Επιλεγμένα Κοινωνία Οικονομία Πολιτική Προεδρικές

Για τις προεδρικές – Μέρος Α’

Του Αλέκου Μιχαηλίδη OMNIA SUNT COMMUNIA Θέλεις να ακούσεις τη φιλοσοφία μου; Κάν’ το σ’ αυτόν πριν το κάνει σε σένα. ΤΕΡΥ ΜΑΛΟΫ («Το λιμάνι της αγωνίας») Βέβαια δεν απασχολούσε η Κύπρος τον Μάρλον Μπράντο στη συγκλονιστική ταινία του Ηλία Καζάν, αλλά ο πρώην μποξέρ Τέρυ Μαλόυ μπορεί να αποτελέσει πηγή διδαγμάτων για το σήμερα.Continue Reading «Για τις προεδρικές – Μέρος Α’»

Εκλογές Κοινωνία Κυπριακό Οικονομία Πολιτική Προεδρικές

Κάνουμε τον «Σταυρό» μας για την «Ειρήνη»

Του Γιώργου Τάττη ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕΝΕ (ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΣΕΡΡΑΧΗ) Ο παραπάνω τίτλος δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας ούτε λογοπαίγνιο του συντάκτη/καφετζή. Είναι παρμένο από τη facebookική πραγματικότητα για τη σύμπραξη Σταύρου Μαλά και Ειρήνης Χαραλαμπίδου. Βγαίνει και ο Αύγουστος σιγά σιγά και η βαριά ζέστη όλο και πάει να τελειώσει. Και εκεί που ο πονοκέφαλοςContinue Reading «Κάνουμε τον «Σταυρό» μας για την «Ειρήνη»»

Επιλεγμένα Κοινωνία Οικονομία Πολιτική

«Το γνωρίζω πολύ καλά. Σας έχουμε πικράνει…»

Της Ιόλης KILL THE MESSENGER Τις τελευταίες μέρες, αγαπητοί αναγνώστες, ζούμε κωμικοτραγικές καταστάσεις όλοι εμείς οι ούτω καλούμενοι σκεπτόμενοι πολίτες αυτού του τόπου. Και όχι, δεν αναφέρομαι στις διεργασίες των πέντε του «ενδιάμεσου» που βάλθηκαν να μας φκάλουν όλους πελλούς με τις θεατρικές παραστάσεις που δίνουν καθημερινά χωρίς να αφουγκράζονται ποσώς το λαϊκό αίσθημα. ΟύτεContinue Reading ««Το γνωρίζω πολύ καλά. Σας έχουμε πικράνει…»»

Κοινωνία Οικονομία Παιδεία Πολιτική

Εγώ θα γίνω σταρ του MTV

Του Ξένιου Μεσαρίτη ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΚΟΥ …In this dirty old part of the city where the sun refused to shine people tell me there ain’t no use in trying… Κάποιες στιγμές, βλέποντας πώς αντιλαμβάνεται ο λαός μας, και ακόμα περισσότερο η νεολαία, την εξέλιξη των συζητήσεων εντός και εκτός Κύπρου για το Κυπριακό, γεμίζειContinue Reading «Εγώ θα γίνω σταρ του MTV»

Κοινωνία Οικονομία Παιδεία

Μια κοινωνία που θεωρεί τα πάντα «οικονομία» | Αύγουστος 2016

Ζώντας σε μία κοινότητα των πεντακοσίων κατοίκων, σε διάστημα δύο μηνών βγάλαμε πολλά συμπεράσματα για τον τρόπο αντίληψης της κοινωνίας από τη σημερινή νεολαία. Μια νεολαία που είναι εντελώς ξεκομμένη από τις ρίζες της, πνιγμένη μέσα στην καταναλωτική μανία, θεωρώντας τα πάντα «οικονομία» σε μία πλήρως ιδιωτική ζωή. Προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε από πού πηγάζουν αυτέςContinue Reading «Μια κοινωνία που θεωρεί τα πάντα «οικονομία» | Αύγουστος 2016″

Ελλάδα Κοινωνία Οικονομία

Ανεργία στους νέους: Ή φυγή ή υποταγή | Απρίλιος 2016

Ένα πρόβλημα που ταλανίζει τις κοινωνίες μας σήμερα, σε Ελλάδα και Κύπρο, είναι η ανεργία των νέων. Σε προηγούμενό μας κείμενο γράψαμε για τις επιπτώσεις του δημογραφικού ζητήματος, το οποίο βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Σήμερα, θα αναλύσουμε μία παράμετρο που επηρεάζει το δημογραφικό και τη θεωρούμε την πιο σημαντική. Η πιο καταστρεπτική συνέπεια της σημερινήςContinue Reading «Ανεργία στους νέους: Ή φυγή ή υποταγή | Απρίλιος 2016»

Κοινωνία Κυπριακό Οικονομία Πολιτική

Απαξίωση του πολιτικού συστήματος (2) | ΕΝΩΣΙΣ Ιουνίου

Το πρώτο άρθρο της στήλης γράφτηκε ακριβώς πριν από πέντε μήνες και αφορούσε την πλήρη απαξίωση του κοινωνικού συνόλου προς το πολιτικό σύστημα. Σήμερα, θεωρούμε αναγκαίο να επανέλθουμε εκ νέου και να κρούσουμε για ακόμα μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Δυστυχώς, φαίνεται πως η πλειοψηφία του κόσμου συνεχίζει να μην εμπιστεύεται τους πολιτικούς καιContinue Reading «Απαξίωση του πολιτικού συστήματος (2) | ΕΝΩΣΙΣ Ιουνίου»

Κοινωνία Οικονομία

Επιστροφή στην ύπαιθρο | ΕΝΩΣΙΣ Απριλίου

Θυμάστε τον καιρό που τα χωριά μας έσφυζαν από ζωή; Εγώ πάντως δεν τον θυμάμαι και αυτό λογικά αποτελεί από μόνο του πρόβλημα. Είναι κοινώς γνωστό πως τα ομορφότερα μέρη του νησιού μας δεν βρίσκονται ούτε στη Λευκωσία ούτε στη Λεμεσό ούτε σε κάποιαν άλλην πόλη, αλλά στα διάφορα χωριά ανά το παγκύπριο. Η φυσικήContinue Reading «Επιστροφή στην ύπαιθρο | ΕΝΩΣΙΣ Απριλίου»

Κοινωνία Οικονομία Πολιτική

Κομπάρσοι σε θίασο προβληματικό! | ΕΝΩΣΙΣ Απριλίου

Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζονταν δηλώσεις και κόντρα δηλώσεις για να αντιληφθούμε μέσα σε τι βούρκο κυλιέται διαχρονικά από το 1960 το μόρφωμα που κάποιοι ονόμασαν και μας σέρβιραν ως κράτος. Μέσα σε ένα διάστημα λίγων μηνών, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, με το πολιτικό σύστημα να ξεκινά να αποδομείται κομμάτι κομμάτι, σταδιακά. ΣτηνContinue Reading «Κομπάρσοι σε θίασο προβληματικό! | ΕΝΩΣΙΣ Απριλίου»