Βιβλιοπαρουσίαση Επιλεγμένα Θεατροκριτική Ιστορία Κοινωνία Πολιτισμός

«Ντεφόλ», σιωπές από το παρελθόν

Της Ιλιάνας Κουλαφέτη ΗΘΙΚΑ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ Για την καταστροφή της Σμύρνης όλοι ακούσαμε. Τη συναντήσαμε για πρώτη φορά στο Δημοτικό, όταν διαβάσαμε για τη μεγάλη καταστροφή του ’22 σαν να διαβάζαμε ένα παραμύθι με κακό τέλος. Την ξεκοκαλίσαμε λίγο παραπάνω στο Λύκειο, τότε που για να δώσουμε εξετάσεις μαθαίναμε απ’ έξω ημερομηνίες, αίτια και συνέπειες, ονόματαContinue Reading ««Ντεφόλ», σιωπές από το παρελθόν»

Βιβλιοπαρουσίαση Ελλάδα Επιλεγμένα Ιστορία Παιδεία

«Πόσο ελληνικό είναι το Βυζάντιο; Πόσο Βυζαντινοί οι Νεοέλληνες;»

Του Ανδρέα Χριστοφή ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ Η πρόσφατη έκδοση του ιστορικού δοκιμίου της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ με τίτλο Πόσο ελληνικό είναι το Βυζάντιο; Πόσοι Βυζαντινοί οι Νεοέλληνες; καταπιάνεται με δύο πολύ σημαντικές συνισταμένες του ιστορικού φαινομένου που ονομάζουμε Βυζάντιο. Η διακεκριμένη ιστορικός επιχειρεί να παρουσιάσει από τη μια τη φυσιογνωμία της ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και από τηνContinue Reading ««Πόσο ελληνικό είναι το Βυζάντιο; Πόσο Βυζαντινοί οι Νεοέλληνες;»»

Βιβλιοπαρουσίαση Επιλεγμένα Ιστορία

«Λίγες και μία νύχτες»

Της Ιλιάνας Κουλαφέτη ΗΘΙΚΑ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ Στις αρχές του 20ού αιώνα, η ευημερούσα Θεσσαλονίκη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετατρέπεται στο σημείο αναφοράς της Ελλάδας. Πρωταγωνιστεί όχι μόνο την περίοδο του κινήματος των Νεότουρκων, αφού γίνεται η έδρα τους, αλλά και την περίοδο της Κυβέρνησης Εθνικής Αμύνης. Βιώνει τη δίνη του Εθνικού Διχασμού και δίνει στέγη στα πολυεθνικάContinue Reading ««Λίγες και μία νύχτες»»

Βιβλιοπαρουσίαση Επιλεγμένα Κυπριακό

Μαρξ, τζιν και κόκα-κόλα

Της Ιλιάνας Κουλαφέτη ΗΘΙΚΑ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ «Καλώς όρισες στην Αμερική», είπαν με μια φωνή, ζεστή και φιλική, και τα τόσο ειλικρινή πρόσωπά τους φωτίστηκαν. Στο αυτοκίνητο μου έδωσαν μια Βίβλο. «Ξέρεις τι είναι αυτό;» με ρώτησε μιλώντας αργά το κορίτσι. «Όχι», είπα. Αυτό φάνηκε να την ευχαριστεί πραγματικά. «Αυτές είναι οι πράξεις του Σωτήρα μας. ΟContinue Reading «Μαρξ, τζιν και κόκα-κόλα»

Βιβλιοπαρουσίαση Επιλεγμένα Κοινωνία Πολιτισμός

«Τετράστιχα Γ’»: Ο κύριος Πασιαρδής και το «σκονισμένο χωριό» που περιμένει…

Του Χρίστου Πέτρου ΧΡΙΣΤΙΝΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ Εκδόδηκε και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αιγαίον» εδώ και λίγες μέρες η ποιητική συλλογή του Μιχάλη Πασιαρδή Τετράστιχα Γ’. Η εν λόγω συλλογή αποτελεί συνέχεια δύο προηγούμενων (Τετράστιχα και Τετράστιχα Β’), στις οποίες ο ποιητής γράφει αυτοτελή τετράστιχα ποιήματα στην κυπριακή μας διάλεκτο γύρω από τον έρωτα, τον τόποContinue Reading ««Τετράστιχα Γ’»: Ο κύριος Πασιαρδής και το «σκονισμένο χωριό» που περιμένει…»

Βιβλιοπαρουσίαση Ιστορία Πολιτισμός

Ο Πόντον εν Eλληνισμός, ο Πόντον εν κειμήλιον

Της Ιλιάνας Κουλαφέτη ΗΘΙΚΑ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ Ο χορός κατά πρώτον αποτελείται από τρεις «στροφές». Στην 1η, οι χορευτές  πιασμένοι χέρι με χέρι και με υψωμένα τα χέρια χορεύουν ομαλά, με μια ευφρόσυνη διάθεση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους… Έτσι φάνταζε και η ζωή των Ποντίων πριν το μεγάλο κακό. Πιασμένοι χέρι χέρι απ’ τη Σινώπη στην ΚερασούνταContinue Reading «Ο Πόντον εν Eλληνισμός, ο Πόντον εν κειμήλιον»

Ανταποκρίσεις Βιβλιοπαρουσίαση Εκδηλώσεις Ιστορία

Ναι, παράγω προπαγάνδα* | Απρίλιος 2016

Όποιος ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το μέλλον. Όποιος ελέγχει το παρόν ελέγχει το παρελθόν. ΤΖΟΡΤΖ ΟΡΓΟΥΕΛ Η αλήθεια είναι ότι κατά τον μήνα Απρίλιο είχαμε θορυβηθεί· δεν είχε κάνει την εμφάνισή του κάποιο ιβέντ που να άξιζε μια θέση στη στήλη μας. Και πάνω που είχαμε αρχίσει να χάνουμε πάσα ελπίδα, περιέπεσε στην αντίληψή μαςContinue Reading «Ναι, παράγω προπαγάνδα* | Απρίλιος 2016»

Βιβλιοπαρουσίαση

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: Η Ομοσπονδία στον Κόσμο – Η Ομοσπονδιακή Κύπρος | Μάρτιος 2016

150 σελίδες προπαγανδιστικού οργασμού Μικρό, λιτό κι «απέριττο» το καινούργιο βιβλίο του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ξεκινά με μία ιστορική αναδρομή στην ύπαρξη ομοσπονδιών, στην επεξήγηση του συγκεκριμένου μορφώματος πολιτειών, στις βασικές αρχές κ.ο.κ. και καταλήγει με ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στην πιθανή ύπαρξη μιας Ομοσπονδιακής Κύπρου. Έχοντας λάβει εξέχουσες κριτικές, έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό εγχειρίδιο για τηνContinue Reading «ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: Η Ομοσπονδία στον Κόσμο – Η Ομοσπονδιακή Κύπρος | Μάρτιος 2016»

Βιβλιοπαρουσίαση

70.000 χρόνια ανθρώπινης ιστορίας σε 400 σελίδες | Φεβρουάριος 2016

Η Ιστορία είναι η ζωή των ανθρώπων. Επομένως, είναι ό,τι πιο ελκυστικό μπορείς να διδάξεις και να διδαχθείς. Αν σ’ ενδιαφέρει η ζωή και η πορεία της, τότε μπορείς να διδάξεις την Ιστορία με τρόπο συναρπαστικό. Όπως και η ζωή, όμως, θέλει ψυχή και πάθος. Αλλιώς, είναι ένας πληκτικός μονόλογος. Μαρία Ευθυμίου Από πού ερχόμαστε;Continue Reading «70.000 χρόνια ανθρώπινης ιστορίας σε 400 σελίδες | Φεβρουάριος 2016»

Βιβλιοπαρουσίαση

Δυο σύντομες βιογραφίες | ΕΝΩΣΙΣ Δεκεμβρίου

Σύντομος βιογραφία του ποιητού Κωνσταντίνου Καβάφη (και του καθενός μας άλλωστε) …δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό. Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗ, «Η πόλις» νταλγκαδιασμένος και βαρύς γυρνάει τα στενορρύμια της πολιτείας της άχαρης που τρώει τα σωθικά του σ’ αυτήν εδώ γεννήθηκε σ’ αυτή θε ν’ αποθάνη εδώ πίκρες τον πότισαν                         κρουνηδόν εδώ τον βασάνισανContinue Reading «Δυο σύντομες βιογραφίες | ΕΝΩΣΙΣ Δεκεμβρίου»