έθνη θα στείλουν παρατηρητές στο Χαλέπι γιαContinue Reading «Οι τρομοκράτες νικούν… | Δεκέμβριος 2016»

Διεθνή Ελλάδα

Η παγκοσμιοποίηση και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί | Νοέμβριος 2016

Σε προηγούμενό μας κείμενο αναλύσαμε την ιδεολογική ταύτιση Δεξιάς και Αριστεράς. Σήμερα θα πούμε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν εξαιτίας αυτής της ταύτισης. Η ταύτιση Δεξιάς και Αριστεράς, όπως καταλαβαίνει κανείς, είναι πολύ επικίνδυνη, διότι μπορεί να κάνει να αναδυθούν στην πολιτική επιφάνεια σχήματα και κινήματα που έχουν να κάνουν με τις χειρότερες και πιοContinue Reading «Η παγκοσμιοποίηση και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί | Νοέμβριος 2016»

Διεθνή

Απ’ τον Τίγρη στον Ευφράτη… | Οκτώβριος 2016

Με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί… Νίκος Γκάτσος Αυτόν τον μήνα ξεκίνησε στο βόρειο Ιράκ μια τεραστίου μεγέθους διεθνής εκστρατεία για την απελευθέρωση της Μοσούλης. Η πανάρχαια αυτή πόλη και τα περίχωρά της αποτελούν την τελευταία περιοχή σε ολόκληρο το Ιράκ που βρίσκεται πλήρως υπό τον έλεγχο του ΙΣΙΣ. Πρόκειται για μιαContinue Reading «Απ’ τον Τίγρη στον Ευφράτη… | Οκτώβριος 2016»

Διεθνή Ελλάδα Κυπριακό

Ρωσική πολιτική και Κυπριακό | Αύγουστος 2016

Ανέκαθεν η Ρωσία ήταν μια φίλη χώρα προς την Κύπρο. Η πολιτική της είναι πολύ προσεγμένη και φυσικά πρώτο της μέλημα είναι η εξυπηρέτηση των ρωσικών εθνικών συμφερόντων. Η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά το κυπριακό πρόβλημα και δεν είναι τυχαίο γεγονός η ελληνομάθεια και η πολύχρονη παραμονή στην Κύπρο των περισσότερων πρέσβεών της. Ανασκοπώντας τηContinue Reading «Ρωσική πολιτική και Κυπριακό | Αύγουστος 2016»

Διεθνή

Οι Τούρκοι στη Συρία | Αύγουστος 2016

Το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία είναι ότι ο Ερντογάν επιβίωσε και είναι πλέον πιο ισχυρός από ποτέ. Ακόμα και τώρα, ενάμισι μήνα μετά, συνεχίζονται ακάθεκτοι οι πανηγυρισμοί των υποστηρικτών της παρούσας τουρκικής κυβέρνησης για την επικράτηση της «δημοκρατίας».  Μετά το πραξικόπημα, η κυβέρνηση Ερντογάν προέβη άμεσα σεContinue Reading «Οι Τούρκοι στη Συρία | Αύγουστος 2016»

Διεθνή

Τι γυρεύεις στο Ιράκ, Τόνυ Μπλαιρ; | Ιούλιος 2016

Δυστυχώς, το περίφημο Μπρέξιτ και τα όσα ακολούθησαν μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου στη Μεγάλη Βρετανία –η παραίτηση του Κάμερον, η αλλαγή κυβερνήσεως κτλ.– επισκίασαν μερικώς μια άλλη, εξαιρετικά σημαντική είδηση αυτού του μήνα: τη δημοσίευση του πορίσματος Τσίλκοτ. Πρόκειται για την πολυετή έρευνα που διεξήχθη με επικεφαλής τον νομικό και διπλωμάτηContinue Reading «Τι γυρεύεις στο Ιράκ, Τόνυ Μπλαιρ; | Ιούλιος 2016»